Νέα εποχή στα φροντιστήρια: Η προετοιμασία, η τηλεκπαίδευση και η στήριξη στους μαθητές

φροντιστήρια

Δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική μιλάνε στο Thes.gr

Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η εκπαίδευση δε θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό. Και όταν αναφερόμαστε στην εκπαίδευση, δεν είναι μόνο τα σχολεία ή οι σχολές, αλλά και τα φροντιστήρια.

Τα φροντιστήρια ήταν από τους πρώτους κλάδους που «πάγωσαν» λόγω της κατάστασης. Από τα μέσα Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία, μπήκε λουκέτο κι εκεί. Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, άρχισε η αναπροσαρμογή των σχεδίων και του τρόπου επαφής κι επικοινωνίας με τους μαθητές.

Τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών είναι αναγκασμένα να δουν τη νέα πραγματικότητα έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται βάση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν χθες από την υπουργό Παιδείας. Και δεν αφορούν μόνο τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και για μετά τον Σεπτέμβριο, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αντίστοιχα, μιλάνε στο Thes.gr για την πρωτόγνωρη συνθήκη, τη νέα εποχή που δημιουργείται, την επόμενη μέρα και την προσπάθεια που γίνεται ώστε να παραμένουν κοντά στους μαθητές.

«Ημασταν συνέχεια κοντά στα παιδιά»

Ο Γιώργος Νταλιάρης, εκ των ιδιοκτητών του φροντιστηρίου «Κίνητρο» στην Περαία Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Thes.gr  αναφέρθηκε στο αρχικό μούδιασμα λόγω του λουκέτου που μπήκε εξαιτίας της πανδημίας και τα επόμενα βήματα.

«Αρχικά δεν ξέραμε για πόσο καιρό θα ήταν σε ισχύ τα μέτρα. Επρεπε να προετοιμαστούμε άμεσα, και συγχρόνως να είμαστε δίπλα στα παιδιά. Κι αυτό κάναμε. Ημασταν πάντοτε σε επαφή μαζί τους και τους παρείχαμε υποστήριξη, τόσο με υλικό για ασκήσεις και μελέτη, όσο και ψυχολογική, γιατί και για τους μαθητές ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Παράλληλα, τους ενημερώναμε για όλες τις εξελίξεις και τις αλλαγές, όπως στα μηχανογραφικά και τις μετεγγραφές, μέσω mail και social media που είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο», αναφέρει αρχικά ο Γ. Νταλιάρης.

Από τα μέσα Μαΐου τα φροντιστήρια θα ανοίγουν σταδιακά, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινωθεί: «Θα τηρήσουμε απόλυτα το νόμο και τις οδηγίες. Θα διαμορφωθούν οι τάξεις ώστε η απόσταση μεταξύ των μαθητών να είναι 1,5 μέτρο. Θα ληφθούν μέτρα για την προσέλευση και τη αποχώρηση των μαθητών ώστε να αποφεύγεται ο κάθε είδους συνωστισμός.

Στο δικό μας φροντιστήριο έχουμε ήδη κάνει μία απολύμανση και θα γίνει άλλη μια όταν ανοίξουμε», εξηγεί ο Γιώργος Νταλιάρης που συμπληρώνει: «Τα φροντιστήρια θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ηδη σχεδιάζουμε τι θα ισχύσει με τις εγγραφές την επόμενη χρονιά ώστε να καλύψουμε τα παιδιά σε όλα τα ενδεχόμενα».

«Τα παιδιά έχουν αποδιοργανωθεί»

Για τις επιπτώσεις της κατάστασης τόσο στα παιδιά, όσο και στους ίδιους, μιλά στο Thes.gr  ο έμπειρος ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών, Γιώργος Νικολαϊδης. Διατηρεί φροντιστήρια στη Χαλκιδική εδώ και πάνω από 25 χρόνια και με την εμπειρία του, ως εκπαιδευτικός και γονέας, αναλύει την κατάσταση: «Οι εξαγγελίες της υπουργού είναι στη σωστή κατεύθυνση και οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών θα εφαρμόσουμε τα μέτρα. Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε την πανδημία.

Διαβάστε επίσης  Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου στην Χαλκιδική ήταν κατάσκοποι των Ρώσων

Δυστυχώς τα παιδιά έχουν αποδιοργανωθεί πλήρως, όσον αφορά τα μαθήματά τους. Οσο περισσότερο κάθονται στο σπίτι, τόσο το χειρότερο είναι για όλους μας, καθώς δεν μπορούν να θέσουν καθημερινό πρόγραμμα. Ιδίως οι μικρότεροι σε ηλικία, όπως και οι έφηβοι, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες που θα υπάρξουν στη ζωή μας, καθώς μένουν απορροφημένοι στους υπολογιστές και στα social media.

Οι περισσότεροι έκαναν τη νύχτα-μέρα, πολύ συχνά κοιμούνται ξημερώματα, στη συνέχεια έχουν πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης και μάθησης, έχοντας πρακτικά σπαταλήσει όλη τη μέρα. Οι γονείς είναι απόλυτα απαραίτητο να εφαρμόσουν καθημερινό πρόγραμμα στα παιδιά, κυρίως μικρής ηλικίας. Στις μεγαλύτερες ηλικίες να τα συμβουλεύουν και να τα εμψυχώνουν».

Οσον αφορά τα νέα δεδομένα στο χώρο των φροντιστηρίων, ο Γιώργος Νικολαΐδης αναφέρει: «Αρχικά χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από 1/5 είμαι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσω τη σύγχρονη διδασκαλία (τηλεκπαίδεση) με χρήση των πιο προηγμένων εφαρμογών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε επιπλέον μαθησιακά κίνητρα στα παιδιά.

Είναι καινούριο σύστημα για όλους, σίγουρα είναι διαφορετικό και απομένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα είναι και αποδοτικό. Σαφώς δεν υποκαθιστά τη διά ζώσης παρουσία μέσα στην τάξη και τη ζωντανή και άμεση επικοινωνία με τους μαθητές, στο χέρι μας είναι όμως να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται».

«Στήριξη με πράξεις όχι λόγια»

Ο Γιώργος Νικολαΐδης αναφέρει τους προβληματισμούς του αναφορικά με την στήριξη που παρείχε το κράτος: «Τα φροντιστήρια είναι από τις λίγες επιχειρήσεις, μαζί με τα σχολεία, που έκλεισαν τόσο νωρίς λόγω πανδημίας. Ενώ το κράτος σωστά πήρε μέτρα για όλες τις ομάδες που πλήττονται, εμάς μας έχει ξεχάσει. Θα νομοθετήσουν για να πάρουμε το επίδομα των 600 ευρώ… Είμαστε πάρα πολλά φροντιστήρια, που θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που θα φανούν στο μέλλον.

Το κράτος θα έπρεπε να είχε ήδη καταβάλει το επίδομα στους καθηγητές μας. Εμείς από τη μεριά μας ως ιδιοκτήτες, τηρήσαμε στο ακέραιο τις χρονικές προθεσμίες, δυστυχώς όμως οι καθηγητές μας έκαναν Πάσχα χωρίς καμία ενίσχυση. Με απλά λόγια, περιμένουμε από το κράτος να βοηθά με έργα, όχι με λόγια. Αμ΄ έπος, αμ΄ έργον!».

Το φροντιστήριο του Γ. Νικολαΐδη βρίσκεται στη Χαλκιδική. Ενα νομό που στηρίζεται σημαντικά στον τουρισμό, έναν κλάδο που έχει πληγεί σημαντικότατα από τα μέτρα για τον κορονοϊό. Πόσο θα επηρεαστεί η οικονομική ζωή στο νομό από την κατάσταση αυτή;

«Η Χαλκιδική βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία και ο τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, επομένως είναι σίγουρο πως η Χαλκιδική θα πληγεί περισσότερο από αρκετές άλλες περιοχές. Αυτά τα οικονομικά προβλήματα επηρεάζουν και όλες τις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες.

Ολες οι επιχειρήσεις δημιουργούν έναν κύκλο κι εφόσον μία πληγεί πιο πολύ, επηρεάζει και τις περισσότερες. Οι προθέσεις του κράτους με τα χαμηλότοκα δάνεια ακούγονται καλές, πλην όμως περιμένουμε να τις δούμε και στην πράξη από… χθες», αναφέρει στο Thes.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *