Αλεξανδρινό: Το εντυπωσιακό λουλούδι με τα κόκκινα φύλλα που λατρεύουμε τα Χριστούγεννα!

12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το «αστέρι της Βηθλεέμ»

Τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική του… Είναι ίσως το πιο δημοφιλές λουλο΄/υδι την περίοδο των εορτών. Το βλέπουμε σχεδόν παντού, σε σπίτια και καταστήματα ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα όμορφο δώρο. Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι φορές που το βλέπουμε να επιβιώνει…

Ο λόγος για το Αλεξανδρινό, το υπέροχο αυτό λουλούδι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα. Ποια είναι η καταγωγή του, από που πήρε το όνομά του, πως μπορούμε να το διατηρήσουμε, που πρέπει να το τοποθετήσουμε;

Διαβάστε παρακάτω δώδεκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το υπέροχο αυτό φυτό.

1. Η καταγωγή του είναι από το Μεξικό. Το αποκαλούν επίσης Λουλούδι των Χριστουγέννων, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψοτάτη).

2. Οφείλει το όνομά του στον πρώτο πρέσβη της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett, ο οποίος 200 περίπου χρόνια πριν μετέφερε το φυτό αυτό μαζί του κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αμερικανός πρέσβης πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 1851, και έναν χρόνο αργότερα καθιερώθηκε από το Κογκρέσο ο εορτασμός της Ημέρας του Αλεξανδρινού την επέτειο του θανάτου του.

3. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό, είναι τα μεγάλα πολύχρωμα φύλλα του, που μοιάζουν με λουλούδια, αλλά στην πραγματικότητα είναι τα ανώτερα φύλλα του φυτού, τα οποία ονομάζονται βράκτια. Τα λουλούδια είναι μικρά και κίτρινα, και αναπτύσσονται διακριτικά στο κέντρο των φύλλων.

4. Διατίθεται σε μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών και σχημάτων. Στο ανθοπωλείο το βρίσκουμε σε λευκό, ροζ και φυσικά στο κλασικό κόκκινο που όλοι προτιμούν και αγοράζουν. Ανθίζει Δεκέμβριο με Ιανουάριο και η ανθοφορία του διαρκεί 6-8 εβδομάδες.

5. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται η κατασκευή στεφάνων ενώ πολύ το τοποθετούν ως αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Επίσης, το έχουμε δει ως Αστέρι της Βηθλεέμ συνήθωςστον ψηλότερο ιστό των πλοίων αλλά τελευταία και σε κτίρια, είτε αυτοφωτιζόμενο είτε όχι.

6. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Αλεξανδρινού είναι το κρύο, γι’ αυτό φροντίστε να το τοποθετήσετε σε εσωτερικό χώρο, σε κάποιο φωτεινό σημείο του σπιτιού, σε σημείο όμως που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του.

7. Για να διατηρήσει την καλή του υγεία, η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο «κατοικεί» πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18-20οC.  Επίσης, για να διατηρηθεί το έντονο κόκκινο χρώμα του, πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ σκιερές θέσεις.

8. Χρειάζεται συχνό πότισμα, αλλά όχι υπερβολικό. Ειδικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας του, το χώμα του πρέπει να είναι πάντα υγρό.

9. Κρατήστε το επίσης μακριά από τα παγωμένα τζάμια καθώς και από θερμαντικά σώματα, για να αποφευχθεί συστροφή του φυλλώματός του που μπορεί να φτάσει μέχρι την πτώση των φύλλων του.

10. Το ξέρατε ότι με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να γίνει ένα δέντρο που φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα. Ναι, καλά διαβάσετε… Τι πρέπει να κάνετε; Αφού το φροντίσετε σύμφωνα με τα παραπάνω και καταφέρετε να το διατηρήσετε αλώβητο έως και την άνοιξη, τότε μπορείτε να το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα, ακόμη και στον κήπο σας. Προσέξτε όμως, για τον κήπο, ισχύει κυρίως για τις περιοχές με ήπιο χειμώνα.

11. Χρησιμοποιήστε για τη μεταφύτευσή του ελαφρύ φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό, και τοποθετήστε μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας.

12. Αν θέλετε τα φύλλα του να αποκτήσουν ξανά κοκκινωπό χρώμα, θα πρέπει το φθινόπωρο να το διατηρήσετε γι’ αρκετές ώρες στο σκοτάδι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γεωπόνο Κώστα Λιονουδάκητο, το Αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτετε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από τα mistikakipou.gr.