Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές του πετρελαίου – Περικοπές από Σαουδική Αραβία και Ρωσία

επίδομα θέρμανσης

Στα 76,60 δολάρια το βαρέλι μετά τις ανακοινώσεις

Νέες περικοπές στην προσφορά αργού πετρελαίου έκαναν σήμερα η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ανεβάζοντας αυτόματα τις τιμές του καύσιμου.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία αποτελούν τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο. Όπως είναι φυσικό η απόφασή τους προκαλεί ντόμινο ανόδου των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμα μήνα, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο Αύγουστος, προσθέτοντας ότι η μείωση μπορεί να παραταθεί και πέραν αυτού του μήνα.

Λίγο μετά την σαουδαραβική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το γραφείο του Νόβακ, η Ρωσία θα μειώσει και την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, επιπρόσθετα της ίδιας ποσότητας που έχει δεσμευθεί να μειώσει από τον Μάρτιο έως τα τέλη του έτους.

Αυτού του είδους τα μέτρα έχουν στόχο τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου στις αγορές προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Στα 76,60 δολάρια το βαρέλι μετά τις ανακοινώσεις

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 1,6% στα 76,60 δολάρια το βαρέλι μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ισορροπημένη, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την προσφορά πετρελαίου της τον μήνα Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας τις εξαγωγές της κατά την ποσότητα αυτή προς τις διεθνείς αγορές», ανέφερε ο Νόβακ σε ανακοίνωση.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία, της οποίας ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησε με τον Πούτιν στις 27 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης  Νέα θεωρία για τον θάνατο του Ναβάλνι: Πέθανε με μπουνιά στο στήθος - Τον είχαν αφήσει στους -27 βαθμούς

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου της για να ανακόψει την πτώση της τιμής του. Η μείωση, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο, θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και «ίσως παραταθεί» και πέραν αυτής της περιόδου, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

«Η πηγή επιβεβαίωσε ότι αυτή η πρόσθετη εθελοντική μείωση ενισχύει τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο να υποστηριχτεί η σταθερότητα και η ισορροπία στις αγορές πετρελαίου», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Η απόφαση αυτή διατηρεί περίπου στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα την παραγωγή του βασιλείου.

Προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλές τιμές

Το Ριάντ και η Μόσχα προσπαθούν να διατηρήσουν την τιμή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Η τιμή του μπρεντ έχει υποχωρήσει από τα 113 δολάρια το βαρέλια ένα χρόνο νωρίτερα λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας και υψηλή προσφορά από τους κορυφαίους παραγωγούς.

Ο Ιγκόρ Σεχίν, επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία υστερεί έναντι άλλων χωρών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ καθώς εξάγει μικρότερο ποσοστό της παραγωγής πετρελαίου της. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ εξάγουν έως και το 90% της παραγωγής τους, ενώ η Ρωσία διαθέτει στην παγκόσμια αγορά μόνο το ήμισυ της παραγωγής της.

Οι τιμές του αργού από τα Ουράλια διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο κατά μέσο όρο στα 55,28 δολάρια το βαρέλι, συγκριτικά με 87,25 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερα από το πλαφόν που επέβαλε στις τιμές η Δύση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.