Ρίγη συγκίνησης στην ομιλίας της «μάνας της Χειμάρρας» – «Η Ελλάδα είναι η μάνα μας» (ΒΙΝΤΕΟ)

«μάνα της Χειμάρρας» 28η Οκτωβρίου

Πως έζησε τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Με περηφάνια και συγκίνηση μίλησε για την Ελλάδα σε εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου, η Βορειοηπειρώτισσα ή αλλιώς «μάνας της Χειμάρρας», όπως την αποκαλούν, Ερμιόνη Μπρίγκου.

Η κα. Ερμιόνη τόνισε πως πατρίδα της είναι η Ελλάδα και πως στη Χειμάρρα δεν υπάρχει δικαιοσύνη.

«Χρόνια σας πολλά.

«Θυμάμαι τον πόλεμο αυτών των παιδιών που αγωνίστηκαν. Αυτός ο τόπος είναι ποιημένος με το αίμα και τα νιάτα τους» πρόσθεσε ενώ ευχαρίστησε όσους άναψαν κεριά και κατέθεσαν στεφάνια.

«Η Ελλάδα είναι η μάνα μας, η πατρίδα μας. Ο Θεός να βάλει το χέρι του δεν υπάρχει δικαιοσύνη για εμάς εδώ πέρα» κατέληξε με εμφανή φόρτιση αφήνοντας ένα γεμάτο νόημα μήνυμα.

Η κα. Ερμιόνη Μπρίγκου έχει τιμηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την Ένωση Πεσόντων του Έπους 1940-41 και από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ποια είναι η Ερμιόνη Μπρίγκου

Ήταν κοριτσάκι δέκα χρονών η Ερμιόνη Μπρίγκου όταν μαινόταν ο Ελληνο-ιταλικός Πόλεμος τον βαρύ χειμώνα του 1940 – 1941 στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Ο πατέρας της ήταν οδηγός του Ελληνικού Στρατού και στο σπίτι της στη Χιμάρα φιλοξένησαν για τρεις μήνες Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες. Το πατρικό της στο οποίο μένει και σήμερα ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στο χωράφι έξω από το σπίτι της έπεσαν ηρωικά έξι παιδιά της Ελλάδος, τα οποία ενταφιάστηκαν στον τόπο της θυσίας τους.

Το σημείο της ταφής κρατήθηκε μυστικό τις δεκαετίες που ακολούθησαν, έως το 1991, παρά τις πιέσεις και τους διωγμούς που δέχτηκε η οικογένεια της από το αλβανικό κομουνιστικό καθεστώς.

Κάθε χρόνο οι Έλληνες της Χιμάρας τιμούν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε εκείνο το σημείο όπου αναπαύονται έως και σήμερα, 76 χρόνια μετά, οι έξι Ήρωες.

Το Μνημείο που έχει στηθεί εκεί για να θυμίζει τον ένδοξο θάνατο τους έχει χαραγμένα τα ονόματα τους με τους τόπους καταγωγής τους: Παναγιώτης Αλογογιάννης, Καμάρι 1917. Ανδρέας Προβατάς, Κέρκυρα. Ματθαίος Λαγός, Δημήτρης Σέλας, Κοντόσταυλο Κορινθίας, Νικόλαος Κτημαδάκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκης (Μωραΐτης).