Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γλέντι στον Αγιο Παύλο για το έθιμο του Φανού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

έθιμο Φανού Αγιος Παύλος

Τα Χάλκινα του Φώτη Τσιοτίκα διασκεδάζουν τον κόσμο

Την Αποκριά γιορτάζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και έτσι σήμερα αναβίωσε στον Αγιο Παύλο το έθιμο του Φανού.

Λίγο μετά τις 19:30 ο Φανός από την Εράτυρα Κοζάνης, που συμβολίζει τον ερχομό της Ανοιξης, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή της λεωφόρου Οχι με την οδό Ηπείρου, στον Αγιο Παύλο.

Μάλιστα, το τοπικό συμβούλιο με τη στήριξη της ΚΕΥΝΣ κάλεσε τα Χάλκινα του Φώτη Τσιοτίκα, που με τη μουσική τους διασκεδάζουν τον κόσμο, ενώ πολιτιστικοί σύλλογοι και πολίτες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

«Η Ενωση Ερατυραίων Θεσσαλονίκης πήρε αυτή την ωραία πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και διοργάνωσαν έναν Φανό στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να λείπω εγώ, εκλεγμένος βουλευτής στον νομό Κοζάνης, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Τιμούμε την παράδοση και τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο καλή Αποκριά και καλή Σαρακοστή, να είμαστε όλοι γεροί και να χαιρόμαστε τις παραδόσεις μας, δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Με τη σειρά της η Αλεξάνδρα Βόζιου, Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Παύλου μίλησε για το έθιμο του Φανού που αναβίωσε.

«Εχουμε την χαρά να φιλοξενούμε αποστολή από την Εράτυρα Κοζάνης μαζί με τον Φανό της και μαζί με την παραδοσιακή ορχήστρα του Φώτη Τσιοτίκα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, καθώς έχει την ανάγκη να χορέψει, να διασκεδάσει και να περάσει καλά. Εχει μεγάλη σημασία το ότι οι πολίτες ήρθαν σε μια παραδοσιακή εκδήλωση. Ο Φανός συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης, τη μετάβαση από τον χειμώνα στο καλοκαίρι και τη ζωή γενικότερα. Οι γειτονιές ανάβουν τον Φανό και χορεύουν γύρω από τη φωτιά, τραγουδώντας τραγούδια αγάπης, παλικαροσύνης, σατιρικά και ξεδιάντροπα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Απατσίδης, πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, δήλωσε πως όλος ο δήμος είναι έτοιμος να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα με Σαρακοστιανά, με χορούς και τραγούδια, ενώ τόνισε πως η σημερινή μεγάλη επιτυχία του δρώμενου του Φανού στη Θεσσαλονίκη “αναγκάζει” την Επιχείρηση να συνεχίσει το έθιμο και του χρόνου και να το διευρύνει και σε άλλες δημοτικές ενότητες της Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία του εθίμου του Φανού

Ο Φανός είναι μια γιορτή με λατρευτικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα, που στήνεται γύρω από ένα βωμό στον οποίο η φωτιά καίει ακοίμητη όλη τη νύχτα. Γίνεται το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς όταν το κέφι βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, όταν η απελευθέρωση από τις αναστολές έχει φτάσει στο ανώτερο δυνατό σημείο και η οινοποσία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να χαρούν τη μοναδικότητα της στιγμής.

Γύρω από η φωτιά σχηματίζεται ένας κύκλος με επικεφαλή τον κορυφαίο τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδάει πρώτος στίχο-στίχο τα πατροπαράδοτα τραγούδια του Φανού ακολουθούμενος από το χορό που τα επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο.

Η εκδήλωση στήνεται σε καθορισμένα μέρη της Κοζάνης, σε συγκεκριμένα σταυροδρόμια, τα οποία και διακοσμούνται καταλλήλως από τους υπεύθυνους κάθε Φανού. Δεν πρόκειται δηλαδή για αυθόρμητες συγκεντρώσεις ανθρώπων που γλεντούν σ’ ένα οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Είναι τόσα πολλά τα στοιχεία που συνιστούν έναν πετυχημένο Φανό- ταλέντα, πείρα γνώση της παράδοσης, διάθεση για εθελοντική προσφορά, συνεργασία και συνύπαρξη- ώστε η καταξίωση και η μακροβιότητα του είναι δύσκολο πράγμα.

Η κορύφωση της Αποκριάς είναι όπως κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου) ημέρα κατά την οποία τα παραδοσιακά γλέντια, τα νηστίσιμα εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού έχουν την τιμητική τους τις γιορτές που οργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Από τις 11 το πρωί η φασολάδα, η λαγάνα και το απαραίτητο κρασάκι θα περιμένουν τους δημότες στο Πάρκο Ρουμανικών με το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κεχαγιά, στον αύλειο χώρο του Κλειστού γυμναστηρίου Πεύκων με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και στη Δενδροφυτεία στις Συκιές με το συγκρότημα του Νίκου Ταλέα.