“Φωτιά” αναμένονται οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης – Κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο

Μεγάλη είναι η αγωνία των καταναλωτών για το μέλλον καθώς οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να… χτυπήσουν κόκκινο.

Την ίδια ώρα, τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης θα είναι διευρυμένα, γεγονός που φέρνει αλλαγές για τα νοικοκυριά και άγχος για το πως θα τα βγάλουν πέρα μαζί με την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράγοντες όπως, οι αποφάσεις των διυλιστηρίων και λοιπών εμπλεκόμενων στην διακίνηση των καυσίμων για την εμπορική τους πολιτική ως προς την χορήγηση ή μη εκπτώσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και η διακύμανση των διεθνών τιμών και ισοτιμιών, θα επηρεάσουν την τιμή του καυσίμου, με τους καταναλωτές να «ψάχνουν» αν μπορούν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις της αγοράς προς το παρόν ότι η τιμή του πετρελαίου στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) θα κυμαίνεται κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο και η τιμή που θα διαμορφωθεί τότε εξαρτάται από την διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης το 2022 ήταν 1,41 ευρώ (δηλαδή όχι πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις για εφέτος) και προέκυψε μετά από την κρατική οριζόντια επιδότηση ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο συν ΦΠΑ και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια. Εφέτος δεν προβλέπεται οριζόντια επιδότηση από τον προϋπολογισμό, μένει όμως να ανακοινωθεί ενδεχόμενη έκπτωση από τα διυλιστήρια.

Επίδομα θέρμανσης: Διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια

Στα περυσινά επίπεδα (350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες) αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, παραμένει εξάλλου το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η τιμή της κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα

Στην ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχα αναμένεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πλαίσιο για πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των κατοίκων περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών, που ανήγγειλε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης μέσω συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τιμές του ρεύματος έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί καθώς ή μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες από 90-110 ευρώ, από 200-400 ευρώ που είχε φθάσει πέρυσι.

Ως προς τις ρευματοκλοπές, η ευόδωση των προσπαθειών του υπουργείου θα σημάνει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές καθώς το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται αλλά δεν τιμολογείται (την κλέβουν οι επιτήδειοι), διαχέεται στο σύνολο των καταναλωτών και «φουσκώνει» κατά 4 % τον λογαριασμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ