Roghudi Vecchio: Αυτή είναι η εγκαταλελειμμένη πόλη όπου σκοτώθηκε ο TikToker Τζάνε (ΒΙΝΤΕΟ)

Μυστήρια και θρύλοι γύρω από την περιοχή

Απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει στους υποστηρικτές του η είδηση πως ο 23χρονος Ελληνας TikToker Τζάνε έχασε τη ζωή του στην πόλη Roghudi Vecchio της Ιταλίας.

Ο Τζάνε είχε πάει μαζί με άλλους τρεις φίλους του στην πόλη – φάντασμα Roghudi Vecchio για να γυρίσουν κάποια βίντεο για το κανάλι τους στο YouTube. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, ο 23χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας σε γκρεμό από ένα μπαλκόνι που δεν είχε κάγκελα.

Δείτε επίσης: Νεκρός ο γνωστός Ελληνας TikToker, Τζάνε

Ποια όμως είναι η περιοχή που κίνησε το ενδιαφέρον του άτυχου TikToker και των φίλων του και οδήγησε στον τραγικό θάνατό του;

Η τελευταία ελληνόφωνη κοινότητα

Η πόλη Roghudi Vecchio, στην ορεινή περιοχή της Καλαβρίας, ήταν κάποτε η έδρα μιας από τις τελευταίες ελληνόφωνες κοινότητες της Ιταλίας. Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για ελληνικά ερείπια. Η πόλη στα βουνά Aspromonte της Ιταλίας ιδρύθηκε τον ενδέκατο αιώνα και οι ρίζες των πρώην κατοίκων της μπορεί να φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα.

Οι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν στην περιοχή της Καλαβρίας τον όγδοο αιώνα π.Χ. Η νότια Ιταλία, κατά τη διάρκεια των αιώνων, συνέχισε να δέχεται κύματα Ελλήνων μεταναστών, εκτοπισμένων από την ανατολική Αυτοκρατορία. Οι νεοφερμένοι αναβίωναν τις ελληνόφωνες μειονότητες και συχνά «έσωζαν» από την εξαφάνιση τοπικές διαλέκτους.

Ένα χωριό στο οποίο μπορεί κανείς να ακούσει την τοπική διάλεκτο Greko, ή αλλιώς ιταλικά ελληνικά, είναι το Roghudi Nuovo-Νέο Roghudi, στα περίχωρα της πόλης του Reggio.

Διαβάστε επίσης  Τραγωδία στις Ενοπλες Δυνάμεις: Επισμηνίας "έχασε" τη ζωή του στην Τανάγρα 

Η σημερινή πόλη

Το σημερινό Roghudi ιδρύθηκε από ανθρώπους από το παλιό Roghudi Vecchio. Η αντίθεση μεταξύ των δύο είναι σαφής: το ένα κατοικείται, το άλλο είναι μια πόλη-φάντασμα. Το Roghudi Nuovo ιδρύθηκε το 1973, αφού δύο διαδοχικές πλημμύρες είχαν καταστήσει το Roghudi Vecchio ακατοίκητο.

Σκαρφαλωμένη πάνω από μια μεγάλη κοίτη ποταμού στους πρόποδες του Ασπρομόντε, η πόλη αυτή εγκαταλείφθηκε από πολλούς για να χτιστεί το νέο Ρογκούντι μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί του 1783.

Τι λένε οι θρύλοι

Σύμφωνα με τους θρύλους που ακούγονται για την πόλη Roghudi Vecchio, οι «πεθαμένες» ψυχές του τόπου φαίνεται να μιλούν ακόμα στον επισκέπτη. Μία από αυτές λοιπόν, ψέλνει τη νύχτα τον αδιάκοπο θρήνο των παιδιών που ζούσαν εδώ: τα παιδιά είχαν θλιβερή μοίρα, πέφτοντας στις πολλές σχισμές που χαρακτήριζαν το παλιό χωριό.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο Roghudi είχε καθιερωθεί η πρακτική να μπαίνουν τεράστια καρφιά στους τοίχους των σπιτιών τους, στα οποία οι γυναίκες προσδένουν τα παιδιά τους από τον αστράγαλο, ακριβώς με σκοπό να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες.

Άλλοι σημαντικοί θρύλοι συνδέονται με το κοντινό χωριό Ghorio di Roghudi, που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Εκεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει ειδικούς βραχώδεις σχηματισμούς που ονομάζονται «Rocca tu Dracu» (Βράχος του Δράκου) και «Καζάνια του Γάλακτος».

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα τελευταία αποτελούσαν την πηγή τροφής του δράκου, ο οποίος, με τη σειρά του, πιστεύεται ότι ήταν ο τρομακτικός φύλακας ενός ανεκτίμητου θησαυρού.

Πηγή: tanea.gr