Αναβίωσε το έθιμο “Ρουγκατσάρια” στον Αγιο Γεώργιο Γρεβενών (ΦΩΤΟ)

Αναβίωσε το έθιμο "Ρουγκατσάρια" στον Αγιο Γεώργιο Γρεβενών

Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την πρώτη μέρα του χρόνου

Με το παραδοσιακό έθιμο “Ρουγκατσάρια” που έχει ιστορία τουλάχιστον 300 ετών, υποδέχθηκαν την πρώτη μέρα του χρόνου οι κάτοικοι στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών.

Τα “Ρουγκατσάρια” που ετοιμάζονται από νωρίς το πρωί, φορώντας τις φουστανέλες τους τα φλουριά και τις περίτεχνες ζώνες στην μέση τους, θα ξεκινήσουν από την εκκλησία του χωριού όπου θα λάβουν την ευχή του ιερέα και να περιδιαβούν στις γειτονιές του χωριού πριν συναντηθούν με τα “Ρουγκατσάρια” του διπλανού χωριού, το Κλιματάκι.

Ανταμώνουν και όπως το έθιμο απαιτεί τραγουδούν σε κάθε σπίτι του χωριού και το αντίστοιχο θα γίνει και στον Άγιο Γιώργο.

Αναβίωσε το έθιμο "Ρουγκατσάρια" στον Αγιο Γεώργιο Γρεβενών

Διαχρονικά το έθιμο συνεχίζεται και περνά από γενιά σε γενιά, κάθε πρώτη του νέου έτους με τους δικούς του συμβολισμούς. Τα σπίτια ανοίγουν για να υποδεχτούν τα “Ρουγκατσάρια” με καλούδια και κρασί αλλά και να ακούσουν τα παραδοσιακά κάλαντα που προσαρμόζουν σε κάθε σπίτι.

Τα χάλκινα πνευστά απαραίτητα στο έθιμο, που συνοδεύουν τα ” Ρουγκατσάρια” του Αγίου Γεωργίου και στο Κλιματάκι με τις παραδοσιακές μουσικές τους, που ηχούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ δεν θα λείψει και ο χορός σε κάθε ευκαιρία.

Αναβίωσε το έθιμο "Ρουγκατσάρια" στον Αγιο Γεώργιο Γρεβενών

Έτσι υποδέχονται την πρώτη μέρα του χρόνου, οι κάτοικοι στα χωριά των Γρεβενών, με χορό και τραγούδι, κάνοντας θόρυβο με τα κουδούνια για να ξυπνήσει η φύση και να ξεκινήσει ο νέος κύκλος ζωής που μπορεί να προσδίδουν διαφορετικές ονομασίες στο έθιμο που χάνεται στον χρόνο που όμως διατηρούν ως κόρη οφθαλμού και συνεχίζουν από γενιά σε γενιά.

Πηγή: ertnews.gr