Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής πακέτο μέτρων στήριξης στους αγρότες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα για τους αγρότες απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση.

Δείτε επίσης: Mητσοτάκης: “Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024”

Αναλυτικά τα 5+1 νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 232 εκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: "Δεν είναι τελεσίδικες οι κρίσεις για το Μάτι, μπορεί να επανεξεταστούν"

Οι προτεραιότητες για την Θεσσαλία

«Δυο είναι οι προτεραιότητες να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς ώστε να χτίσουν τη ζωή τους και την οικονομική δραστηριότητα και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ. Έχουν κινητοποιηθεί πόροι που ξεπερνούν τα 1δις σε πρώτη φάση. Η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά προετοιμασία σωστούς διαγωνισμούς και δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, λέγοντας ότι «δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τσάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα πάνε εκεί που πρέπει», θυμίζοντας ότι «την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής που ανακοίνωσα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημίες του 2023».

Χαρίτσης: Tο επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «δυστυχώς για τους πολίτες το επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες».

«Αποδείχθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί. Διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και άκουσα γεωργούς και κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «και ο δεύτερος κύκλος αρωγής των 5.000-10.000 ευρώ φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί επικοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση οι αγρότες διεκδικούν μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, για το αγροτικό πετρέλαιο και την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του είπε πως αν έβαζε έναν τίτλο στην ομιλίας του πρωθυπουργού θα ήταν ουδεμία έκπληξη. «Ο πρωθυπουργός έκανε αυτό που περιμέναμε προσπάθησε να μας περιγράψει μία εικόνα ότι η κυβέρνηση όλα τα έχει κάνει καλά, άρα οι αγρότες ψεύδονται ή είναι αχάριστοι», είπε με νόημα.

Ταυτόχρονα αναρωτήθηκε αν «η πραγματικότητα στη Θεσσαλία είναι διαφορετική από αυτή που μας περιέγραψε ο πρωθυπουργός».

«Περίμενα να ακούσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στο ζήτημα της αποκατάστασης και του στρατηγικού σχεδιασμού, ένα σχέδιο που θα έχει αρχή, μέση και τέλος» ανέφερε.