Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στη θάλασσα

θάλασσα μωρό παιδί πρώτο μπάνιο

Η διαδικασία χρειάζεται ηρεμία και χαλαρότητα και όχι άγχος

Ιούλιος πλέον και το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, φέρνοντας μαζί του και αυξημένες θερμοκρασίες. Ετσι η μόνη λύση για όλη την οικογένεια είναι οι εξορμήσεις σε θάλασσες.

Αν είστε νέες μανούλες, είναι αυτή η στιγμή που το μωρό σας θα κάνει την πρώτη του βουτιά, τις πρώτες του καλοκαιρινές διακοπές.

Εχετε άγχος. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό. Συλλέγετε από άλλες μαμάδες δεξιά και αριστερά τόσες διαφορετικές πληροφορίες, που μέσα στο κεφάλι σας επικρατεί ένας πανικός. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Τι είναι λάθος και τι σωστό; Τι πρέπει να σας αγχώνει και τι όχι;

Ενας επιτυχημένος παιδίατρος μοιράζεται μαζί σου όλα τα σωστά tips για να καταφέρεις να απολαύσεις στο έπακρο τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές με το μωρό σου. Δίχως στρες και περιττό άγχος.

Από ποια ηλικία ένα μωρό μπορεί να μπει στη θάλασσα; Εάν έχει κλείσει τους 2 μήνες και κατά τον παιδίατρό του είναι απόλυτα υγιές, τότε μπορεί να ξεκινήσει άφοβα τα μπάνια. Γενικά τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο μεταξύ 12:30 και 17:30. Όμως τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτρέπεται να βάζουν αντιηλιακό. Επομένως τα πολύ μικρά μωράκια είναι καλύτερα να πηγαίνουν στη θάλασσα αργά το απόγευμα, αφού ο ήλιος είναι λιγότερο επικίνδυνος και βλαβερός εκείνη την στιγμή της ημέρας και η θάλασσα είναι πιο ζεστή από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η πρώτη επαφή του μωρού με τη θάλασσα απαιτεί μεγάλη ηρεμία. Η απεραντοσύνη του χώρου μπορεί να τρομάξει το μωρό σου. Για αυτό δεν το βάζουμε αμέσως στο νερό. Όταν αποφασίσουμε να μπούμε στο νερό, το παίρνουμε αγκαλιά και μπαίνουμε μαζί σιγά-σιγά, αρχικά χωρίς να το βρέξουμε καθόλου. Αν το μωρό είναι χαλαρό, τότε του βρέχουμε λίγο τα ποδαράκια, ώστε να νιώσει την ίδια αίσθηση περίπου, με εκείνη που νιώθει όταν το κάνουμε μπάνιο στο σπίτι. Στη συνέχεια του βρέχουμε τα χέρια και την πλάτη και στο τέλος τα μαλλιά και το πρόσωπο, πάντα με το χέρι μας.

Η επόμενη φάση είναι να αρχίσουμε να βυθιζόμαστε σιγά-σιγά μαζί με το παιδί, έχοντας το αγκαλιά και μιλώντας του ήρεμα ώστε να νιώθει ασφάλεια. Κανονικά δεν χρειάζεται να του βάλετε μπρατσάκια ή σωσίβιο ή οποιοδήποτε άλλο βοήθημα. Το παιδί μέχρι την ηλικία των 15 μηνών διατηρεί το αντανακλαστικό της κολύμβησης και μπορεί να επιπλέει από μόνο του. Μόνο αν έχει φοβηθεί πολύ, χάνεται αυτό το αντανακλαστικό. Βάλτε το μπράτσο σας κάτω από τις μασχάλες του, χρησιμοποιήστε δηλαδή σαν σανίδα και αφήστε το σώμα του να επιπλέει. Έτσι θα μάθει πολύ πιο σύντομα να κολυμπάει.

Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για το πόσο μπορεί να μείνει στο νερό. Παρακολουθούμε την διάθεση του και έτσι αποφασίζουμε. Όταν βγει από την θάλασσα, το σκουπίζουμε, και του φοράμε ένα ρούχο. Δεν είναι απαραίτητο το πλύσιμο με νερό της βρύσης.

Οσον αφορά το αντιηλιακό, το εφαρμόζουμε σε όλα τα μέρη του σώματος που θα τα δει ο ήλιος μισή ώρα πριν την έκθεση σε αυτόν. Το αντιηλιακό καλό είναι να έχει δείκτη προστασίας πάνω από 25.

Το μπάνιο στη θάλασσα πρέπει να είναι ευχαρίστηση για εσάς και το παιδί σας. Αν για οποιοδήποτε λόγο το μωρό δεν θέλει να μπει στο νερό, μην το πιέζετε. Ας καθίσει στην παραλία και ας απολαύσει τον καθαρό αέρα και την φύση. Ας παίξει με τα παιχνιδάκια του και κάποια στιγμή θα το αποφασίσει από μόνο του.

Πηγή φωτό: pixabay

Πηγή: tlife