Πέτσας: «Ελπίζω σε άμεση κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ και αποζημιώσεις των πληγέντων»

κακοκαιρία Βόλος

Τεράστιες οι καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel

Στην κακοκαιρία Daniel αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς για την καταστροφή που συνέβη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Εύχομαι από καρδιάς να μην υπάρξει άλλο θύμα. Εύχομαι παράλληλα να βρεθούν σώοι τυχόν αγνοούμενοι και να απεγκλωβιστούν όσοι είναι εγκλωβισμένοι μέχρι το τέλος της ημέρας.​

Ο Στρατός είναι μέσα στο γρανάζι, μέσα στον κεντρικό σχεδιασμό των κινητοποιήσεων πολιτικής προστασίας, από την πρώτη στιγμή.

Απόδειξη η διεύθυνση των επιχειρήσεων του Στρατού στην περιοχή της Θεσσαλίας από τον Διοικητή της Α’ Στρατιάς.​ Από εκεί και πέρα, πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Η έκταση που επλήγη από την πρωτοφανή θεομηνία είναι πραγματικά τεράστια. Μιλάμε για υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες.

Ελπίζω ότι θα κινητοποιηθεί άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε και είναι ενθαρρυντικό το σχετικό χθεσινοβραδυνό tweet της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και βέβαια, αναμένω να υπάρξει σχετική άμεση κινητοποίηση από την κυβέρνηση με Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Θα ήθελα να δω επίσης πιο γρήγορες διαδικασίες από προηγούμενες εμπειρίες θεομηνιών και δεν νομίζω να διαφωνήσει καμία πολιτική δύναμη σε αυτό.​Ερωτηθείς για γέφυρα που κατέρρευσε μετά τον Ιανό, ο κύριος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να έχει άποψη για μεμονωμένο συγκεκριμένο έργο αλλά τόνισε ότι «η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτοφανής. Έπεσε τόσο νερό σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας όσο πέφτει σε όλη την Γερμανία όλο το χρόνο, σύμφωνα με ένα Γερμανό μετεωρολόγο.

Τα σημερινά αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επαρκή. Χρειάζεται ανασχεδιασμός λόγω της κλιματικής κρίσης. Ένα καλό μοντέλο είναι το master plan που έχει προετοιμάσει η Περιφέρεια Αττικής.

Κλείνοντας ο κ. Πέτσας σχολίασε τις εικόνες της μεταφοράς από τα ελικόπτερα των εγκλωβισμένων, λέγοντας ότι «πολλοί πληγέντες είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι ή με κινητικά προβλήματα και έχουν αυξημένες ανάγκες. Για αυτό δεν ξεπληρώνεται με τίποτα η Ελπίδα που τους δίνει το χέρι βοήθειας των διασωστών. Για αυτό αξίζουν θέλω συγχαρητήρια στις δυνάμεις που ενεργούν, είτε της Κρατικής μηχανής, είτε εθελοντές, και, βέβαια, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων από τη θεομηνία».

Πηγή φωτό: Eurokinissi