Ιωσήφ Ιωσηφίδης: Ο Ναουσαίος ηθοποιός αποκαλύπτεται στο Thes.gr

Ιωσηφίδης

Μίλησε για την αγάπη του για το θέατρο και τα προβλήματα στον κλάδο

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Νάουσα, η οποία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, στις 23 Ιανουαρίου το 1978.

Μεγάλωσε στην πόλη της Ημαθίας και στο γυμνάσιο, ο μικρός τότε Ιωσήφ Ιωσηφίδης “μολύνθηκε” με την αγάπη για το θέατρο.

Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και πτυχιούχος Φιλολογίας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του έχει συνεργαστεί με πλειάδα σπουδαίων σκηνοθετών, ερμηνεύοντας μεγάλους ρόλους στο σανίδι.

Εχει δώσει το προσωπικό του στίγμα στο χώρο του θεάτρου αποκομίζοντας διθυραμβικά σχόλια για τις ερμηνείες του.

Αν και η μεγάλη του αγάπη είναι το θέατρο, έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσα τους οι ανεπανάληπτες “Σαββατογεννημένες” και το “Στο Παρά Πέντε”.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης μίλησε στο thes.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο κλάδο του λόγω και της πανδημίας, την ως τώρα πορεία του και τα μελλοντικά του σχέδια.

– Μία πολύ περίεργη χρονιά το 2020, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει επηρεάσει σαφώς και το χώρο σας. Πως το αντιμετωπίζετε;

– «Όπως καταλαβαίνεις στο ψυχολογικό κομμάτι τα πράγματα δεν είναι καλά. Όταν ένας άνθρωπος έχει μάθει να δουλεύει πολύ όπως εγώ του κακοφαίνεται η απραξία. Μου λείπει η δουλειά μου και η επαφή με τους συναδέλφους μου και το κοινό. Σημαντικό όμως είναι η υγεία. Θα κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή.

Πάντως είμαστε παραμελημένοι οι καλλιτέχνες. Αν δεν κάναμε ντόρο δε θα είχαν προβλεφτεί για εμάς ούτε αυτά τα λίγα που κερδίσαμε. Πλήρης αδιαφορία για τον πολιτισμό. Πρέπει να ξέρεις ότι τα θέατρα στο μεγαλύτερο ποσοστό του, απ’ όσο γνωρίζω, λειτούργησαν υποδειγματικά, αυτό το τόσο λίγο που πρόλαβαν να ανοίξουν. Προσωπικά δεν έχω, ακόμα τουλάχιστον, θέμα επιβίωσης, αλλά ξέρω πολλούς συναδέλφους μου που είναι στο όριο ή το έχουν ξεπεράσει».

– Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει κατά την άποψη σου σε αυτή τη φάση;

– «Το σίγουρο είναι ότι θα μπορούσαν να ασχοληθούν ακόμα και τώρα περισσότερο με το αγαθό της δημόσιας υγείας και να επενδύσουν σε αυτό και για τώρα και για το μέλλον.. Να προστατέψουν τον κόσμο καλύτερα  (ΜΜΜ, έλεγχος τουρισμού κ.α.). Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά μερικά πράγματα βγάζουν μάτι. Προκαλεί ερωτηματικά πολλές φορές τι επιτρέπεται και τι όχι  για κάποιον που σκέφτεται με κοινή λογική.

Επίσης μεγαλύτερη στήριξη όλων των κλάδων και του πολιτισμού. Δεν επαιτούμε. Μπορούμε να ενταχθούμε σε προγράμματα που τα χρήματα που θα δίνονται να έχουν αντίστοιχο καλλιτεχνικό αντίκρισμα. Και να δοθούν ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα».

– Συμμετείχες σε δύο θρυλικές σειρές, τις Σαββατογεννημένες και Στο Παραπέντε. Τι σου έχει μείνει από τότε;

– «Μου έχει μείνει έντονα το γέλιο που κάναμε στα γυρίσματα, ιδίως στην πρώτη μου σειρά, τις Σαββατογεννημένες. Και στο Παρά πέντε. Ήταν δύο ευτυχείς συγκυρίες για μένα. Επίσης θυμάμαι έντονα την αγωνία του κόσμου για την εξέλιξη των σειρών και την τεράστια απήχηση που έχει ένα καλό σήριαλ στο κοινό. Μου λείπει η τηλεόραση είναι η αλήθεια. Και η διαδικασία και οι υπέροχοι συνεργάτες με τους οποίους βρέθηκα στα πλατό».

Ιωσηφίδης: «Αισθάνομαι ανέμελο παιδί με το θέατρο»

– Τα τελευταία χρόνια με τις παραστάσεις σου στο θέατρο έχεις αποκομίσει διθυραμβικές κριτικές. Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στο θέατρο;

– «Το θέατρο είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Είναι το οξυγόνο που με κάνει και αναπνέω ελεύθερα. Είμαι τυχερός τα τελευταία χρόνια που έχω παίξει σε σημαντικές παραστάσεις ερμηνεύοντας πολύ δύσκολους ρόλους, τους οποίους αγκάλιασα με τρυφερότητα και αφοσίωση. Πολλοί είναι οι λόγοι που αγαπάω το θέατρο.

Η αμεσότητα κοινού και ηθοποιού, το απρόβλεπτο, το ότι κάθε μέρα έχεις να συναναστραφείς με διαφορετικούς ανθρώπους, το ότι πρέπει να υποδυθείς  κάποιον άλλον άνθρωπο  ενώπιον του κόσμου, το ότι πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να ανασύρεις στοιχεία του χαρακτήρα σου τα οποία δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν μέσα σου, η σύμβαση- συμφωνία με το κοινό για αυτό που θα συμβεί στη σκηνή, αυτό το μυστήριο παιχνίδι,. Όλα αυτά είναι για μένα το θέατρο. Δεν πλήττω ασχολούμενος με αυτό το παιχνίδι. Αισθάνομαι ανέμελο παιδί».

– Ετσι όπως είναι η κατάσταση μπορείς να κάνεις όνειρα για το επαγγελματικό σου μέλλον; 

– «Όνειρα πάντα κάνουμε. Είναι ανθρώπινο. Προς το παρόν όμως κάνουμε κάποια σχέδια και αυτά με τεράστια επιφύλαξη, βλέποντας και κάνοντας».

– Εχεις πολλά χρόνια εμπειρία στο χώρο. Τι θα έλεγες σε έναν νεαρό που θα ήθελε να τον ακολoυθήσει;

– «Να έχει όρεξη να δουλέψει, να έχει γερό στομάχι, να μην απογοητεύεται εύκολα, να το διασκεδάζει και να δουλεύει ,να δουλεύει…».

– Εχεις πρωταγωνιστήσει σε μία διαφήμιση του Τζόκερ. Τι θα έκανες αν όντως κέρδιζες;

– «Θα βοηθούσα κάποιους γνωστούς ,φίλους και συγγενείς που το έχουν ανάγκη αρχικά. Δε νομίζω ότι θα άλλαζα πολλά στην καθημερινότητά μου. Είμαι ολιγαρκής. Ίσως να έκανα πιο πολλά ταξίδια και έναν χώρο για να στεγάσω τη λατρεία μου για το θέατρο».

– Μια ευχή για το για το 2021 που ο περισσότερος κόσμος ανυπομονεί να έρθει…

– «Υγεία ,αγάπη, ελευθερία και αλληλεγγύη. Το νου μας στον συνάνθρωπο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *