Επειτα από ομόφωνη απόφαση των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται μέσα στην ημέρα η καθαίρεση της Εύας Καϊλή, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Κατάρ.
Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε στην αίθουσα στις Τρίτη που η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα ψηφίσει αργότερα την Τρίτη και θα πάψει να είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους της συνέλευσης εάν υπάρχει πλειοψηφία δύο τρίτων για τη λήξη της θητείας της.
Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: “Eίμαι αθώα”, η πρώτη της αντίδραση μέσα από τη φυλακή
«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Σήμερα στη 1:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή
Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι Βάσει του ‘Αρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.
Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της Καϊλή – Άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» στις Βρυξέλλες
Διάχυτη είναι πλέον στους διαδρόμους του Στρασβούργου και των Βρυξελλών η αίσθηση ότι η υπόθεση του Κατάρ («Κατάρ-gate»), με την εμπλοκή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και πρώην -από χθες- Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», δημιουργώντας ισχυρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.
Με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του πολιτικού θρίλερ, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης θα κριθεί την Τετάρτη. Τότε, ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή έως ότου ξεκινήσει η δίκη. Υπενθυμίζεται, ότι το βελγικό δίκαιο έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το ελληνικό, μια τέτοια σημαντική είναι το καθεστώς της προφυλάκισης.
Μακριά από την παραδοσιακά εορταστική Ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα έχει δώσει το χώρο της σε έναν βαθύ προβληματισμό για την εξέλιξη των ερευνών, καθώς οι επαφές και οι συνολικές δραστηριότητες τεσσάρων ακόμη Ευρωβουλευτών έχουν μπει στο στόχαστρο των Εισαγγελέων των Βρυξελλών, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Επιπλέον, η έντονη δράση του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι στο Μαρόκο, ο οποίος φέρεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην απόπειρα διείσδυσης του Κατάρ στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, ανοίγει νέους δρόμους στις διωκτικές Αρχές, ιδίως όταν οι επιχειρήσεις για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης εντείνονται, με την πάροδο του χρόνου.
«Οι καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκρως ανησυχητικές», δήλωσε, άλλωστε, χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Εύα Καϊλή, συμπληρώνοντας πως «οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί» και επανέλαβε ότι προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Νέα έφοδος
Παράλληλα με τις πολιτικές προεκτάσεις, σε νέο γύρο εφόδων και ερευνών προχώρησαν χθες οι αστυνομικές Αρχές του Βελγίου, έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 20 εφόδους από την περασμένη Παρασκευή σε γραφεία και κατοικίες Ευρωβουλευτών, κοινοβουλευτικών βοηθών και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, οι οποίες επεκτάθηκαν προχθές, Κυριακή και στην Ιταλία.
Παράλληλα, «παγωμένα» παραμένουν τα πληροφοριακά συστήματα δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να μην υπάρξει απώλεια νευραλγικών στοιχείων, ενώ σφραγισμένα παραμένουν στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου τα γραφεία της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Στην «χειρότερη ημέρα» της καριέρας της, όπως εξομολογήθηκε η ίδια χθες, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα απευθύνθηκε σε δραματικούς τόνους προς την Ολομέλεια, σημαίνοντας συναγερμό για το μέλλον του θεσμού «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση.
Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μετσόλα, συμπληρώνοντας πως «είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε».
Δεσμευόμενη, παράλληλα, πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» με φόντο την υπόθεση του Κατάρ, η Πρόεδρος του ΕΚ ισχυρίστηκε ότι «δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί» στην υπόθεση του Κατάρ, ανακοινώνοντας μια σειρά από πρώτα μέτρα αναχαίτισης τυχόν προσπαθειών επηρεασμού και δωροδοκίας των Ευρωβουλευτών. Ανάμεσά τους:
· Διεξαγωγή συζήτησης σήμερα, Τρίτη σχετικά με τις καταγγελίες για χρηματισμό από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ακολουθούμενη από ψήφισμα την Πέμπτη.
· Επιστροφή της Έκθεσης σχετικά με τις απαλλαγές από την υποχρέωση έκδοσης βίζα για κατόχους διαβατηρίων Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Ισημερινού πίσω στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για περαιτέρω συζήτηση, αντί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, «θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς» υποστήριξε η κ. Μετσόλα, σε μια προσπάθεια ανάκτησης μέρους του χαμένου κύρους του θεσμού, μπροστά στη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων.
Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της «κάθαρσης», άλλωστε, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διέγραψαν χθες δια παντός από τις τάξεις τους την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, ενώ επικαλούμενοι το άρθρο 21 του καταστατικού ζητούν άμεσα να κινηθούν οι απαραίτητες θεσμικές ενέργειες ώστε να καθαιρεθεί από την θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν και τη φωτογραφία της από την ιστοσελίδα του κόμματος.
Πηγή: protothema.gr