Στέκει αγέρωχο και επιβλητικό στην είσοδο της χαράδρας του Αώου για περίπου 1,5 αιώνα
Σε μία μαγευτική τοποθεσία, στο νοτιοδυτικό άκρο της Κόνιτσας, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, «υψώνεται» πανέμορφο και εντυπωσιακό το μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι της Κόνιτσας.
Ενα μνημείο μίας άλλη εποχής, που αντιστάθηκε στο χρόνο, ακόμη και στα κανόνια των Τούρκων, που προσπάθησαν το 1913 να το ανατινάξουν, και έχει να διηγηθεί ατελείωτες ιστορίες!

Το 1870-71, πενήντα Ηπειρώτες μάστορες, με επικεφαλής των πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη έβαλαν όλη τους την τέχνη, και σε συνδυασμό με τη μοναδική φύση, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα γεφύρι απόλυτα εναρμονισμένο με την ηπειρώτικη γη.
Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και
κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα
120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.
Το άνοιγμά του είναι 36 περίπου μέτρα και το ύψος 20 και συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ηπείρου και των Βαλκανίων. Κατασκευάστηκε στην ίδια θέση που έστεκε παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα.
Το διαπερνάει ο ποταμός Αώος ενώ κάτω από την καμάρα του,
υπάρχει μια καμπάνα η οποία σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να
μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της
χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.
Οπως προαναφέραμε, το πέτρινο γεφύρι, βομβαρδίστηκε το 1913 από τους Τούρκους και συγκεκριμένα, από τον Οθωμανό Τσαβίτ Πασά, που προσπάθησε έτσι να ανακόψει την προέλαση των Ελληνικών στρατευμάτων. Ομως οι βολές των κανονιών του Τούρκου Πασά δεν βρήκαν στόχο και έτσι το γεφύρι παρέμεινε όρθιο στη θέση του.
Στις ζημιές που υπέστη τότε, συμπεριλαμβάνεται και η καταστροφή των τριών διαφορετικών σε μέγεθος κουδουνιών (σύμφωνα με το βιβλίο του Γ. Λυμπερόπουλου, κατά κάποιους μίας μεγάλης καμπάνας), που υπήρχαν κρεμασμένα στη μέση του τόξου. Το 1948 κατασκευάστηκε δίπλα στην παλιά γέφυρα μια νέα σιδερένια, τύπου Bailey, η οποία αφαιρέθηκε το 2000 από το Δήμο Κόνιτσας. Τέλος, το 1975 ο πολιτιστικός σύλλογος της Κόνιτσας φρόντισε και τοποθέτησε στο γεφύρι μια νέα καμπάνα, σε αντικατάσταση των παλιών.
Κάτω δεξιά από το γεφύρι, ένα ωραίο μονοπάτι οδηγεί προς τη μονή Στομίου.
Αν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γεφύρι, να θαυμάσετε την τέχνη των Ηπειρωτών μαστόρων και το μεγαλείο της φύσης καθώς και να βγείτε όμορφες φωτογραφίες.
Πηγή στοιχείων: konitsa.gr