Διανομείς στην Θεσσαλονίκη: «Λάβαμε απειλές για να εργαστούμε εν μέσω χιονιά»

ντελιβερά delivery διανομείς Θεσσαλονίκη Κεφαλάς Βέροια

Τι καταγγέλλει ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων

Διανομείς: Ανασφάλιστη ή μερικώς ασφαλισμένη εργασία, μη καταβολή δώρων και δεδουλευμένων, εργασία σε περίοδο… αναστολής, κάλυψη του εξοπλισμού εργασίας με δικά τους έξοδα, παρακράτηση ακόμη και των φιλοδωρημάτων, απειλές ξυλοδαρμού και, αυτές τις ημέρες, απειλές απόλυσης προκειμένου να εργαστούν, παρά τον χιονιά.

Τα παραπάνω καταγγέλλει στο Thes.gr ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, αλλά και του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, σε ότι αφορά τους διανομείς, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη στη σημερινή αγορά εργασίας.

«Λάβαμε πολλές καταγγελίες από συναδέλφους μας που τους απειλούσαν ότι θα τους απολύσουν οι εργοδότες για να τους αναγκάσουν να εργαστούν εν μέσω χιονιά. Οι εργαζόμενοι μας αναφέρουν τα περιστατικά είτε με απόκρυψη, είτε ανώνυμα γιατί φοβούνται. Εμείς ξέρουμε ποια καταστήματα είχαν ανοικτή την υπηρεσία ντελίβερι», ομολογεί στο Thes.gr ο κ. Κεφαλάς, εκπροσωπώντας τους διανομείς.

Ο ίδιος, επιπλέον, σε ότι αφορά τη χθεσινή (14/2) ημέρα όπου χιονιάς και παγετός εμφανίστηκαν έντονα στη Θεσσαλονίκη, εκτιμά πως: «Από την προχθεσινή ημέρα (13/2) έπρεπε να κλείσουν όλα τα ντελίβερι ενώ και σήμερα, Δευτέρα, χρειάζεται προσοχή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού».

Υπήρξαν, ωστόσο, κι εκείνοι που σήμερα αλλά και την Κυριακή δεν προσήλθαν στη δουλειά τους λόγω αδυναμίας, έπειτα και από το σχετικό κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα και του Σωματείου Επισιτισμού. «Υπάρχουν περιοχές στη Θεσσαλονίκη που το ντελίβερι δεν μπορεί να δουλέψει», παραδέχεται ο κ. Κεφαλάς.

«Πρέπει να νομοθετηθεί κάτι συγκεκριμένο όπου θα αναφέρεται παραδείγματος χάρη ότι με μηδέν βαθμούς σταματάμε όσοι κάνουμε εξωτερικές εργασίες. Ή ότι, όταν χιονίσει, την προηγούμενη ή την επόμενη δε δουλεύουμε, λόγω του κινδύνου ατυχημάτων από τον παγετό. Είναι ασαφής η νομοθεσία», προσθέτει ακόμη.

Πληρώνουν τον εξοπλισμό από την τσέπη τους

Κράνη, παπούτσια, αδιάβροχα μπουφάν και παντελόνια, αποτελούν μόνο μερικά από τα «εργαλεία» των εργαζομένων στις υπηρεσίες ντελίβερι των καταστημάτων. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο κ. Κεφαλάς, ο οποίος εξαιρεί ένα πολύ μικρό μέρος των επιχειρηματιών, «σχεδόν κανένας εργοδότης δε μας παρέχει τον προβλεπόμενο εξοπλισμό».

Ακόμη και στην εποχή της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, αποκαλύπτει ότι μόνο η μειοψηφία παρέχει μέρος του υγειονομικού εξοπλισμού.

«Πολύ λίγα καταστήματα στην καλύτερη περίπτωση δίνουν μία μάσκα ή ένα κουτί γάντια. Οπότε γενικότερα τον εξοπλισμό, τον πληρώνουμε από την τσέπη μας».

Ανασφάλιστη ή μερικώς ασφαλισμένη εργασία, μη καταβολή δώρων και απλήρωτες εργατοώρες λόγω… αναστολής

Μία ακόμη μάστιγα που ταλαιπωρεί τον κλάδο, είναι και η μη προβλεπόμενη εργασία.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κεφαλά, «τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι ή ημιασφαλισμένοι. Η κλοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα έχει γίνει καθεστώς, ενώ το ίδιο πράγμα έγινε και με τις αναστολές».

Οπως εξηγεί ο κ. Κεφαλάς, διανομείς εργαζόντουσαν ευρισκόμενοι σε αναστολή, καθώς έπαιρναν το ανάλογο επίδομα από το κράτος.

«Εργοδότες έβγαζαν σε αναστολή εργαζόμενους, τους έβαζαν να δουλέψουν και δεν τους πλήρωναν, γιατί έπαιρναν την αποζημίωση της αναστολής. Και μάλιστα σε περίπτωση άρνησης υπήρχε απειλή απόλυσης ή ακόμη και ξυλοδαρμού. Επιπλέον, δεν τους κατέβαλλαν τα δώρα, ή έβαζαν τα χρήματα που προβλέπεται στο λογαριασμό των διανομέων κι έπειτα τα ζητούσαν πίσω. Εμείς, καλούμε τους συναδέλφους μας να καταγγέλλουν και να μη φοβούνται».

Παρακράτηση φιλοδωρημάτων

Πολλές είναι οι περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, όπου το φιλοδώρημα των πελατών στους διανομείς, παρακρατείται από τους εργοδότες.

«Οι περισσότεροι εργοδότες παρακρατούν τα μπουρμπουάρ των εργαζομένων. Τα μπουρμπουάρ που δίδονται ηλεκτρονικά, τα παρακρατούν οι εργοδότες.

Ενώ μάλιστα, τους ακούμε να λένε ότι “εγώ σου πληρώνω 4 ευρώ την ώρα, δε σου δίνω δώρα, δε σου κολλάω ένσημα, δε σου δίνω άδειες και δε σου δίνω εξοπλισμό, γιατί παίρνεις τα μπουρμπουάρ”. Οι πελάτες δεν είναι προφανώς υποχρεωμένοι να δίνουν φιλοδωρήματα. Οι εργοδότες, όμως, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα παραπάνω».

Το δικό του μήνυμα για τις ημέρες όπου οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς

«Δε χρειάζεται να παραγγείλουμε τις μέρες που χιονίζει», τονίζει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων.

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση. Αλλά αυτές τις μέρες πρέπει να σκεπτόμαστε και τον εργαζόμενο, όπως πρέπει να σκεπτόμαστε και τους εργαζομένους όλων των κλάδων».

* Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *