Κέρκυρα: «Πράσινο φως» για τη μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη

Το πρόβλημα στο νησί είναι τεράστιο

Στην Κοζάνη θα μεταφερθούν απορρίμματα από την Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, τη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του υπ. Δικαιοσύνης, που συνεδρίασε στις 10 Ιουνίου, για τη σύμβαση μεταφοράς των απορριμμάτων της Κέρκυρας και των Παξών στην Κοζάνη, ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας και δήμαρχος Κεντρικής στην Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά, Μερόπη Υδραίου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενοι νομικοοικονομοτεχνικοί έλεγχοι για την διαδικασία που ακολουθήθηκε, και πλέον μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Ο τελευταίος αυτός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορούσε τη νομιμότητα της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου, για την ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, της υπηρεσίας με αντικείμενο “Μεταφορά των ΑΣΑ των τριών δήμων της Κέρκυρας στην Κοζάνη για επεξεργασία από την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε.”, προσυπολογιζόμενης δαπάνης 1.704.504 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κας Υδραίου, «το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της εμπέδωσης της αρχής της διαφάνειας, ερεύνησε και αποφάνθηκε θετικά για τα εξής:

Τα όργανα της διοίκησης κινήθηκαν νόμιμα, δέχεται τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης λόγω κατεπείγοντος λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και αποτροπής δημιουργίας νέων ή εκ νέου ενεργοποίηση λειτουργίας Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, δέχεται ως νόμιμη την με την 3-2/29/2/2020 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας κατόπιν της Δ6/2020 σύμφωνης γνώμης της ΕΑΑΔΗΣΥ με την οποία εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων τα τεύχη δημοπράτησης και η πρόσκληση προς τους οικονομικούς φορείς για συμμετοχή στην διαδικασία, δέχεται το αντικείμενο της σύμβασης και δέχεται τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή αναδόχου του έργου.

Δέχεται επίσης ότι η επιλογή της διαδικασίας με διαπραγμάτευση ήταν νόμιμη και αιτιολογημένη, αλλά και σαφώς γρηγορότερη, έναντι της όποιας διενέργειας ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς επίσης και την επιστολή της προέδρου του ΦΟΔΣΑ για υποβολή βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς προς την εταιρεία που πληρούσε τα κριτήρια.

Δέχεται την 7-3/8.5.,2020 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκαν τα πρακτικά, καθώς και η βελτιωμένη προσφορά εκ μέρους της εταιρείας που πληρούσε τα κρίτηρια, όπως και την ανάδειξη της ENACT A.E. ως οριστικού αναδόχου.

Τέλος το κλιμάκιο έκρινε ότι δεν υπήρξαν πλημμέλειες σε κανένα στάδιο της ελεγχόμενης διαδικασίας».

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας και δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, «με την απόφαση αυτή την οποία λάβαμε σήμερα, κλείνει ουσιαστικά ένας μαραθώνιος τον οποίο διανύσαμε για την διαδικασία της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη, για την διασφάλιση πρωτίστως της υγείας, αλλά και της οικονομίας του τόπου μας.

Παρά τις δυσκολίες, με την αγαστή όμως συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης, και παρότι ο δρόμος αυτός ήταν εν πολλοίς μοναχικός, παρά τα προσχώματα που κάποιοι έβαλαν, παρά τη λάσπη την οποία δέχθηκε η πλειοψηφία του ΦΟΔΣΑ σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ξεκάθαρη.

Εγιναν όλα νόμιμα και κανείς δεν έχει πλέον δικαίωμα να αφήνει αιχμές ή να μιλά για καθυστερήσεις εκ μέρους μας.

Έχουμε πιστεύω δικαιωθεί και ευελπιστώ να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας μέχρι τέλους, προς όφελος της κοινωνίας.

Αμεσα θα κληθεί ο ανάδοχος για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, ώστε ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Θα παρακολουθήσουμε την τήρηση των όρων της σύμβασης ώστε αυτοί να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα.

Εκφράζω την ευχαρίστησή μου για τη δικαίωση αυτή, και τονίζω ότι παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για το θέμα αυτό, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας, όπως αμείωτη είναι και η αγάπη μας για την Κέρκυρα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *