Κακοκαιρία Daniel: Ανοιχτή για Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα η arogi.gov.gr – Πότε ανοίγει για τις άλλες περιοχές

Κακοκαιρία Daniel Θεσσαλία

Περισσότερες από 3000 αυτοψίες από τις καταστροφές

Ανοιχτή είναι από σήμερα (11/9) η πλατφόρμα arogi.gov.gr για κατοίκους και επιχειρήσεις σε Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Κακοκαιρία Daniel: Αυτή την ώρα, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποιεί ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία, που πραγματοποιήθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι την Τετάρτη θα έχει ανοίξει για τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα και ως την Παρασκευή για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ η πρώτη αρωγή θα φτάνει ως τις 4.000 ευρώ.

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, πως έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τις καταστροφές. Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου είναι στο πεδίο από το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι αυτοψίες σχετίζονται με την χορήγηση αποζημίωσης για οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες. Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών

Επιπλέον, έχουν συσταθεί περίπου 40 επιτροπές κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Επιπλέον, ανέφερε πως οι επιχορηγήσεις που θα διατεθούν, θα καλύπτουν το 70% της καταγεγραμμένης ζημιάς.

Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν απαιτείται έλεγχος από κλιμάκια για να προχωρήσει η διαχείριση και αποκομιδή των νεκρών ζώων «η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν απαιτείται έλεγχος από κλιμάκια για να προχωρήσει η διαχείριση και αποκομιδή των νεκρών ζώων «η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Δημοσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδουλου στάθηκε στους τρεις βασικούς άξονες ενδιαφέροντος για τη Δημόσια Υγεία: το πόσιμο νερό, την παρουσία παθογόνων και την επιτήρηση των εντόμων.

«Έχουμε τρεις βασικούς άξονες για τη Δημόσια Υγεία. Αρχικά το πόσιμο νερό, έχουμε επικοινωνήσει με τη ΔΕΥΑΘ και καταγράφουμε τις ζημιές. Σήμερα έγιναν καταγραφές στη Λάρισα, αύριο θα γίνουν σε Καρδίτσα και Βόλο για να δούμε πώς θα επανέλθει το πόσιμο νερό. Παράκληση στον κόσμο, να μην καταναλώνει το νερό, αν δεν υπάρχει διαβεβαίωση από τις αρχές πως είναι πόσιμο. Επίσης, άλλη παράκληση, όταν αρχίσουν να υποχωρούν τα νερά, η καθαριότητα να γίνεται με προσοχή, να φοράμε προστατευτικά μέσα.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στα παθογόνα και κυρίως τη γαστρεντερίτιδα. Έχουμε στήσει δίκτυο καταγραφής, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί σχετική πλατφόρμα σε συνεργασία με την ΥΠΕ. Το υπουργείο Υγείας έχει στείλει εγκύκλιο στους γιατρούς της Περιφέρειας, ενώ θα ενισχύσουμε την ικανότητα 12 κέντρων υγείας για την ανίχνευση νοσημάτων. Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την επιτήρηση των εντόμων. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις. Να τηρούμε τις οδηγίες, να αποφεύγουμε την επαφή με λιμνάζοντα νερά» είπε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής.

Πηγή φωτό: Eurokinissi