Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης στη σειρά διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΑΠΘ

Θεοδόσιος Τάσιος, «Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη» Αν και είναι ευρύτερα γνωστός ως φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε εξίσου σοβαρά και πρωτοποριακά με την πολιτική, την τέχνη και την επιστήμη. Στην τέταρτη διάλεξη του Κύκλου Διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα», που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής […]

Θεοδόσιος Τάσιος, «Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη»

Αν και είναι ευρύτερα γνωστός ως φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε εξίσου σοβαρά και πρωτοποριακά με την πολιτική, την τέχνη και την επιστήμη. Στην τέταρτη διάλεξη του Κύκλου Διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα», που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεοδόσιος Τάσιος, θα ασχοληθεί με έναν τομέα της επιστημονικής συμβολής του Αριστοτέλη:
τη μετεωρολογία. Η ομιλία του, υπό τον τίτλο «Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη», θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, στις 19.00, στο κτίριο Μ2 (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

Από τα ποικίλα αντικείμενα της πραγματείας του Αριστοτέλη «Μετεωρολογικά», η διάλεξη εστιάζει στην κατ’ εξοχήν Μετεωρολογία. Έπειτα από έναν σχολιασμό της αριστοτελικής μεθόδου, θα παρουσιαστούν οι αντιλήψεις του φιλοσόφου για το σύνολο του κόσμου, ενώ, στη συνέχεια, θα αναλυθούν, σύμφωνα με τον ομιλητή, τα εξής φαινόμενα:
• Τα φωτεινά ουράνια φαινόμενα: Υγρά και θερμή αναθυμίασις, διάττοντες αστέρες, κομήτες, γαλακτόχρους ζώνη, άλως [φωτεινός δακτύλιος γύρω από το φεγγάρι ή τον ήλιο], ίρις [ουράνιο τόξο].
• Ο κύκλος του ύδατος: Εξάτμιση, νεφοποίηση, κατακρήμνιση, ψακάς [ψιχάλα], υετός [βροχή], χιών, χάλαζα, ομίχλη, δρόσος [πρωινή δροσιά], πάχνη, αστραπή, βροντή.
• Ποταμοί, θάλασσα, άνεμοι: Διήθηση και διύλιση βροχής, δημιουργία ποταμών, εκβολές στη θάλασσα, αλμυρότητα, μηχανισμός γενέσεως ανέμων.

• Σεισμοί: Άλλη μια προσπάθεια των αρχαίων Ελλήνων να συνδέσουν τους σεισμούς με φυσικά αίτια – μέχρι και την απόπειρα προγνωστικών φαινομένων.

Οι διαλέξεις του ΔΙ.Κ.Α.Μ. για τον Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μελετητών, έχουν σκοπό να διερευνήσουν την επικαιρότητα του αριστοτελικού έργου και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο με τον Μακεδόνα φιλόσοφο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σημερινά δεδομένα στον χώρο της πολιτικής, της ηθικής, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις εκπληκτικές ανακαλύψεις στον χώρο των επιστημών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος αυτός κύκλος ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2018, περιλαμβάνει δύο διαλέξεις τον μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Συντονίστρια είναι η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Η είσοδος σε όλες τις διαλέξεις είναι ελεύθερη για το κοινό και γίνεται με δελτία εισόδου που διανέμονται από τα εκδοτήρια του Μ2 μία ώρα πριν από την έναρξη.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Η Νέα Παραλία ντύνεται στα ροζ στο πλαίσιο της εκστρατείας Pink Together (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Επιπλέον, χορηγούνται και Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ σε όσους εγγραφούν, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΔΙ.Κ.Α.Μ. (http://www.dikam.auth.gr/el/node/978).

Σύντομο Βιογραφικό Θεοδοσίου Τάσιου

Ο Θεοδόσιος Τάσιος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Επίτιμος Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, ενώ έχει διδάξει παράλληλα σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει παραγάγει σημαντικό έργο στην κατασκευή γεφυρών και φραγμάτων και έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό τιμητικών διακρίσεων. Διοργάνωσε πολλές εκθέσεις για την αρχαία τεχνολογία με κορυφαία την πρόσφατη (2018) στο Πεκίνο με τον τίτλο «Εύρηκα – Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων». Υπήρξε μέλος της διεπιστημονικής ομάδας για τη μελέτη και προσπάθεια αποκατάστασης του περίφημου μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ο Θεοδόσιος Τάσιος συνέγραψε πάνω από 400 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία που μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.

Πρόγραμμα Διαλέξεων

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
Θεοδόσιος Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.
«Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη»

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018
Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ. «O κόσμος του Αριστοτέλη»

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018
Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, Ομότιμη Καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης, πρώην Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. «Η Ιατρική στο έργο του Αριστοτέλη και η σύγχρονη Βιοηθική»

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019
Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΑΠΘ. «Μεταφυσική και Θεολογία στον Αριστοτέλη»

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019
Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΑΠΘ. «Πώς βλέπει ο Αριστοτέλης τη φύση: Αριστοτελική Φυσική Φιλοσοφία και σύγχρονη Επιστήμη»

Καταληκτικά συμπεράσματα:
Γιάννης Σειραδάκης, Αντιπρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ
Ζαχαρίας Σκούρας, Γενικός Γραμματέας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ, Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ
Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ