Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου παρουσιάζουν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Φαίδων Μηλιάδης και Θοδωρής Ιωσηφίδης, την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, ώρα 21.00.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει: Robert Schumann (1810 – 1856) Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ.2 σε ρε ελάσσονα, op. 121 Ziemlich langsam – Lebhaft Sehr lebhaft Leise, einfach Bewegt Karol Szymanowski (1882 – 1937) «Μύθοι».

Τρία ποιήματα για βιολί και πιάνο, op. 30 La Fontaine d’Arethuse Narcisse Dryades et Pan Claude Debussy (1862 – 1918) Σονάτα για βιολί και πιάνο σε σολ ελάσσονα, L148 Allegro vivo Intermède: Fantastique et léger Finale: Très animé.

Ένας έντονα λυρικός χαρακτήρας παρουσιάζεται σε τρεις διαφορετικές εκφάνσεις στα τρία αυτά έργα, με κάθε συνθέτη να εξερευνά με τον ιδιαίτερο και προσωπικό του τρόπο τη γραφή για βιολί και πιάνο.

Οι σονάτες εμφανίζονται λιγότερο από κάθε άλλο είδος σύνθεσης στην εργογραφία του Ρόμπερτ Σούμαν, ο οποίος εξέφρασε την ιδιοφυία του κυρίως γράφοντας έργα για πιάνο σόλο, καθώς και τραγούδια.

Στη δεύτερη και μεγαλύτερη από τις τρεις σονάτες για βιολί και πιάνο, ο Γερμανός ρομαντικός μένει πιστός στον χαρακτήρα του δημιουργώντας μια έντονα συναισθηματική σύνθεση με συχνές αγωνιώδεις εξάρσεις.

Γραμμένη στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνθέτη που ήταν πλέον συμβιβασμένος με την βαριά ψυχική του αστάθεια, η σονάτα αυτή συνέχισε να ερμηνεύεται για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, από τη σύζυγό του, Κλάρα Σούμαν και τον στενό του φίλο, Γιόζεφ Γιόακιμ.

Ο Κάρολ Συμανόφσκι

Ένας από τους σημαντικότερους Πολωνούς συνθέτες, ο Κάρολ Συμανόφσκι έχει αφήσει ένα πολύ προσωπικό στίγμα στη μουσική του 20ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης με χαρακτήρα εσωτερικής αναζήτησης στις χώρες της μεσογείου, αλλά και μιας γενικότερης μεταβατικής περιόδου στο συνθετικό του ιδίωμα, ο Συμανόφσκι έγραψε τα τρία αυτά ποιήματα για βιολί και πιάνο, ένα πρωτοποριακό αλλά και μεταφυσικά ατμοσφαιρικό έργο.

Η πηγή έμπνευσης του έργου έχει σαφή αναφορά στην ελληνική μυθολογία, ενώ ο συνθέτης μας καλεί να αφεθούμε στο ονειρικό του τοπίο όπως και ο ίδιος ίσως ταυτίστηκε με το απόκοσμο στοιχείο αυτών των τριών μύθων.

Πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του και ενώ είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, ο Κλοντ Ντεμπισί ξεκίνησε τη σύνθεση ενός έργου που θα αποτελούνταν από έξι σονάτες με διάφορους συνδυασμούς οργάνων, ενώ η τελευταία σκόπευε να είναι γραμμένη για όλα τα όργανα που είχε χρησιμοποιήσει στις προηγούμενες. Έπειτα από τη σονάτα για τσέλο και πιάνο και τη σονάτα για φλάουτο, βιόλα και άρπα, ο Ντεμπισί έγραψε τη σονάτα για βιολί και πιάνο, το τελευταίο που συνέθεσε αλλά και που έπαιξε ο ίδιος σε συναυλία.

Παρ’ όλη τη μικρή του διάρκεια, το έργο έχει ένα ευρύτατο φάσμα εικόνων και συναισθημάτων και ο ίδιος ο συνθέτης είπε πως αποτελεί «ένα παράδειγμα του τι μπορεί να δημιουργήσει ένας άρρωστος άνθρωπος εν καιρώ πολέμου».

Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

Γνώρισε το βιολί με τον Κώστα Βοζίκη και την Irina Dragneva στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έπειτα, συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music και μεταπτυχιακά στο Koninklijk Conservatorium Brussel με τους Adrian Levine και Kati Sebestyén, με την υποτροφία του ΙΚΥ.

Κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ασχολήθηκε κυρίως με τη μουσική δωματίου, δίνοντας πληθώρα συναυλιών και συμμετέχοντας σε πολλά φεστιβάλ ανά την Ευρώπη (Bozar, Purcell room, Gent opera studio κα.), ενώ παράλληλα υπήρξε μέλος της ορχήστρας νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2014 δραστηριοποιείται στην Αθήνα και οι συνεργασίες του με σημαντικούς καλλιτέχνες και ensemble εκτείνονται από τον χώρο της παλαιάς μουσικής, μέχρι την avant-garde μουσική σκηνή.

Παράλληλα, διετέλεσε κορυφαίος στα πρώτα βιολιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ από το 2017 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου στο ωδείο Κόνταλυ και είναι ιδρυτικό μέλος του trio elGreco.

Θοδωρής Ιωσηφίδης, πιάνο

Ο Θοδωρής Ιωσηφίδης αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης αποκτώντας Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College of Music του Λονδίνου και στην Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας στην Γλασκώβη, από όπου αποφοίτησε με τις ανώτατες διακρίσεις. Στη διάρκεια των σπουδών του μελέτησε κοντά στους Yonty Solomon, Philip Fowke και Jonathan Plowright.

Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο St.Martin-in-the-fields στο Λονδίνο, στο City Halls της Γλασκώβης, στο Edinburgh Festival Centre, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Έχει συνεργαστεί με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και με την ομάδα ‘The Medium Project’.

Από το 2016 είναι μέλος του Trio el Greco, με το οποίο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο Κουβέιτ, και έχει ηχογραφήσει ζωντανά για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έχει γράψει τρία θεατρικά έργα.

Το έργο του “Οικογενειακά Δείπνα” διακρίθηκε στον διαγωνισμό για το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το 2018, ενώ το έργο του “Το Υπόμνημα” παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου στο Εθνικό Θέατρο το 2020. Οι καλλιτέχνες θα προσφέρουν στους μαθητές του ΚΩΘ και ένα δίωρο σεμινάριο μουσικής δωματίου, με μορφή ανοιχτού μαθήματος, ώρες 17.00 – 19.00. Δηλώσεις στη Γραμματεία του ΚΩΘ.

Είσοδος στη συναυλία 10 και 5 ευρώ. Για καθηγητές και σπουδαστές ΚΩΘ δωρεάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *