Γιατί είναι αυξημένες οι τιμές στα αμνοερίφια – Εκκληση των κρεοπωλών στους καταναλωτές να σπεύσουν για το πασχαλινό τραπέζι

πασχαλινό τραπέζι

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης μιλά στο Thes.gr

Με το φετινό Πάσχα να βρίσκεται “προ των πυλών” οι καταναλωτές προετοιμάζονται για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των ημερών.

Το Thes.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββα Κεσίδη ο οποίος μας έκανε γνωστούς τους λόγους και τους παράγοντες που διαμορφώνουν ακόμη την φετινή τιμή και διαθεσιμότητα για το ελληνικό αμνοερίφιο.

“Το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, εδώ και 15 ημέρες προβλέποντας το τι θα γίνει στην αγορά, προσπαθεί να πείσει το καταναλωτικό κοινό να κάνει τις παραγγελίες του για το γιορτινό τραπέζι όσο γίνεται πιο γρήγορα. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός μέσα στα καταστήματα και δεύτερον για να δοθεί η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να κάνουν τις παραγγελίες προς τους εμπόρους, σύμφωνα με τις ποσότητες που χρειάζονται” αναφέρει στο Thes.gr ο κ. Σάββας Κεσίδης.

Καπάνι

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης εξηγεί πως “δυστυχώς φέτος υπάρχει αύξηση στην τιμή, παραπάνω από 15-20% από πέρυσι. Το προϊόν είναι ακριβό και κανένας επαγγελματίας δε θέλει να έχει πλεόνασμα. Πηγαίνουμε με βάση τις παραγγελίες και λίγο παραπάνω. Λέμε στον κόσμο μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, το πολύ μέχρι Μεγάλη Δευτέρα, να ολοκληρώσει τις παραγγελίες”.

Ένας επιπλέον λόγος στη διαμόρφωση της τιμής και της διαθεσιμότητας είναι η μεταφορά του εορτασμού της πρωτομαγιάς την Τρίτη 4 Μαΐου. Εκτός από τα αρνιά και τα κατσίκια είναι και τα άλλα κρεατικά που πλαισιώνουν το τραπέζι αυτής της ημέρας.

Γιατί ανεβαίνει η τιμή

“Ο νόμος της αγοράς είναι: προσφορά και ζήτηση. Η προσφορά είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρυσι και η ζήτηση είναι το ίδιο ίσως και παραπάνω από πέρυσι.
Το ισοζύγιο συνεπώς ανεβαίνει προς τα πάνω” λέει στο Thes.gr ο κ. Κεσίδης.

Γιατί υπάρχει έλλειψη στα αμνοερίφια

“Πριν τρεις εβδομάδες ήταν το Πάσχα των Καθολικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί μεγάλη ποσότητα κρέατος στη Νότια Ευρώπη. Οι νοτιοευρωπαίοι έμποροι μη έχοντας την ποσότητα που χρειάζονται και γνωρίζοντας την άριστη ποιότητα των ελληνικών αμνοεριφίων έρχονται στη χώρα μας και αγοράζουν προφέροντας μεγαλύτερη τιμή από αυτή που υπάρχει στην αγορά. Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί έδωσαν τα αμνοερίφιά τους για εξαγωγή, γιατί τους συμφέρει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το γάλα έχει καλή τιμή. Αυτό σημαίνει πως ο παραγωγός δεν ωφελείται με το να μεγαλώσει ένα αρνί που θα καταναλώσει το γάλα που μπορεί να δώσει στις βιομηχανίες. Επίσης, κάποια κοπάδια χρειάζονται ανανέωση οπότε οι κτηνοτρόφοι κρατούν τα θηλυκά ζώα για αναπαραγωγή” αναφέρει ακόμη ο κ. Κεσίδης σχετικά με τα δεδομένα που συνθέτουν την έλλειψη που καταγράφεται.

Καπάνι

Τα κρέατα από το εξωτερικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, εδώ και δέκα μέρες συμπεριλαμβανομένης και της εβδομάδας που διανύουμε έρχονται φορτηγά από τη Ρουμανία, με ζώα που θα σφαχτούν σε ελληνικά σφαγεία. “Υπάρχει κοινοτική οδηγία του Ευρωπαϊκού κανονισμού, που λέει πως όταν ένα ζώο γεννηθεί εκτραφεί και σφαχτεί στην ίδια χώρα, σφραγίζεται στα πλευρά του η ένδειξη με τη χώρα προέλευσης. Αυτά που έχουν την σφραγίδα Ελλάς ή Ελλάδα σημαίνει πως εκτράφηκαν και σφάχτηκαν εδώ. Τα ρουμάνικα θα έχουν μόνο σφραγίδα με τον κωδικό σφαγείου, απλά θα συνοδεύεται από μια ένδειξη που θα αναφέρει πως η προέλευση είναι ρουμανική” αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης  Πού κυμαίνονται φέτος οι τιμές στα πασχαλινά εδέσματα

Ο κ. Κεσίδης προβλέπει πως ο καταναλωτής θα δει φέτος να ανοίγει η “ψαλίδα” στην τιμή, αναλόγως με το σημείο πώλησης (Κρεοπωλείο της γειτονιάς ή πολυκατάστημα), ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή λέγοντας πως τα αποθέματα τελειώνουν σιγά σιγά. “Έρχονται μεσίτες στη Β. Ελλάδα από νότια της χώρας λόγω έλλειψης, αγοράζοντας τα αμνοερίφια σε καλύτερη τιμή” συμπληρώνει.

Καπάνι

Ποιες οι προτιμήσεις των καταναλωτών αυτές τις μέρες – Πού θα φτάσουν οι τιμές

Ο κόσμος ζητά κατσίκι και αρνί. Ακολουθεί το χοιρινό, μετά το κοτόπουλο και τελευταίο το μοσχάρι. “Θα ξεπεράσουμε τα 12 ίσως και 13 ευρώ το κιλό στα αμνοερίφια, μέσα στις επόμενες μέρες” εκτιμά ο κ. Κεσίδης και συνεχίζει σχετικά με την κινητικότητα στα κρεοπωλεία: “Ο κόσμος κάνει τις αγορές του για το Πασχαλινό τραπέζι, ενώ μέχρι την Κυριακή των Βαΐων οι παραγγελίες αναμένονται ακόμη περισσότερες. Αυτές είναι που θα κρίνουν και την επάρκεια. Αν παραμείνουμε σε αυτές τις παραγγελίες και λίγο παραπάνω, θα είμαστε εντός των υπολογισμών”.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ανησυχία πως υπάρχει περίπτωση ο καταναλωτής που περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή για να πέσει η τιμή, να μη φάει αρνί και κατσίκι.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κεσίδης συμβουλεύει τους καταναλωτές πως δεν είναι ανάγκη να προμηθεύονται περισσότερα από αυτά που χρειάζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *