Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με αυστηρά κριτήρια η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση που θα διορθώσει μια ιστορική ανορθογραφία

Εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο όπου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα μεγάλων ξένων πανεπιστημίων και θα λειτουργούν με αυστηρά κριτήρια.

«Θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος για να φανεί ποιος θα είναι ο πραγματικά εκσυγχρονιστής», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έμμεση αναφορά στη στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, μίλησε για το πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

«Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις αλλά και σημαντικές κατακτήσεις όπως η επενδυτική βαθμίδα. Κλείνει ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει εκείνος της διατηρήσιμης και σταθερής ανάπτυξης», είπε, αρχικά, ο πρωθυπουργός και αμέσως αναφέρθηκε στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Διαμορφώνουμε το πλαίσιο για λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται, όπως είπε, να διορθώσει μια «ιστορική ανορθογραφία». Κατά την εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στο οικονομικό κομμάτι της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, κάνοντας και ειδική αναφορά στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: "Δεν είναι τελεσίδικες οι κρίσεις για το Μάτι, μπορεί να επανεξεταστούν"

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε, «συμβάλλει στο να έρθουν φοιτητές στη χώρα μας να σπουδάσουν αλλά και να μην φύγουν περίπου 40.000 Έλληνες που προτιμούν πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο», πρόσθεσε και τόνισε ότι με πρόσθετη χρηματοδότηση, το δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα.

Επίσης, είπε ότι τα ποσά που ξοδεύουν πολλές ελληνικές οικογένειες για να στείλουν τα παιδιά στους στο εξωτερικό θα μένουν στη χώρα.

«Θα έχει επίσης είπε ενδιαφέρον ο διάλογος που θα ακολουθήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός είπε ότι μέτρα υπήρχαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν σωστά και πλέον θα μπορεί η πολιτεία να παρεμβαίνει άμεσα με αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών όπως η ρίψη κροτίδας και αυτοματοποιημένα θα επιβάλλονται ποινές όπως η κεκλεισμένων των θυρών. Πλέον υπάρχει καθολική απαίτηση τα γήπεδα να γίνουν χώροι άμιλλας και να μην καταναλώνουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την αστυνομία κάθε Κυριακή.

Τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. 500 μεταρρυθμιστικά ορόσημα θα υπηρετούν το στόχο μας για ευρωπαϊκή σύγκλιση. Θα έχουμε οδικό χάρτη, είπε επίσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πολιτική συμφωνία για το μεταναστευτικό που επιτεύχθηκε στην Ε.Ε.. «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση, μια συμφωνία για την οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στην μεγάλη εθνική προσπάθεια για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Πηγή φωτό: Eurokinissi