Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά όσα λέει (LIVE)

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ήταν φυσικό, η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν για τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της θεομηνίας στη Θεσσαλία και τα προβλήματα είπε: “Το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές και πολύ πιο έντονο από τον Ιανό. Προειδοποιητικά το 112 εστάλη περισσότερες φορές. Το πρωτόκολλο σε περίπτωση πλημμύρας είναι διαφορετικό σε σχέση με το 112 για τη φωτιά. Και γι αυτό δε θρηνήσαμε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών.

Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων το πρωί της Πέμπτης και σε συνεννόηση με την Αεροπορία αποφασίσαμε να πετάξουν τα ελικόπτερα όταν θα το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Δε χάθηκε ανθρώπινη ζωή γιατί άργησαν οι διασώστες να τον σώσουν. Προφανώς υπήρχε ταλαιπωρία και πίεση.

Για την επόμενη μέρα η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά από την ορθολογιστική διαχείριση των υδάτων. Είμαι αποφασισμένος να λύσω το πρόβλημα δραστικά με το φορέα για τα ύδατα τον οποίον θα ιδρύσουμε. Θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Ιρλανδίας που έχει εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις. Η Θεσσαλία είναι κρίσιμη για την τροφοδοτική αλυσίδα της χώρας. Για τον φορέα θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί“.

Για τις καταστροφές και πως θα αντιμετωπιστούν: “Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά όλη τη Μεσόγειο. Είμαστε εξοικειωμένοι με τις πυρκαγιές και τώρα έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα.
Καίριο ρόλο θα παίξει η πολιτική προστασία. Στη Θεσσαλία έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα. Μεγάλες πόλεις δεν πνίγηκαν ίσως και χάρη στα έργα. Είναι θέμα διαχείρισης νερών και ο θεσσαλικός κάμπος πάσχει”.

Για το πρόγραμμα Αιγίς: “Εμείς πιέσαμε την Ευρώπη για να πάρουμε τους πόρους. Απαιτώ να γίνουν πράγματα πριν εύκολα. Αλλά δεν είναι πάντα στο χέρι μας, όπως με τα νέα καναντέρ που δεν παράγονται πλέον”.

Για τα λάθη της κυβέρνησης δήλωσε: “Κάνω πρώτα την αυτοκριτική μου. Έχω πει ότι έγιναν λάθη αλλά δεν είναι η ώρα να σας μιλήσω γι αυτά. Στον Daniel δεν είχε η πολιτική προστασία όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό θα περάσει σε αυτήν η ΕΜΥ. Χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τις πυρκαγιές χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνολογία για να εντοπίζουμε έγκαιρα τη φωτιά. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Όταν πήγα στον Έβρο είδα πως η ζημιά στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο περιμέναμε”.

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους και την κριτική ότι λάβαμε χρήματα από την ΕΕ από δικά μας χρήματα: “Το διαπραγματεύτηκα και έφερα 31 δις ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντοτε μένουν αδιάθετα χρήματα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα μας κοστίσει σημαντικά και θα έρθουν πόροι τόσο από την Ευρώπη όσο και από δικούς μας.

Για τα σενάρια περί ανασχηματισμού: “Δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό”.

Για το που εντόπισε δυσλειτουργίες και πως θα τις αντιμετωπίσει: “Χρειάζεται καλύτερος κάθετος συντονισμός όσων εμπλέκονται στην πολιτική προστασία. Δεν κάνουμε αρκετές ασκήσεις αυτή την στιγμή. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

Πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε γι’ αυτά. Τα χωριά του κάμπου δεν αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τέτοια καταστροφή. Σώθηκαν γιατί ήξεραν τι να κάνουν. Εξαιρετική δουλειά έκανε το Μηχανικό του Στρατού που έχτισε πολύ γρήγορα γέφυρες”.

Κάνοντας απολογισμό του επιτελικού κράτους ανέφερε: “Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος συντονισμού για στοχοθεσία και λογοθεσία βάση της κεντρικής κυβέρνησης. Ο κάθε υπουργός έχει τη δική του ατζέντα για να προσχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο.

Αν πιστεύει κάποιος πως με το νερό που έπεσε στην Θεσσαλία θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει οποιαδήποτε χώρα, είναι βαθιά νυχτωμένος. Δεν ξέρω πως ευθύνεται σε αυτό το επιτελικό κράτος. Ποιο είναι το αντίθετο; Ο κάθε υπουργός να κινείται μόνος του; Τί κάνει ποιος; Τί κάνει η Περιφέρεια τί κάνουν οι δήμοι; Αυτό ήταν μια προεκλογική μας δέσμευση και θα μας απασχολήσει”.

Για τα εθνικά μας θέματα και τη συνάντηση με τον Ερντογάν την Τετάρτη, επισήμανε: “Είναι εξαιρετικά θετικό ότι έχει αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία σε κορυφαίο επίπεδο. Η Ελλάδα δεν άλλαξε την στρατηγική της έναντι της Τουρκίας.

Πάντοτε ήθελα να έχουμε επικοινωνία και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα όπως αυτά που έγιναν την τελευταία τετραετία με ευθύνη της Τουρκίας. Η προσφυγή στην Χάγη είναι μακριά αυτή την στιγμή.

Στο τραπέζι δεν μπαίνουν θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία έχει συμφέρον να έρθει πιο κοντά στη Δύση και στην ΕΕ. Να μην περιμένουμε πως τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν θα λυθούν άμεσα”.

Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, απάντησε: “Το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Οι τιμές αυξάνονται αλλά με χαμηλότερο βαθμό. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αντιμετωπίζεται με επιδόματα που όμως δεν είναι δομική λύση.

Η σταθερή και μόνιμη αύξηση εισοδήματος είναι μια δομική λύση. Η δεύτερη παρέμβαση είναι η λειτουργία της αγοράς και η ΔΙΜΕΑ κάνει συστηματική δουλειά και θα την αντιμετωπίσουμε τη μέγιστη αυστηρότητα. Πλέον μπορούμε να εντοπίζουμε αν οι αυξήσεις είναι όντως δικαιολογημένες.

Θα τσακίσουμε όποιον βρούμε να αυξάνει τις τιμές με δικαιολογία τις καταστροφές στην Θεσσαλία. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε, δε θα είναι εύκολο. Το κράτος θα είναι αμείλικτο όσο μεγάλος κι αν είσαι”.

Για τη Θεσσαλονίκη: «Βλέπω την Θεσσαλονίκη καλύτερη αλλά και με καχυποψία. Το 2027 θα είναι μια πολύ διαφορετική πόλη. Ηδη βλέπω σημαντικές αλλαγές την τελευταία τετραετία με μια πόλη πιο ανοιχτή, με περισσότερο τουρισμό και όταν λειτουργήσει το μετρό εκεί θα αντιληφθούμε πόσο σημαντικό έργο είναι αυτό.

Και δεν είναι το μόνο. Το flyover θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Νοέμβριο. Σε συνεννόηση με τους φορείς και με περισσότερες δυνάμεις από την Τροχαία θα αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό ζήτημα. Παράλληλα, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Στο στρατόπεδο Καρατάσιου θα κατασκευαστεί το νέο ογκολογικό νοσοκομείο».

Οσο γιατί το μετρό θα καθυστερήσει ακόμη ένα εξάμηνο, τόνισε: «Τα εγκαίνια του μετρό θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια και περιμένουμε από τον φορέα να λειτουργήσει. Λίγη υπομονή ακόμη και θα αποζημιωθούν μόλις λειτουργήσει».

Για τις αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές είπε: “Απορώ τι θα λέγατε αν δεν γινόντουσαν αλλαγές. Άποψη μου είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε άλλες θέσεις. Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι υπουργοί όχι.

Συνομιλώ με υπουργούς, αλλάζουμε σχέδια και σε δυο μήνες δεν κρίνω κάποιον αν έκανε καλά τη δουλειά. Τo δεύτερο κριτήριο είναι η συμπεριφορά. Δώστε μας χρόνο να κάνουνε τη δουλειά μας. Κριθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δυο μεγάλες φυσικές καταστροφές. Σε τρεις μήνες πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Θα ήταν το πρώτο θέμα στη ΔΕΘ αν δεν υπήρχαν οι καταστροφές.

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: "Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν στην αντιπολίτευση"

Η κυβέρνηση υλοποίησε το μισό οικονομικό της πρόγραμμα. Καλή η κριτική, βλέπω τι λέει η κοινωνία. Αλλά η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά”.

Για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων είπε: Ο προϋπολογισμός είναι πολύ δύσκολο να καλύπτει τις καταστροφές από φυσικές καταστροφές. Θα καταλήξουμε και σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της κατοικίας θα είναι υποχρεωτική.

Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε τη συζήτηση. Τι σκέφτεται αυτός που πληρώνει ασφάλεια και αποζημιώνεται, ενώ θα λάβει αποζημίωση και αυτός που δεν έχει ασφάλεια;”.

Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:Δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά το ζήτημα αφορά το κόμμα. Θέλω μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει μάθει από τα λάθη της“.

Για τις αυξήσεις στους μισθούς και αν μπορούν οι επιχειρήσεις να το αντέξουν είπε: “Δεν έχουμε αποφασίσει πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Είναι ενθαρρυντικό πως οι μισθοί αυξάνονται. Οι επιχειρήσεις βοηθήθηκαν από τις μειώσεις στη φορολογία και θεωρώ πως αντέχουν τις αυξήσεις μισθών. Η ελληνική οικονομία βλέπουμε πως αντέχει παρά τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία”.

Για το ζήτημα μετεγκατάστασης χωριών της Θεσσαλίας που κινδυνεύουν είπε: “Χρειαζόμαστε μια επιστημονική τεκμηρίωση ότι υπάρχουν χωριά που θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από καταστροφές. Και μετά να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Το βασικό είναι η επιστημονική τεκμηρίωση“.

Για λάθη στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας δήλωσε:Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα θέματα της πολιτικής προστασίας. Μας έχει γίνει κριτική για το 112. Δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες όπως στο Μάουϊ της Χαβάης. Στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα δοκιμάζουν το 112. Ο κ. Στυλιανίδης δε συμμετείχε στην κυβέρνηση όταν συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, για προσωπικούς λόγους“.

Για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, επισήμανε: “1000 γιατροί και 4000 νοσηλευτές θα είναι στη θέση τους, τους επόμενους μήνες. Θέλουμε να πληρώνουμε καλύτερα το προσωπικό του ΕΣΥ και το κάναμε από τις αρχές του 2023. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρικό ζητούμενο της κυβέρνησης μας“.

Για τους Σπαρτιάτες και την στήριξη του Κασιδιάρη, είπε: “Δεν κρίνουνε ότι απαιτείται ρύθμιση για τις δημοτικές εκλογές γατί υπάρχει πρόβλεψη πως αν είναι πρωτόδικα καταδικασμένος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του. Να συζητήσουμε στην Βουλή για το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων όταν συνδέονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί“.

Για τη φημολογία να αναλάβει μια θέση στην Ευρώπη, απάντησε: “Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει «Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω». Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική δουλειά από αυτή που κάνω για την πατρίδα μου. Προτιμώ να εκπροσωπώ τα ζητήματα της στην Ευρώπη”.

Για τις νέες ταυτότητες και τις αντιδράσεις: “Είμαι υπομονετικός να εξηγώ κυβερνητικές αποφάσεις. Αλλά δεν μπορώ να συζητώ με το παράλογο. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς καθώς η ταυτότητα δεν παραχαράσσεται. Δεν βλέπω μαζικότητα στις κινητοποιήσεις. Οι παλιές ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026. Να συζητήσουμε όμως, αν θέλουμε να την κρατήσουμε για συναισθηματικούς λόγους, κόβοντας τη μια γωνία της”.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε:Δεν καταργείται αλλά ενισχύεται. Αλλά χρειάζεται πιο συστηματική συνεργασία με τους πρυτάνεις. Δεν είναι υποκατάστατο της κανονικής αστυνομίας. Στην πολιτική αυτή θα επιμείνουμε. Ορισμένες φορές δε στείλαμε το συνεκτικό μήνυμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία”.

Για το φόρο διαμονής που εξήγγειλε χθες , ανέφερε:Είναι λογικό μέτρο και δεν προκαλεί θέμα ανταγωνισμού. Θα αφορά πολυτελή ξενοδοχεία. Θα εξειδικευτεί από το αρμόδιο υπουργείο και θα ισχύσει από το 2024″.

Για τη φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είπε: “Το ζήτημα αυτό σκιάζει της σχέσεις με την Αλβανία. Με προβληματίζει το γεγονός αλλά ακόμη και σήμερα δεν του δίνει το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος.

Αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ευρύτερα επιπτώσεις αν συνεχιστεί η στάση αυτή. Η αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι μας έχει δίπλα της. Εύχομαι κι ελπίζω να δοθεί σύντομα μια λύση και θα το πω και στον κ. Ράμα όταν τον συναντήσω”.

Για το αν θα συναντήσει τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι ανοικτός σε μια τέτοια συνάντηση, όπως ήθελε να συναντήσει και τον κ.Ανδρουλάκη αλλά όπως είπε «ακόμη περιμένω».

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απάντησε: «Εχουν γίνει πολλά την τελευταία τετραετία για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για την τετραετία. Ο χρόνος που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή είναι δική μου υπόθεση».

Για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, είπε: «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης και τις προτάσεις που θα φέρει».

Για την αντιμετώπιση των Κροατών χούλιγκαν στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, και το εάν είναι ευχαριστημένος με τη λειτουργικότητα της αστυνομίας, καθώς και για τα επιδόματα στήριξης στους ευάλωτους ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από το δεύτερο λέγοντας ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά στην ίδια έκταση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για το θέμα της Αστυνομίας είπε: «Μπορούμε καλύτερα στην αστυνόμευση” και συνέστησε “λίγη υπομονή”. “Ο κόσμος θέλει μεγαλύτερη ασφάλεια, 2500 αστυνομικοί θα αποδεσμευθούν από τη φύλαξη προσώπων και από τη δική μου φρουρά για να πάνε στο δρόμο και στα Τμήματα. Έχουμε δουλειά ακόμη” είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Εχει κάνει καλή δουλειά η Αστυνομία αλλά η διαχείριση των Κροατών δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της, και γι’ αυτό κάποιοι έχουν λογοδοτήσει».

Για τους πληγέντες του Εβρου απάντησε τα εξής: «Βρέθηκα στον Εβρο και συνομίλησα με πολίτες, είμαι πολύ στεναχωρημένος για τη μεγάλη ζημιά που έγινε. Μία ακτίδα αισιοδοξίας είναι ότι τελικά η ζημιά στο δάσος δεν ήταν όσο καταστρεπτική φαινόταν στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Εβρο. Η κρατική αρωγή θα εφαρμοστεί και στον Εβρο με μεγάλη ταχύτητα.

Στον πρωτογενή τομέα ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει καταγραφή. Ηδη εκπονούνται με μεγάλη ταχύτητα οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών. Εχουμε ήδη βρει τους πρώτους αναδόχους. Εχω δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε πιο συγκεκριμένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Εβρου».

Σχετικά με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Επιμένω στη χρήση της τεχνολογίας. Ο δεκάλογος τον οποίο θα ψηφίσουμε άμεσα δίνει πλαίσιο να σφίξουμε τα λουριά και να παρέμβουμε όπου ξέρουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή.

Ξέρω ότι προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια και υπάρχει καχυποψία. Είμαι αποφασισμένος. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους δικαιοσύνης».

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε live τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στα πλαίσια της 87ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

Πηγή φωτογραφίας: (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)