Καρναβάλι Σοχού: Τα μυστικά της παραδοσιακής γιορτής

Στα παρασκήνια της προετοιμασίας…

Προετοιμασίες Σοχινού καρναβαλιού

Σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις και με την Καθαρά Δευτέρα να βρίσκεται πολύ κοντά μας οι προετοιμασίες είναι εντατικές.
Αναζητώντας δρώμενο το οποίο συνδυάζει τη διασκέδαση με την παράδοση, τότε κανείς καταλήγει στο Καρναβάλι του Σοχού που για άλλη μια χρονιά αναμένεται να τραβήξει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερος είναι ο κόσμος που το επισκέπτεται την περίοδο αυτή, μετέχοντας ενεργά στο Καρναβάλι και γίνεται ένα με τους κατοίκους που με πολύ ζήλο δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αναφορά στην ιστορία και στην παράδοση του τόπου. Στον Σοχό σχεδόν όλο το χρόνο ειδικοί τεχνίτες έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν τις στολές που θα φορούν οι συμμετέχοντες. Τα μοναδικά κοστούμια με τις επιρροές από το παρελθόν και τις συνήθειες των προγόνων, φτιαγμένες από δέρματα ζώων, με πολύχρωμες κορδέλες, τσαρούχια και βέβαια τα κουδούνια, το σήμα κατατεθέν του καρναβαλιού με τον ήχο που ξεσηκώνει, είναι το καύχημα της περιοχής. Το έθιμο του καρναβαλιού από πολλών ετών στο Σοχό, ξεκινά από το τριώδιο με αποκορύφωση την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα όπου μοιράζεται και η παραδοσιακή φασολάδα.. Λέγεται πως αν το καρναβάλι είναι καλό θα πάει καλά και η σοδιά.

Στην πόλη λειτουργεί και το Μουσείο όπου κανείς μπορεί να δει την ιστορική παράδοση των ανθρώπων του Σοχού και τις στολές που με τόσο μεράκι και κόπο κατασκευάζονται.

Στο LIFE EVENTS μίλησαν οι Απόστολος Νόικος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σοχού και Γιώργος Γρούσκος από το εργαστήριο των παραδοσιακών στολών, που μας μαθαίνου τα μικρά μυστικά του Καρναβαλιού…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *