ΒΙΟΝΟΤ: Ολοκληρωμένη στήριξη στην καλλιέργεια φιστικιού (ΒΙΝΤΕΟ)

φιστίκι Σέρρες ΒΙΟΝΟΤ

Με εμπειρία δεκαετιών προσφέρει πολύπλευρα στους καλλιεργητές του ιδιαίτερου αυτού καρπού

Ο αγροτικός τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ελλάδα, καθώς η μακραίωνη παράδοση συνεχίζεται. Με τον αριθμό των καλλιεργειών να έχει αυξηθεί σημαντικά, οι αγρότες αναζητούν την πλέον κατάλληλη.

Ο κάμπος των Σερρών φιλοξενεί πολλά είδη καλλιεργειών, και πέρα από τις γνωστές και πιο διαδεδομένες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, στο προσκήνιο έχει επανέλθει το φιστίκι ή αραχίδα.

Το προϊόν αυτό έθρεψε τους κατοίκους της περιοχής τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, και μετά από κάμψη, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο.

Σε αυτό βοηθούν επιχειρηματικές προσπάθειες όπως αυτή της εταιρείας ΒΙΟΝΟΤ, που από την δεκαετία του ’60 στηρίζει τους καλλιεργητές φιστικιού. Ο Ιωάννης Νόττας, με καταγωγή από την Αμμουδιά Σερρών και μηχανουργός στο επάγγελμα, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα κατασκευάζοντας γεωργικά μηχανήματα και τότε ήταν που έφτιαξε τον πρώτο του σπαστήρα φιστικιού, ιδρύοντας στην ουσία την ΒΙΟΝΟΤ με έδρα στην περιοχή της Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

Οι ανάγκες της περιοχής των Σερρών για περαιτέρω ανάπτυξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας, ώθησαν τον Ιωάννη Νόττα να εξελίξει τα μηχανήματα για την επεξεργασία των ξηρών καρπών, και σύντομα έγινε ευρέως γνωστό σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η σκυτάλη πέρασε στη δεύτερη γενιά, και στο γιο του, Ηλία Νόττα, ο οποίος συνεχίζει το όραμα του πατέρα του επενδύοντας ακόμη περισσότερο. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις, στον τομέα του σχεδιασμού μέχρι και την παραγωγή των μηχανημάτων, με γνώμονα την ενίσχυση των παραγωγών ξηρών καρπών και ειδικά του φιστικιού, μη λησμονώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμμουδιά Σερρών.

Διαβάστε επίσης  Νεκρός οδηγός σε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στις Σέρρες

Πλέον, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Δρυμό Θεσσαλονίκης, κατασκευάζει μηχανήματα τόσο για τον πρωτογενή τομέα (αποφλοίωση, ξήρανση και σπάσιμο) αλλά και τον δευτερογενή (ψήσιμο, ψύξη, λεύκανση, μίξη, επικάλυψη).

Φιστίκι Σερρών: Ποιοτικό προϊόν που δίνει “ανάσα” στην τοπική κοινωνία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δίπλα στον καλλιεργητή από το πρώτο βήμα

Τι είναι αυτό που κάνει μια καλλιέργεια συμφέρουσα για να ασχοληθεί κάποιος; Αυτοί που έχουν ασχοληθεί με τη γη απαντούν: η ευκολία στην καλλιέργεια, η τιμή και η όσο το δυνατό πιο άμεση απορρόφηση προς τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Σε αυτά, έρχεται να δώσει απαντήσεις και λύσεις η ΒΙΟΝΟΤ. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος, Ηλίας Νόττας, στο Thes.gr, η εταιρεία στέκεται δίπλα στον καλλιεργητή από τα πρώτα βήματα. Οπως σημειώνει: “Η καλλιέργεια της αραχίδας είναι μια εντατική καλλιέργεια που αξίζει να στηριχθεί. Αυτό κάνουμε εμείς, που θέλουμε να μάθουμε το προϊόν στους αγρότες, να το αναπτύξουν, γιατί πρόκειται για ένα ποιοτικό προϊόν με πολύ καλές προοπτικές”.

Με οδηγό την εμπειρία και τη γνώση, η ΒΙΟΝΟΤ εξάγει σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, το φιστίκι επανήλθε δυναμικά στον κάμπο των Σερρών, και κάθε χρόνο περισσότεροι ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν. Η τιμή της είναι σταθερή με ανοδικές τάσεις ενώ επιχειρηματικές προσπάθειες, όπως της ΒΙΟΝΟΤ, εγγυώνται για την απορρόφηση του προϊόντος και την έγκαιρη πληρωμή τους.

“Υπάρχει πολύς χώρος για επένδυση για το φιστίκι. Θέλουμε, αρχικά, να το μάθουμε στους αγρότες και αυτοί να το αναπτύξουν ακόμη περισσότερο, επισημαίνει ο Ηλίας Νόττας.