Που θα κυμανθούν οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα – Ανθρωποι της αγοράς μιλούν στο Thes.gr

πετρέλαιο θέρμανσης καυσόξυλα

Θέμης Κιουρτζής και Ιορδάνης Μπουζατζίδης δίνουν το στίγμα τους για το χειμώνα που έρχεται

Το κυριότερο θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές τώρα που ήρθε το κρύο και πρέπει να προετοιμαστούν για τον χειμώνα, είναι η θέρμανση. Και πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή καυσόξυλα.

Ο μέσος Ελληνας πολίτης ανησυχεί καθώς εκτός από την ακρίβεια στα τρόφιμα, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται και με το ζήτημα της θέρμανσης. Από τη μια ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και από την άλλη τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσόξυλων, προκαλούν προβληματισμό.

Το μπρεντ διαμορφώνεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 76 δολάρια. Γιατί όμως ενώ υπάρχει υποχώρηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, δεν βλέπουμε κάτι αντίστοιχο στην αντλία;

Και τι γίνεται με τα στερεά καύσιμα όπως τα καυσόξυλα; Γιατί δεν τα προτιμούν οι Ελληνες πολίτες παρόλο που κυμαίνονται σε χαμηλότερες τιμές;

Τι ισχύει με το πετρέλαιο θέρμανσης

Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις διεθνείς αγορές έπεσε στα 82 δολάρια το βαρέλι στις 20 Νοεμβρίου, σε σχέση με τον Οκτώβριο που κυμαινόταν στα 90 δολάρια, όμως δεν σημειώνεται παρόμοια πτώση στις εγχώριες αγορές.

Μπορεί στην αρχή να υπήρχαν ενδείξεις για πτώση των τιμών, όμως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανέκοψε την πτωτική πορεία του πετρελαίου θέρμανσης. Η μέση τιμή του οποίου διαμορφώνεται τώρα στα 1,32 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με όσα είπε στο Thes.gr ο πρόεδρος της ΕΝ.ΒΕ.Θ (Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης) και της Π.Ο.Π.Ε.Κ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων), Θέμης Κιουρτζής.

Ο κ. Κιουρτζής ανέφερε πως υπάρχει μια αύξηση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, τώρα που σημειώθηκε αρκετή πτώση της θερμοκρασίας, όπως ήταν και το αναμενόμενο.

Βέβαια, παρόλο που η τιμή του πετρελαίου εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με την τιμή της έναρξής του τον Οκτώβριο του 2022, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τον μέσο καταναλωτή στην Ελλάδα και οι πολίτες… παρακαλούν να μην υπάρχει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝ.ΒΕ.Θ και της Π.Ο.Π.Ε.Κ., «ο χρόνος αναμένεται να κλείσει με μια πτώση 20% στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις τιμές στο μέλλον καθώς αποτελούν χρηματιστηριακό προϊόν οπότε είτε αλλοιώνονται είτε προσαρμόζονται στις διεθνείς συνθήκες και χρειάζεται προσοχή».

Οσον αφορά τα πρατήρια καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα, αυτά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα που οδηγούν είτε στο να αλλάξουν χέρια είτε στο να κλείσουν εντελώς. Ο ίδιος τόνισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προέρχεται από δυο παράγοντες: ο ένας είναι η παραβατικότητα και ο άλλος οι όμιλοι καυσίμων, οι οποίοι ελέγχουν πλέον την αγορά».

Τι γίνεται με τα καυσόξυλα

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι πολίτες που προτιμούν τα καυσόξυλα για να ζεσταθούν, καθώς αναζητούν μια πιο οικονομική επιλογή, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρόλο που ο κλάδος αυτός επηρεάζεται από την ενέργεια, οι τιμές του δεν φαίνεται να έχουν αυξηθεί, αλλά αντιθέτως βρίσκονται μειωμένες κατά 20-30% σε σχέση με πέρσι, αναλόγως τις περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΓΓ του Συλλόγου Καυσοξυλάδων Θεσσαλονίκης, Ιορδάνη Μπουζατζίδη, οι τιμές στα καυσόξυλα βρίσκονται μεταξύ 110 με 120 ευρώ το κυβικό, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου.

Φέτος, η ζήτηση στα καυσόξυλα κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι στιγμής, όπως και περίμεναν οι έμποροι. Σίγουρα δεν υπάρχει καμία σχέση με πέρσι που γινόταν “πόλεμος”, ο οποίος οδήγησε σε υπερβολική ακρίβεια στα καυσόξυλα.

Οπως τόνισε ο κ. Μπουζατζίδης, «οι τιμές στα καυσόξυλα αποκλείεται να μειωθούν μέσα στο χειμώνα, γιατί δυσκολεύει η προμήθεια ξύλου από τα βουνά. «Αν είναι ένας ήπιος χειμώνας θα κυμανθούν στις ίδιες τιμές, αν ο χειμώνας βαρύνει και εξαντληθούν τα αποθέματα που έχει κάθε εταιρία, ίσως να ανέβουν λίγο. Δεν προβλέπω πάντως να συμβεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε πέρυσι».

Οσον αφορά το απόθεμα στα ξύλα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς υπάρχει στις αποθήκες των εταιριών και των εμπόρων, όμως οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επάρκεια στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και η ανησυχία των πολιτών δεν πρόκειται να υποχωρήσει, καθώς οι τιμές θα συνεχίσουν τα σκαμπανεβάσματα και κανείς δεν ξέρει σε τι επίπεδο θα φτάσουν, επηρεασμένες από διάφορες συγκυρίες, με αποτέλεσμα πολλοί να μην χρησιμοποιούν καν θέρμανση μέχρι να αναγκαστούν να το κάνουν όταν υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πηγή φωτογραφίας: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi