Διπλή εκδήλωση στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου Εκδήλωση μουσικής και Εγκαίνια Έκθεσης στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης θα γίνουν ταυτόχρονα την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00΄. Η μουσική συναυλία έχει τίτλο «Απ΄τα καινούργια στα παλιά κι ανάποδα», εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου του ΛΕΜΜ-Θ «Από την παράδοση στη σύγχρονη μουσικοποιητική δημιουργία», με τον μουσικοσυνθέτη Μάκη Σεβίλογλου […]

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Εκδήλωση μουσικής και Εγκαίνια Έκθεσης στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης θα γίνουν ταυτόχρονα την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00΄.

Η μουσική συναυλία έχει τίτλο «Απ΄τα καινούργια στα παλιά κι ανάποδα», εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου του ΛΕΜΜ-Θ «Από την παράδοση στη σύγχρονη μουσικοποιητική δημιουργία», με τον μουσικοσυνθέτη Μάκη Σεβίλογλου σε δημοτικά τραγούδια από το Βόιο και τα Γρεβενά και δικές του συνθέσεις.

Οι συντελεστές αναφέρουν: Μπορεί η παράδοση να μετεξελίσσεται; Να παίρνει καινούργια μορφή και να φαντάζει επίκαιρη, ώστε η νέα γενιά να την αντιλαμβάνεται σαν κάτι ανανεωμένο, σχεδόν καινούργιο, που όμως μέσα του περικλείει τη μνήμη ενός λαού; Μπορούν τα παραδοσιακά τραγούδια να παιχτούν με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να χαθεί ο χαρακτήρας τους ή ακόμη και να εμπνεύσουν νέες συνθέσεις λόγου και μελωδίας; Ο Μάκης Σεβίλογλου απαντά πως μπορούν και με τους μουσικούς που τον συνοδεύουν μας προτείνει ένα ταξίδι στις βαθιές ρίζες της λαϊκής δημιουργίας.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε επίσης
Η Καλλιπάτειρα στηρίζει το Ολυμπιακό Μουσείο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η έκθεση έχει τίτλο «Το ηχοτοπίο της πυρκαγιάς: απόηχοι από τη Θεσσαλονίκη του 1917». Έκθεση με κύριο «έκθεμα» τη σύνθεση ενός ηχοτοπίου (soundscape composition) εμπνευσμένη από τα ιστορικά τεκμήρια για το δραματικό γεγονός που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Πώς βιώνουν οι κάτοικοι μιας πόλης ένα καταστροφικό συμβάν, όπως μια μεγάλη πυρκαγιά; Πώς εγγράφεται το συμβάν αυτό στη μνήμη της πόλης και πώς μπορούμε σήμερα να το προσεγγίσουμε και να το κατανοήσουμε; Η έκθεση προτείνει ως μέσα τον ήχο και την ακρόαση. Ακούω το ηχοτοπίο της πυρκαγιάς σημαίνει ότι αναζητώ τα νοήματα των ήχων, νοήματα πολιτισμικά, που παράγονται, δηλαδή, στον ιστορικό χωροχρόνο στο πλαίσιο του συλλογικού βίου.

Σύνθεση Ηχοτοπίου: Δημήτρης Μπάκας

Είσοδος ελεύθερη

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Β. Όλγας 68

Πληροφορίες 2310 889840, 2310 830591