Πως επιλέγουμε την ποικιλία ελιάς που θα φυτέψουμε σε ένα κτήμα

Η απόφαση εγκατάστασης ενός νέου ελαιώνα πολλές φορές οδηγεί από την αρχή σε επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος.

Του Κωνσταντίνου

Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες ελιάς που η καθεμία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μπορεί ή όχι να προσαρμοστεί στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Ας δουμε όμως μερικά βασικά δεδομένα πριν αποφασίσουμε τι ποικιλία θα φυτέψουμε. Αφού πρώτα απ’ όλα κάνουμε μια ανάλυση χώματος στο κτήμα που θα γίνει η νέα φύτευση και εφόσον έχουμε την σύμφωνη γνώμη του γεωπόνου μας, προσέχουμε ορισμένα βασικά δεδομένα.

Θέλουμε ελιές για λάδι ή βρώσιμες για καρπό; Η περιοχή μας σε τι υψόμετρο είναι; Το κτήμα που θα φυτέψουμε έχει ή όχι νερό; Τον χειμώνα η θερμοκρασία ποσό χαμηλά μπορεί να φτάσει; Επίσης την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου έχουμε πρωινή δροσιά ή ομίχλη; Ολα αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να δούμε πριν πάρουμε την απόφαση για το αν φυτέψουμε νέα δέντρα και τι ποικιλία θα είναι αυτά.

Ας δούμε όμως ένα ένα τα παραπάνω βασικά πράγματα. Υπάρχουν ελιές οι οποίες προορίζονται για βρώσιμες και άλλες οι οποίες προορίζονται για ελαιόλαδο. Σε καμία περίπτωση όμως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Συνήθως οι μεγαλόκαρπες πηγαίνουν ως βρώσιμες στο τραπέζι μας ενώ οι μικρόκαρπες για ελαιόλαδο.

Σε κάθε περίπτωση ελαιόλαδο βγάζουν όλες. Τις πολύ μικρόκαρπες είναι δύσκολο να τις δούμε ως βρώσιμες καθώς η επεξεργασία τους είναι ασύμφορη. Ενα άλλο βασικό είναι η περιοχή που θα φυτέψουμε τα νέα δέντρα τον χειμώνα και πόσο χαμηλά πέφτει εκεί η θερμοκρασία. Τα ελαιόδεντρα ανάλογα την ποικιλία αντέχουν από -3 μέχρι -10 σε σπάνιες περιπτώσεις και για ποικιλίες που αποδεδειγμένα έχουν αυτήν την αντοχή στο ψύχος. Οπως και να έχει, αν οι θερμοκρασίες είναι κάτω του -5, συνεχόμενα για πέντε ημέρες και άνω, καλό είναι να σκεφτούμε σοβαρά για τον αν τελικά θα φυτέψουμε ελαιόδεντρα.

ελιές κτήμα φύτευση

Ακόμη ένα βασικό στοιχείο είναι η υγρασία και η ομίχλη που μπορεί να έχει στην περιοχή μας. Η ελιά δεν αγαπά την υγρασία και τα εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση. Αποφεύγουμε λοιπόν την εγκατάσταση ενός ελαιώνα κοντά σε λίμνες ποτάμια η ρέματα. Τα ελαιόδεντρα είναι πολύ επιρρεπή σε ασθένειες πού προέρχονται από την υγρασία κατά συνέπεια σε μυκητολογικές ασθένειες.

Επίσης ένα σημαντικός παράγοντας είναι το αν έχουμε ή όχι νερό στο κτήμα μας. Γενικά τα ελαιόδεντρα έχουν μεγάλες αντοχές σε ξηροθερμικά κλίματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούν το νερό. Δέντρα που ποτίζονται έχουν πολύ καλύτερη απόδοση και σε ελαιόλαδο και σε μέγεθος καρπού στην περίπτωση της βρώσιμης ελιάς. Επίσης σε περίπτωση που δεν έχουμε νερό, οι αποστάσεις φυτεύσης είναι μεγαλύτερες.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βασικά πράγματα πού πρέπει να δούμε πριν πάρουμε την απόφαση να φυτέψουμε ένα κτήμα με ελαιόδεντρα. Δεν αναφέρουμε ποικιλίες ελιάς γιατί καλό θα ήταν ανάλογα την περιοχή και περίπτωση να έχετε την γνώμη κάποιου τοπικού γεωπόνου.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν απλά τους κύριους κανόνες. Αν αποφασίσετε να φυτέψετε ελαιόδεντρα θα πρέπει να ξέρετε ότι η πρόοδος τους και η απόδοση τους είναι πάντα ανάλογα με την φροντίδα που δέχονται.

ελιές κτήμα φύτευση