Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου για τα ελληνικά δεδομένα – Εφτασε τα 7,36 ευρώ το κιλό

elaiolado mouseio elaioladou lesvos ladi

Τελικά έχει “ταβάνι” η άνοδος των τιμών;

Νέα αύξηση παρουσίασε η τιμή του ελαιόλαδου στη χώρα μας, με τα ποσά να σημειώνουν ρεκόρ όλων των εποχών.

Η είδηση της εβδομάδας για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι άλλα από το 7,36 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο στη Σκοπή Σητείας, πράξη που επιβεβαιώνει τα εξής:

– Υπάρχει ακόμη ισχυρή ζήτηση, που ωθεί ανοδικά τις τιμές.

– Στο ερώτημα αν η άνοδος των τιμών έχει ταβάνι, η απάντηση είναι αυτή ακριβώς που γράψαμε προχθές και γράφουμε εδώ και μήνες. “Πρόκειται για μια άνοδο που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν και η οποία είναι σε εξέλιξη, άρα δεν γνωρίζουμε πότε και που θα σταματήσει“.

– Με άλλα λόγια, συνεχίζουμε αυτό που γράφαμε, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο 2022 για την Ισπανία, δε, έχουμε γράψει το εξής: «Σε “αχαρτογράφητα νερά” η ισπανική αγορά ελαιολάδου». και από τον Φεβρουάριο 2023 για την Ελλάδα (Παρατηρητήριο διεθνής αγοράς 5/2). «Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, με τις πυξίδες και τους χάρτες απλωμένους… τον ασύρματο στη συχνότητα του Olivenews.gr και μην εκπλαγείτε, ό,τι και να γίνει».

Πράγματι, μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες οι τιμές των εξτρίσιμων στην Ελλάδα έχουν ανέβει δύο (2) ολόκληρα ευρώ, με ισχυρή ζήτηση.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Παρασκεύαζαν χιλιάδες λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο σε παράνομη αποθήκη (ΦΩΤΟ)

Για να είμαστε δίκαιοι, τον Φεβρουάριο του 2023, κάποιες συνήθως υπεραισιόδοξες ιστοσελίδες, είχαν γράψει το «πούλα και μετάνιωνε». Ερώτηση: Θα αποζημίωναν, σήμερα, τους ελαιοπαραγωγούς / ελαιοτριβείς, που τότε τους άκουσαν και πούλησαν με 5,0 – 5,50 ευρώ / κιλό χάνοντας (διαφυγόν κέρδος), περισσότερα από δύο ευρώ / κιλό, λόγω των σημερινών 7,00 – 7,20 (αύριο κανείς δεν ξέρει…!). ;

Που κυμαίνονται οι τιμές

Αν αυτή την εβδομάδα πήρε τα ηνία η Κρήτη, με τη Σκοπή και το 7,37, η Λακωνία έχει μείνει λίγο πίσω στο 7,22 /κιλό, ενώ η Μεσσηνία είναι ένα σκαλί πιο κάτω.

Όμως, το χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη προσφοράς, καθώς όλοι είναι πεπεισμένοι πως οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, άρα κρατιούνται και περιμένουν. Ιδίως στα έτσι και αλλιώς λιγοστά βιομηχανικά, δεν αναφέρονται καθόλου συναλλαγές λόγω των υψηλών τιμών σε Ισπανία και Ιταλία.

Τι γίνεται στη Μεσόγειο

Το ανοδικό κλίμα είναι εκρηκτικό σε όλα τα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με το Οlioofficina, η Ισπανία κινείται στα 6,70 – 7,00/κιλό για τα μέτριας ποιότητας έξτρα τους, ενώ το λαμπάντε 1ο ξεπέρασε τα 6,0 ευρώ/κιλό. Η Τυνησία γράφει 6,60 6,80 ευρώ/κιλό. Το τούρκικο ραφινέ ανέβηκε έως τα 5,80/κιλό. Ανοδικά, επίσης, κινήθηκε και η Ιταλία, με τα έξτρα να υπερβαίνουν τα 8 ευρώ.

Πηγή: olivenews.gr