Οι βιταμίνες για να προστατευτούμε από τις ιώσεις

φρούτα τροφές υγεία διατροφή

Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε και να φροντίζουμε το ανοσοποιητικό μας σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που το απειλούν.

Σε αυτό μπορούν να το βοηθήσουν ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η κατανάλωση των οποίων πρέπει να αρχίζει από το φθινόπωρο.

«Η ακολούθηση μιας ισορροπημένης διατροφής, με άφθονα διαφορετικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης του ανοσοποιητικού», αναφέρουν ειδικοί από τα βρετανικά φαρμακεία Boots.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που δεν περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα. Να λοιπόν ποια χρειαζόμαστε τον χειμώνα και ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές τους:

Βιταμίνη C

Είναι η πιο γνωστή από τις βιταμίνες για τη δράση της κατά των ιώσεων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών σε όλο το σώμα. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και την επιδιόρθωση και διατήρηση υγιών οστών, δοντιών, δέρματος και χόνδρων.

Καλές πηγές της είναι μεταξύ άλλων το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή (μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κ.λπ.), οι πιπεριές, οι φράουλες και οι τομάτες.

Βιταμίνη D

Ο ανθρώπινος οργανισμός την συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Υπάρχει όμως σε αφθονία στα ιχθυέλαια και στα παχιά (λιπαρά) ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα κ.λπ. Άλλες καλές πηγές είναι:

-Τα άσπρα μανιτάρια
-Τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D γαλακτοκομικά και δημητριακά
-Τα εμπλουτισμένα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος (π.χ. γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης)

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς το βοηθεί να καταπολεμά ιούς και βακτήρια. Ο οργανισμός τον χρησιμοποιεί επίσης για να συνθέτει το DNA (το γενετικό υλικό των κυττάρων) και τις πρωτεΐνες.

Τα στρείδια είναι η πιο πλούσια πηγή του. Καλές πηγές του είναι επίσης το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου παρέχουν το καφέ ρύζι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνες Β6 και Ε

Δύο άλλες βιταμίνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας είναι η Β6 και η Ε. Η βιταμίνη Β6 ενισχύει τις βιοχημικές αντιδράσεις του και η Ε ασκεί αντιοξειδωτική δράση.

Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι, μεταξύ άλλων, το κοτόπουλο και τα ψάρια του γλυκού νερού (π.χ. σολομός, τόνος). Υπάρχει ακόμα σε πράσινα λαχανικά, χοιρινό κρέας, γαλοπούλα, μπανάνες, ρεβύθια.

Αντίστοιχα, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι μεταξύ άλλων οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το σπανάκι.

Εάν η διατροφή σας δεν είναι υγιεινή και ισορροπημένη, αλλά τρέφεστε ακατάστατα και με πολλά ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις και λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτο: Pixabay