Η βιταμίνη που είναι απαραίτητη για το καλό των πνευμόνων

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ πρέπει να καταναλώνονται συχνά για να έχουμε για γερούς πνεύμονες.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η επαρκής πρόσληψή της σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες αναπτύξεως άσθματος, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ή και συριγμού ακόμα.

Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την πήξη του αίματος και την επούλωση των πληγών. Στις καλύτερες φυσικές πηγές της συμπεριλαμβάνονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυξημένες ποσότητες περιέχει επίσης η σόγια και ορισμένοι ξηροί καρποί.

Ενδεικτικά, περίπου 90 γραμμάρια σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση (Nattō) παρέχουν 850 mcg βιταμίνης Κ. Μισό φλιτζάνι λαχανίδες παρέχουν 530 mcg και η ίδια ποσότητα βρασμένο μπρόκολο 110 mcg. Μισό φλιτζάνι ωμό σπανάκι παρέχει 72,5 mcg βιταμίνη Κ και μισό φλιτζάνι ψημένα κάσιους 80 mcg.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της είναι 90 mcg για τις γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω. Αντίστοιχα για τους άνδρες είναι 120 mcg ημερησίως. Ωστόσο η αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει την δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της.

Tι δείχνει η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση ERJ Open Research. Την διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σε 4.092 εθελοντές. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 24 έως 77 ετών.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση, μία απλή εξέταση που αξιολογεί την αναπνευστική λειτουργία. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους και έδωσαν δείγματα αίματος.

Διαβάστε επίσης  Αύξηση στα κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα στην Ευρώπη - Ποιες ηλικίες αφορά

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εξ αυτών είχαν την χαμηλότερη βιταμίνη Κ στο αίμα τους, είχαν χειρότερες επιδόσεις στην σπιρομέτρηση. Η εξέταση μετρά τον όγκο του αέρα που εκπνέει κανείς σε ένα δευτερόλεπτο, καθώς και σε μία ολοκληρωμένη δυνατή εκπνοή.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ, όσοι είχαν τα χαμηλότερα είχαν επίσης:

Διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι πάσχουν από ΧΑΠ
81% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν συριγμό
44% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άσθμα

Η πρώτη μελέτη στον γενικό πληθυσμό

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στο αίμα, ενώ νεότερες μελέτες δείχνουν πως είναι σημαντική και για την υγεία της καρδιάς και των οστών. Λίγα όμως ήταν έως τώρα γνωστά για τις επιδράσεις της στους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Torkil Jespersen, από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας & Πρόληψης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.

Και συνέχισε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη βιταμίνη και την αναπνευστική λειτουργία στον γενικό πληθυσμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην υγεία των πνευμόνων».

Ο Dr. Jespersen έσπευσε να διευκρινίσει πως τα νέα ευρήματα δεν επαρκούν για να συστήσει κανείς λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη Κ. Είναι όμως αρκετά για να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, που θα δείξουν εάν η λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους πάσχοντες από νοσήματα των πνευμόνων.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay