Θεατής εστίν…

Η δύναμη του θεάτρου

Της Φωτεινής Κατσάλη

Σήμερα έχω διάθεση να δω θέατρο! Μάλιστα έχω μεγάλη διάθεση να δω μια παράσταση. Θέλω να μπω μέσα στο θέατρο και να βυθιστώ στην σκηνή μαζί με τους ηθοποιούς! Θέλω να νιώσω το χτυποκάρδι τους επάνω στην σκηνή. Θέλω να ακούσω ότι έχουν να μου πουν και να ζήσω την προσπάθειά τους να γεννήσουν τέχνη. Θέλω να πάω στο θέατρο και για μια δυο ώρες όσο διαρκέσει η παράσταση να αφεθώ, να ξεχαστώ, να γελάσω να συγκινηθώ , να νιώσω να βιώσω, να φύγω στο τέλος παίρνοντας κάτι…

Όλα αυτά όμως δεν μπορώ να τα κάνω όταν εσύ συν θεατή που κάθεσαι διπλά μου , πίσω μου , ή μπροστά μου, δεν έρχεσαι στο θέατρο στην ώρα σου. Μπαίνεις αφού έχει ξεκινήσει η παράσταση και με υφάκι απαιτείς να σου δείξουμε κατανόηση! Εσύ που ενώ αρχίζει το έργο σχολιάζεις με τον διπλανό σου τα πάντα κρίνοντας τους ηθοποιούς και την παράσταση πριν ακόμα καλά καλά ολοκληρωθεί η παράσταση! Εσύ που νομίζεις πως βρίσκεσαι μπροστά στην τηλεόρασή του σπιτιού σου με τις πιτζάμες και τις παντόφλες , και έχεις μπροστά σου την γαβάθα με τα ποπ- κορν, ή τα ντορίτος ή τα πατατάκια με την ρίγανη( που σαν τα ανοίξεις βρωμάει όλο το θέατρο) και μασουλάς ηδυπαθώς ως άλλο μηρυκαστικό , και συγχρόνως κάνεις επιπλέον θόρυβο χώνοντας τα χέρια σου μέσα στα σακουλάκια της λαιμαργίας!
Κι αυτό το επίμονο και επίπονο για τα αυτιά μου χριτς χρατς , ειλικρινά με φέρνει στα όρια της απελπισίας! Δεν μπήκα σήμερα στο θέατρο για να δω ένα διαφημιστικό δεύτερής διαλογής για πατατάκια και αναψυκτικά αλλά για να απολαύσω ΤΕΧΝΗ!!!

Πλήρωσα ίσως από το υστέρημά μου αυτό το εισιτήριο, κόβοντας από κάπου αλλού, ντύθηκα όμορφα , και εκεί πάνω παίζουν αγαπημένοι ηθοποιοί που εκτιμώ και θαυμάζω. Ή νέοι πρωτοεμφανιζόμενοι, που με εκπλήσσουν ευχάριστα με το ταλέντο τους. Βλέπεις για εμένα το θέατρο δεν είναι μια απλή έξοδος! Είναι παιδεία, είναι μόρφωση, είναι καλλιέργεια , είναι που να πάρει από αρχαιοτάτων χρόνων το ύψιστο θέαμα. Και σε μια χώρα που γέννησε το θέατρο, το αρχαίο δράμα , την κωμωδία, σε μια χώρα που το θέατρο είναι γραμμένο μέσα στο DNA μας οφείλουμε να το ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ!

Να στο πω και διαφορετικά αν δεν το κατάλαβες ως τώρα…Για να δεις εσύ κι εγώ το τελικό αποτέλεσμα μιας παράστασης προηγήθηκαν μήνες δουλειάς. Ένας συγγραφέας ξενύχτησε πολλά βράδια για να γράψει το έργο του. Σκηνοθέτης και ηθοποιοί έκαναν ατελείωτες ώρες προβών, και μάλιστα για κάποιους από αυτούς μπορεί να είναι και η πρώτή τους δουλειά, έπειτα από μακριά περίοδο ανεργίας, ( φαντάζεσαι λοιπόν την αγωνία τους και το μεράκι τους…), Ο σκηνογράφος κάθισε πολλές ώρες επίσης σπάζοντας το κεφάλι του μαζί με το ενδυματολόγο και τον σκηνοθέτη για να βρει ότι καλύτερο για το σκηνικό περιβάλλον . Ο παραγωγός έδωσε τα λεφτά του και προσπάθησε να βρει ένα ωραίο θέατρο εξασφαλίζοντας ότι χρειάζεται μια παραγωγή για να πραγματοποιηθεί. Οι τεχνικοί , φωτιστές, ηχολήπτες , φώτισαν και έδωσαν ήχο, σκηνή σκηνή φροντίζοντας και λύνοντας προβλήματα που δεν φαντάζεσαι!
Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγωνία και άγχος να πάνε όλα καλά! Περιμένουν σαν βγούν στην σκηνή την προσοχή και το σεβασμό σου. Το χειροκρότημα σου και την συμμετοχή σου με όλες σου τις αισθήσεις. Κι αν τους τυφλώνουν οι προβολείς και δεν μπορούν να διακρίνουν τα πρόσωπα στην πλατεία , πίστεψε με αφουγκράζονται το κάθε τι. Νιώθουν την ενέργεια, καταλαβαίνουν την αγένεια!

Διαβάστε επίσης
"Τα ραδίκια ανάποδα" με τον Γιώργο Γαλίτη στο Θέατρο Αυλαία

Επιτέλους φάε και πιες πριν μπεις το θέατρο! Έλα δέκα λεπτά νωρίτερα…δέκα λεπτά! Μπες βρες την θέση σου και κάθισε με διάθεση να γίνεις συμμέτοχος σε κάτι ξεχωριστό! Και σε παρακαλώ κοιμήσου πριν και όχι κατά την διάρκεια της παράστασης! Δεν μπορώ να ακούω το ροχαλητό σου! Την επόμενη φορά θα σε χαστουκίσω! Δεν θα μπορέσω να συγκρατηθώ.. Κλείσε και το ρημάδι το κινητό! Μη το βάλεις στην δόνηση! ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ!!!

Απόψε θέλω να δω θέατρο! Απόψε θέλω να αφεθώ στην μαγεία της σκηνής. Θέλω να ταυτιστώ με τους ήρωες και τις καταστάσεις που βιώνουν. Απόψε δε θα επιτρέψω σε κανέναν να φερθεί με αγένεια, σε εμένα , στους άλλους σαν εμένα και στους ηθοποιούς. Κι ΕΣΥ αν δεν αγαπάς πραγματικά το θέατρο ή αν θεωρείς μεγαλύτερη την ανάγκη σου για να φας μην έρθεις. Πήγαινε καλυτέρα σε μια ταβέρνα και πιες κι ένα ποτήρι στην υγειά μας. Πίστεψε με δεν θα λείψεις απο κανέναν. Γιατί απόψε η αυλαία θα πέσει και θα μείνουν μόνο όσοι ξέρουν να συμπεριφερθούν!
Κυρίες και Κυρίοι η παράσταση αρχίζει…Κλείστε τα κινητά σας και χορτάστε με τέχνη!!!

Κα
ι θυμηθείτε τον ορισμό του μεγάλου Αριστοτέλη που βρίσκει πεδίο όχι μόνο στην τραγωδία όλα σε όλα τα είδη θέατρου:
Ορισμός της τραγωδίας
ερμηνεία Αριστοτελικού ορισμού
«Ἒστι μὲν οὖν τραγῳδία
μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας,
μέγεθος ἐχούσης,
ἡδυσμένῳ λόγῳ,
χωρὶς ἑκάστου τῶν εἰδῶν ἐν τοῖς μορίοις,
δρώντων καὶ οὐ δι’ ἀπαγγελίας,
δι’ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα,
τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».
(Αριστοτέλους Ποιητική 1449 Β,25)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *