Αμερικανική βοήθεια στην Αν. Μεσόγειο ζήτησε από τον Πομπέο ο Ν. Δένδιας!

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες μετά τη συνάντηση

Ολοκληρώθηκε στη Βιέννη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN.gr, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική παραβατικότητα και οι εταιρική σχέση των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Είχα λοιπόν την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτήν την σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς. Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε επίσης  Τίμησαν τους πεσόντες στο Οχυρό Ρούπελ - Εντυπωσιακές εικόνες

«Ως γνωστόν η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική συμπεριφορά της, επιδιώκοντας έτσι την επιβολή τετελεσμένων», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι στρατιωτικοποιεί την κατάσταση και εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.

«Τόνισα στον κ. Πομπέο όπως και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη που ευθύνεται για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Τι αναφέρει το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΥΠΕΞ – Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *