Εσύ ποιο μέσο απόκτησης παθητικού εισοδήματος επιλέγεις;

Η εποχή που η (εκτενής) ακαδημαϊκή κατάρτιση, και η απόκτηση λοιπών επαγγελματικών δεξιοτήτων, καθώς και η απορρόφηση από την αγορά εργασίας και η εμπειρία, αρκούσαν για να εγγυηθούν τη χρηματική ευημερία και μελλοντική βεβαιότητα, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Οι γρήγοροι ρυθμοί, η συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά, και η τεχνολογική ανάπτυξη με την εισαγωγή νέων μεθόδων και πρακτικών, φέρνουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για τη χρήση εργαλείων που σχετίζονται με την απόκτηση παθητικού εισοδήματος. Οι παράγοντες που συνοδεύον κάθε εργαλείο, είναι ο χρόνος, η προσπάθεια, το αρχικό κεφάλαιο, το ρίσκο και φυσικά ο ρυθμός απόδοσης. Έτσι, ο  καθένας έχει στη διάθεσή του ένα εύρος επιλογών με διαφορετικές απαιτήσεις, για να επιλέξει εκείνη τη μέθοδο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. 

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, ποια είναι μερικά δημοφιλή μέσα παθητικού εισοδήματος, καθώς και μερικές πληροφορίες για καθένα από αυτά!

  • Εκμετάλλευση Ακίνητων:

Ίσως η πιο διαδεδομένη πηγή παθητικού εισοδήματος για τη χώρα μας, πριν καν καθιερωθεί η χρήση του συγκεκριμένου όρου. Τα πράγματα είναι απλά. Έχεις ένα ακίνητο, είτε οίκημα, είτε οικόπεδο, και το διαθέτεις για ενοικίαση σε κάποιον που αναζητεί το αντίστοιχο. Ένα σταθερό και μηνιαίο οικονομικό μπόνους, που εκτός των άλλων μπορεί να λειτουργήσει σαν αποπληρωμή ενδεχόμενου δανείου.

Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν, και απευθύνεται ουσιαστικά σε όσους δεν έχουν στο όνομά τους ακίνητη περιουσία, και χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν μεγάλο μέρος του  κεφαλαίου τους, είναι η επένδυση ακινήτων μέσω crowdfunding, δηλαδή συλλογικής χρηματοδότησης. Μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, μπορείς να συγχρηματοδοτήσεις ακόμη και με μικρά ποσά, διάφορα project (οικιστικές κατασκευές, εμπορικά ακίνητα κλπ), κερδίζοντας ένα μερίδιο των κερδών, όταν τα έργα αυτά αποφέρουν εισόδημα.

  • Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο:

Στην πραγματικότητα, και οι τίτλοι ιδιοκτησίας εντάσσονται στο προσωπικό σου επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν ωστόσο αρκετά στοιχεία ακόμη για να το εμπλουτίσεις. Το συνηθέστερο από αυτά είναι οι μετοχές (καθώς και τα μερίσματα ή τα ομόλογα), και πλέον και τα κρυπτονομίσματα. Ένα στοιχείο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει, είναι ο χρυσός, σε οποιαδήποτε μορφή του, αφού καταφέρνει να διατηρήσει την αξία του σχεδόν σταθερή παρά τον πληθωρισμό και άλλες ιστορικο-κοινωνικές συνθήκες. Έτσι, η μεταγενέστερη πώληση χρυσού σε περιόδους δυσμένειας, μπορεί να φανεί σωτήρια.

  • Ψηφιακές Δεξιότητες:

Κέρδισε χρήματα εύκολα, εκμεταλλευόμενος τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές σου και γνώσεις. Αν ασχολείσαι με τη φωτογραφία έστω και ερασιτεχνικά, μπορείς να πουλήσεις τις λήψεις σου και τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης τους, σε ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο, ή σε διαφημιστικές εταιρείες. Αντίστοιχα, αν έχεις πάθος με τη γραφή, μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου μπλογκ, εστιασμένο σε θεματολογία της επιλογής σου, δημιουργώντας έσοδα μέσω διαφημίσεων, περιεχομένου χορηγίας και συνεργατών μάρκετινγκ. Με την ίδια λογική, και με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, μπορείς να φτιάξεις και να δημοσιεύσεις έως και ένα eBook! Τέλος, επένδυσε μέρος του χρόνου σου για να αναπτύξεις μια εφαρμογή για κινητά που θα λύνει ένα πρόβλημα ή θα προσφέρει μια υπηρεσία.