Καλαφάτης: «Ενίσχυση εισοδημάτων, πάταξη της αισχροκέρδειας και πλαφόν στο κέρδος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Καλαφάτης

Τι τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας,

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης παραχώρησε συνέντευξή στην εφημερίδα «Πολιτική» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

«Απέναντι στην ακρίβεια, αναπτύσσουμε δράσεις σε τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, για τη βελτίωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεύτερο, για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, με ένταση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών προστίμων. Και τρίτον για τη συγκράτηση των τιμών με θεσμικές
παρεμβάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη, η πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμών, το «καλάθι του νοικοκυριού» και τώρα η νομοθετική παρέμβαση για τη διαφάνεια στις τιμές των προϊόντων»,
τονίζει αρχικά ο κ. Καλαφάτης.

Και προσθέτει: «Η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέτρου για τη συγκράτηση των τιμών και η μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια είναι επιτακτικά επιβεβλημένη. Και αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει έναν διττό στόχο: «Αφενός μια ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που θα επιβεβαιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς, προκειμένου να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική στρατηγική που έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Παράταξή μας, να γίνεται πιο ισχυρή η Πατρίδα μας και πιο συνεκτική η κοινωνία μας. Και αφετέρου να στείλει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή πρόσωπα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα ενισχύουν την εθνική παρέμβαση στις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις της νέας πενταετίας».

Μιλώντας για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Παράταξης ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται στο επετειακό συνέδριο που προετοιμάζεται και υπογραμμίζει: «Είμαστε η Παράταξη που οδήγησε -και οδηγεί- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν άλλοι θεωρούσαν την ΕΟΚ «συνδικάτο» και αναζητούσαν τρίτους δρόμους. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ε.Ε., όταν άλλοι, με ανεκδιήγητα δημοψηφίσματα, έπαιζαν τη μοίρα της στα ζάρια. Εμείς -με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- φέραμε την Πατρίδα μας από τη θέση του ουραγού στην κορυφή των πρωτοπόρων και από το περιθώριο στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κύριε Γραμματέα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Με δεδομένη την πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, εκτιμάται ότι η συζήτηση και ψήφισή του θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά πάντως, κρίνοντας από τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και τη στάση που φαίνεται πως θα ακολουθήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο θα περάσει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και όχι του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι αυτό θέμα για την ΝΔ;

Δύο επισημάνσεις, κύριε Πλάκα: Πρώτον, απ’ ό,τι φαίνεται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο θα είναι περισσότεροι από τα «ναι» της Αντιπολίτευσης. Και δεύτερο, ο Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας -το δήλωσε, άλλωστε, ο ίδιος- ότι υπάρχουν βουλευτές στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, δήλωσε -και μάλιστα από την πρώτη στιγμή- ότι «είναι σημαντικό να πείσουμε και βουλευτές από άλλα κόμματα». Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος και αυτό προφανώς θα γίνει.

Συμφωνείτε με το να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας μόνο στα μέλη της κυβέρνησης και όχι και στους βουλευτές;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που διαφωνεί με όσα είπε για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι «είναι θέμα συνείδησης» και «δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας» και συμπλήρωσε ότι για τους υπουργούς «υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Η κυβέρνηση μιλάει για μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλά και η ακρίβεια καίει τα νοικοκυριά. Γιατί η μάχη στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αποτύχει;

“Πράγματι, η ακρίβεια είναι σήμερα το πιο καυτό πρόβλημα για τα νοικοκυριά και ιδίως για τα πιο αδύναμα. Ξεκίνησε μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, πήρε διαστάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τροφοδοτείται τώρα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -βλέπετε τι συμβαίνει στη Γερμανία και όχι μόνο- και καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει τις συνέπειές της. Στη χώρα μας αναπτύσσουμε δράσεις σε τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, για τη βελτίωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεύτερο, για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, με ένταση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών προστίμων.

Και τρίτον για τη συγκράτηση των τιμών με θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη, η πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμών, το «καλάθι του νοικοκυριού» και τώρα η νομοθετική παρέμβαση για τη διαφάνεια στις τιμές των προϊόντων, τη διόρθωση δομικών στρεβλώσεων στην αγορά, τον εξορθολογισμό των τιμών του βρεφικού γάλακτος, την αποτροπή παραπλανητικών προσφορών και εκπτώσεων, που αναμένεται να αποφέρουν σύντομα σημαντικές μειώσεις τιμών σε μεγάλο αριθμό προϊόντων. Η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέτρου για τη συγκράτηση των τιμών και η μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια είναι επιτακτικά επιβεβλημένη. Και αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης”.

Η ΝΔ κλείνει φέτος 50 χρόνια. Πως θα το «γιορτάσει»;

“Προετοιμάζουμε ήδη επετειακό Συνέδριο για την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και την πορεία της στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Οφείλουμε -και είναι στόχος μας- να αναδείξουμε αφενός τη διαχρονική προσφορά μας στην Πατρίδα -χωρίς βέβαια να διεκδικούμε το αλάθητο- και αφετέρου τις αρχές και τις θέσεις, που πλοηγούν τα βήματά μας, το σχέδιο και τη στρατηγική μας για την Ελλάδα της εθνικής υπερηφάνειας, της ανάπτυξης και της προόδου. Είμαστε άλλωστε η Παράταξη που οδήγησε -και οδηγεί- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν άλλοι θεωρούσαν την ΕΟΚ «συνδικάτο» και αναζητούσαν τρίτους δρόμους. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ε.Ε., όταν άλλοι, με ανεκδιήγητα δημοψηφίσματα, έπαιζαν τη μοίρα της στα ζάρια. Εμείς -με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- φέραμε την Πατρίδα μας από τη θέση του ουραγού στην κορυφή των πρωτοπόρων και από το περιθώριο στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων”.

Ποιος είναι ο στόχος στις ευρωεκλογές και πως θα κινηθείτε ως τις κάλπες της 9ης Ιουνίου;

“Ξέρουμε όλοι ότι οι ευρωεκλογές έχουν ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως μία πολιτική αναμέτρηση, που αφορά τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας μας. Γι΄αυτό απαιτείται εντατική προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Θα κινηθούμε, λοιπόν, χωρίς καμιά αλαζονεία αλλά και χωρίς εφησυχασμό, σε διπλό στόχο: Αφενός για ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που θα επιβεβαιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς, προκειμένου να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική στρατηγική που έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Παράταξή μας, να γίνεται πιο ισχυρή η Πατρίδα μας και πιο συνεκτική η κοινωνία μας. Και αφετέρου να στείλει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή πρόσωπα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα ενισχύουν την εθνική παρέμβαση στις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις της νέας πενταετίας, θα κρατούν ψηλά το αποτύπωμα της χώρας και θα συμβάλλουν ώστε να έχουμε περισσότερους και όχι λιγότερους κοινοτικούς πόρους”.