Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τους PLAZA ENSEMBLE

“Ταγκό & Tango” την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 21:00

“Ταγκό & Tango” την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 21:00

Η συναυλία αυτή αποτελεί ένα αφιέρωμα στο tango, τον γεμάτο ενέργεια και πάθος χορό που γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις αρχές του 20ου αιώνα και που κατέκτησε όλο τον κόσμο, συνεχώς εξελισσόμενο μουσικά και προσαρμοζόμενο κοινωνικά και αισθητικά στον τόπο και στην ιδιοσυγκρασία του κοινού που το φιλοξενούσε. Η συναυλία επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πανόραμα του tango και των εκφάνσεών του, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εμβληματική μορφή του Astor Piazzolla και στη μουσική του.

To πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έξι οργανικά tango (Milonga del Angel, La Muerte del Angel, Ressurection del Angel, Adios Nonino, Concierto para quinteto, Regreso al amor-Vuelvo al sur) του Astor Piazzolla, του δημιουργού και σημαντικότερου εκπροσώπου του αργεντίνικου Nuevo Tango. Παράλληλα όμως, περιλαμβάνει και έργα συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα (των Kurt Weill, Zbigniew Preisner, Alfred Schnittke και Κώστα Τσούγκρα) που είναι επηρεασμένα ή εμπνευσμένα από το τάγκο, όπως επίσης και κλασικό tango (του Carlos Gardel) και ελληνικό τραγούδι σε ρυθμό ταγκό (του Κώστα Γιαννίδη).

Το Plaza Ensemble αποτελείται από τους:
Θανάση Μπιλιλή (πιάνο), Κώστα Τσούγκρα (ακορντεόν),
Άκη Αρχοντή (βιολί) και Γιάννη Πολυμενέρη (κοντραμπάσο).

Συμμετέχει φιλικά η μετζο-σοπράνο Δήμητρα Αθανασάτου.

Το Plaza Ensemble ιδρύθηκε το 2004 από τους Θανάση Μπιλιλή (πιάνο), Άκη Αρχοντή (βιολί), Κώστα Τσούγκρα (ακορντεόν) και Γιάννη Πολυμενέρη (κοντραμπάσο) με σκοπό την ερμηνεία έργων ευρείας απήχησης στο πλατύ κοινό που, συγχρόνως όμως, αντικατοπτρίζουν την ακαδημαϊκή παιδεία καθώς και την ουσιαστική καλλιτεχνική αξία των δημιουργών τους. Τα μέλη του έχουν σπουδάσει μουσική (ερμηνεία, θεωρία, σύνθεση, ενορχήστρωση) σε ωδεία, μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχουν τα τελευταία τριάντα χρόνια σε συναυλίες και ηχογραφήσεις πολλών και διαφορετικών ειδών μουσικής (κλασική μουσική, σύγχρονη μουσική, κινηματογραφική μουσική, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, nuevo tango, jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, κα). Κάθε οργανικό ή φωνητικό έργο που ενσωματώνεται στο ρεπερτόριο του Ensemble προσαρμόζεται και ενορχηστρώνεται από τα μέλη του, με στόχο τόσο την προβολή της ιδιωματικής ηχητικής παλέτας του σχήματος, όσο και την πρόταση μιας πρωτότυπης ενορχηστρωτικής και ερμηνευτικής άποψης. Το ρεπερτόριο του Ensemble περιλαμβάνει μουσική του Astor Piazzolla, του Nino Rota, του Μάνου Χατζιδάκι, πορτογαλέζικα Fados, μουσική από τον ευρωπαϊκό και διεθνή κινηματογράφο, σύγχρονη μουσική και σύγχρονο αυτοσχεδιασμό. Το Plaza Ensemble έχει εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής (2006, 2008, 2010, 2012, 2016), σε συναυλίες των 40ων και 42ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ (2005 και 2007), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2010), στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (2014, 2016, 2018) και στην αίθουσα της ΚΟΘ (Κυριακάτικα πρωινά 2015), στη Ζυρίχη (Herbst in der Helferei, 2006), στην Αθήνα (Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών 2004 και 2006, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2009, Μουσείο Μπενάκη 2013, Ίδρυμα Κακογιάννη 2013) και αλλού. Επίσης, έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους τραγουδιστές, όπως την Σόνια Θεοδωρίδου, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Ανδρέα Καρακότα, τον Μανώλη Χατζημανώλη, την Έλσα Μουρατίδου, την Γιούλα Μιχαήλ, καθώς και με τη γαλλική χορευτική ομάδα “Anassa”. Το 2011 κυκλοφόρησε σε CD η συνεργασία με τη Σόνια Θεοδωρίδου υπό τον τίτλο “Songs from the Big Screen” (Human Voice Productions, Berlin).

Η Δήμητρα Αθανασάτου είναι κάτοχος διπλώματος μονωδίας-μελοδραματικής από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Ένης Κίνη), πιάνου από το Σύγχρονο Ωδείο (τάξη Φιλιππίνας Φιλίπποβα), καθώς και πτυχίων θεωρητικών από το Σύγχρονο και Νέο Ωδείο (τάξη Χρήστου Σαμαρά). Στο πλαίσιο των σπουδών μονωδίας παρακολούθησε μαθήματα χορού, μελοδραματικής και υποκριτικής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού με τους Ulrich Rademacher, Delores Ziegler, Ghena Dimitrova και Cheryl Studer και μελοδραματικής με τον σκηνοθέτη όπερας Plamen Kartalov.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Υπήρξε επί 17 χρόνια μέλος της Χορωδίας “Μακεδονία” υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, με συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας τραγουδήσει κάτω από την μπαγκέτα μεγάλων αρχιμουσικών της διεθνούς μουσικής σκηνής (Μιλτιάδης Καρύδης, Λουκάς Καρυτινός, Claudio Scimone, Helmuth Rilling, Kurt Masur, Olaf Koch, Ennio Morricone, Vladimir Ashkenazy κ.α.). Έχει τραγουδήσει και λάβει μέρος σε μουσικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τους πιανίστες Γρηγόρη Σημαδόπουλο και Θανάση Μπιλιλή και με τζαζ σχήματα της πόλης. Είναι ιδρυτικό μέλος του φωνητικού ensemble “The Per4mers Quartet”, με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης, Θέατρο “Απόλλων” Σύρου, Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας, Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., κ.α.) στο πλαίσιο σημαντικών μουσικών φεστιβάλ (“Δημήτρια”, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, “Sani Classic”, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Φεστιβάλ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ.α.). Διδάσκει θεατρικό τραγούδι σε σπουδαστές θεατρικών σχολών και επαγγελματίες ηθοποιούς.

H συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης “Μελίνα Μερκούρη”, Φράγκων 15 – είσοδος 8 και 5 €