Οι αιτίες της τριχόπτωσης και οι βιταμίνες που την προλαμβάνουν

μαλλιά τριχόπτωση

Είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους

Αν και είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα από το κεφάλι μας, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τριχόπτωση για διάφορες αιτίες.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα βιταμινών που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών και βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή και μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαφορετικών παθήσεων και παραγόντων. Συνήθως, η τριχόπτωση προκαλείται από γενετικές, ορμόνες, ιατρικές καταστάσεις και ορισμένα φάρμακα.

Στην τριχόπτωση παίζει βασικό ρόλο η ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT), ένα ανδρογόνο το οποίο καθορίζει την πυκνότητα των τριχών στο σώμα μας.

Πρόκειται για ένα παράγωγο της τεστοστερόνης μόλις αυτή έρθει σε επαφή με το ένζυμο 5-AR. Τότε μέσω του αίματος φτάνει στα τριχοθυλάκια και ενώνεται με αυτά μέσω των υποδοχέων τους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνει τα τριχοθυλάκια. Η συρρίκνωση αρχίζει και μειώνει το πάχος της τρίχας και μπορεί να φτάσει μέχρι την οριστική της απώλεια. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, όμως αφορά κυρίως τους άνδρες.

Ο τρόπος με τον οποίο δρα το ένζυμο 5-AR στην παραγωγή της DHT διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πολλές φορές αυτό σχετίζεται με γονιδιακούς παράγοντες όπως το γονίδιο AR.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην τριχόπτωση μπορεί να είναι το στρες, καθώς η ορμόνη κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να προκαλέσει υπερβολική πτώση και αραίωση.

Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών λόγω του συνδυασμού αναισθησίας και στρες.

Στις γυναίκες είναι σύνηθες να εμφανίζουν απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια διαφορετικών ορμονικών κύκλων.

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό για παράδειγμα είναι μια κοινή κατάσταση. Μετά τη γέννα, οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν την είσοδο των τριχοθυλακίων στη φάση ηρεμίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τριχόπτωσης.

Η διάρκεια της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι έως 24 εβδομάδες και σπάνια διαρκεί περισσότερο από 15 μήνες.

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα που έχει φανεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι η βιοτίνη, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το κολλαγόνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών σας, στην αύξηση του όγκου τους και στη μείωση της τριχόπτωσης.

Πηγή: mirror.co.uk

Πηγή φωτογραφίας: pixabay