Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την 17χρονη που έπαθε ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ

Θεσσαλονίκη νοσοκομείο

Τι λέει ο διευθυντής της ΜΕΘ για την υγεία της

Εξι με επτά ενέσεις αδρεναλίνης χορηγήθηκαν από τους γιατρούς, προκειμένου να συνεφέρουν την 17χρονη, που επέστη ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ στην Κρήτη.

Η ανήλικη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου, όπου παραμένει διασωληνωμένη με εγκεφαλικό οίδημα, χωρίς να έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο.

«Εάν ήξερε ότι ήταν αλλεργική, δεν έπρεπε να καταναλώσει βούτυρο», αναφέρει στο MEGA ο Ιωάννης Γιαβάσης, πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως εξηγεί, τα συμπτώματα μίας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι από έναν απλό κνησμό με εξανθήματα, ωστόσο σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε δύσπνοια η οποία μπορεί να προκαλέσει απόφραξη αναπνευστικών οδών που επιφέρει λιποθυμία, ακόμα και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

«Πρέπει να περιμένουμε να υποχωρήσει το εγκεφαλικό οίδημα»

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται η μαθήτρια από το καλλιτεχνικό σχολείο Περιστερίου, Ανέστης Κιούλπαλης μιλώντας στο MEGA, αναφέρει ότι «είναι καλό ότι δεν έχουμε νέο, τις πρώτες ημέρες συνήθως έχουμε επιπλοκές. Τα καλά νέα, αν έρθουν, θα έρθουν αργότερα».

Σε ερώτηση για το εάν ο χρόνος που πέρασε μέχρι να αντιμετωπιστεί η ανακοπή, είπε «όταν λέμε πολλή ώρα, εννοούμε πάνω από 2-3 λεπτά, όχι ότι μεσολάβησαν ώρες. Το θέμα είναι ότι στα δύο πρώτα λεπτά υπήρχε πλήρης ανάνηψη του ασθενή, μετά από ανακοπή, ενώ μετά τα 4 λεπτά αρχίζουν τα προβλήματα».

Διαβάστε επίσης  Γιάννης Καλλιάνος: O γιατρός του πατέρα του διαψεύδει ότι έλαβε φακελάκι με 500 ευρώ - "Εξωφρενικό ψεύδος"

«Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα έμεινε αναίσθητη, γνωρίζουμε μόνο ότι πήγε στο δωμάτιο, έκανε την ένεση αδρεναλίνης και μετά από ώρα την βρήκαν οι καθηγητές και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ».

Αναφορικά με το πότε μπορούμε να πούμε ότι η 17χρονη έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ο κ. Κιούλπαλης εξήγησε «πρέπει να περιμένουμε να υποχωρήσει το εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο κρατάει 10-12 μέρες, ίσως και δύο εβδομάδες. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ότι υποχωρεί και μετά να διακόψουμε την καταστολή και να δούμε».

Να υπενθυμίσουμε ότι η 17χρονη μαθήτρια, ενώ βρισκόταν σε εκδρομή στην Κρήτη φέρεται να κατανάλωσε βούτυρο, στον μπουφέ του πρωινού στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, ενώ είναι αλλεργική στα γαλακτοκομικά, κάτι που και η ίδια γνωρίζει, με αποτέλεσμα να υποστεί αλλεργικό σοκ και ανακοπή, που την οδήγησε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ πλέον έχει υποστεί και εγκεφαλικό οίδημα.