Πάσχα: Η ιστορία πίσω από το έθιμο του τσουγκρίσματος των κόκκινων αυγών

Καλαμαριά

Δεν αποτελεί μια απλή συνήθεια

Κάθε χρόνο το Πάσχα ακολουθούμε όλοι το έθιμο με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο πασχαλινό τραπέζι.

Το τσούγκρισμα των αυγών δεν αποτελεί μια απλή συνήθεια αλλά έχει έναν σημαντικό συμβολισμό.

Το αυγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Πλέον τα συναντάμε βαμμένα σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης  Πάσχα στη Θεσσαλονίκη: 5 βυζαντινοί Ναοί για να βιώσετε τη Μεγάλη Εβδομάδα με ευλάβεια και κατάνυξη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, η Μεγάλη Πέμπτη -η μέρα που γίνεται η Σταύρωση- είναι η μέρα που βάφονται τα αυγά κόκκινα, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Όσον αφορά στο τσούγκρισμα των αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση ή το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και πιθανολογείται ότι ξεκίνησε ως παιχνίδι στη Βρετανία και κατόπιν εξαπλώθηκε.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με το έθιμο το πρώτο αβγό που βάφετε κάθε χρόνο είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να σπάει, αντιθέτως το φυλάτε στο εικονοστάσι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου Πάσχα οπότε και το φυτεύετε στο χωράφι (εάν έχετε, αλλιώς στις γλάστρες σας) για να είναι εύφορο.