Αυτό είναι το iPhone 15 – Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

iphone 15

Τι αλλάζει σχετικά με τον φορτιστή

Χθες (12/9) το βράδυ, η Apple αποκάλυψε σε παρουσίαση το νέο iPhone 15, το οποίο θα έχει διαφορετικό φορτιστή από αυτόν που γνωρίζαμε.

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό, η Apple ανακοίνωσε ότι το νέο μοντέλο του δημοφιλούς smartphone, το iPhone 15, δεν θα χρησιμοποιεί τον φορτιστή με θύρα τύπου «Lightning», αλλά θα κάνει τη μετάβαση στη θύρα USB-C. Το iPhone 15 και το iPhone 15 Plus ξεκινούν από $799 και $899 αντίστοιχα.

Πρόκειται για μια απόφαση που ακολουθεί ανακοινώσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι το φθινόπωρο του 2024 ο φορτιστής Type-C θα γίνει η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τις κάμερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η μετάβαση σε UASB-C είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει ανακοινώσει η Apple εδώ και πολύ καιρό. Η Apple χρησιμοποιούσε τη θύρα Lightning από το iPhone 5, το 2012.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του

Η υπόλοιπη παρουσίαση κινήθηκε σε πιο τυπικά μονοπάτια, με ανακοινώσεις για αναβαθμίσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στην κάμερα και στην οθόνη, μεταξύ άλλων, αλλά και για κάποιες νέες λειτουργίες που θα φέρουν τα νέα μοντέλα του δημοφιλούς smartphone.

Τα iPhone 15 και 15 Plus έρχονται με οθόνη 6.1 και 6.7 ιντσών, αντίστοιχα. Η Apple ανακοίνωσε ότι το Dynamic Island, που είδαμε πρώτη φορά στο iPhone 14 Pro, επιστρέφει και στα νέα μοντέλα. Επίσης, η οθόνη θα είναι πιο φωτεινή, με τη μέγιστη τιμή στο φως του ήλιου να φτάνει στα 2.000 nits, ενώ το HDR στα 1.600.

Η κάμερα έρχεται με περισσότερες αναβαθμίσεις, ενώ το iPhone 15 χρησιμοποιεί το τσιπ A16 Bionic που η Apple τοποθέτησε στο iPhone 14 Pro πέρυσι.

Το iPhone 15 διαθέτει οθόνη OLED Super Retina XDR, με υποστήριξη Dolby Vision.

Η παρουσίαση έδειξε iPhone 15 σε ροζ, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μαύρο χρώμα.

Το περίβλημα του iPhone 15 χρησιμοποιεί 75 τοις εκατό ανακυκλωμένο αλουμίνιο και για πρώτη φορά 100% ανακυκλωμένο κοβάλτιο στην μπαταρία.

Το iPhone 15 χρησιμοποιεί ένα μοντέλο μηχανικής εκμάθησης που δίνει προτεραιότητα στη φωνή του χρήστη, με λειτουργία απομόνωσης φωνής σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Τα iPhone 15 Pro και 15 Pro Max

Η Apple ανακοίνωσε, επίσης, τις δύο νέες ναυαρχίδες της, το iPhone 15 Pro και το iPhone 15 Pro Max.

Τα mεγέθη οθόνης παραμένουν στις 6,1 και 6,7 ίντσες αντίστοιχα, ενώ το Dynamic Island της Apple χρησιμοποιείται και πάλι, με μικρότερα bezels για να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη η αναλογία οθόνης προς σώμα.

Επιπλέον, τα iPhone 15 Pro και Pro Max είναι τα ελαφρύτερα Pro κινητά που έχει κατασκευάσει ποτέ η Apple, ενώ παράλληλα προσφέρουν βελτιωμένη ανθεκτικότητα. Στο πλάι του τηλεφώνου υπάρχει ένα νέο κουμπί «Action Button» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους -όπως για να ανοίξει την κάμερα.

Το iPhone 15 Pro διαθέτει μια πιο προηγμένη κύρια κάμερα 48-MP, το «καλύτερο σύστημα κάμερας μέχρι σήμερα» για την Apple. Το μοντέλο διατίθεται σε τέσσερα νέα χρώματα: μαύρο, λευκό, μπλε και φυσικό τιτάνιο.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, τα iPhone 15 Pro και Pro Max θα χρησιμοποιούν το πιο πρόσφατο chip A17 3nm της Apple και μια θύρα USB-C που είναι ταχύτερη από αυτή που θα δούμε στο βασικό μοντέλο λόγω της υποστήριξης ταχύτητας έως και USB 3.

Η Apple αναφέρει ότι η GPU του A17 είναι κατά 20 τοις εκατό ταχύτερη από ό,τι πριν, με ακόμη καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Και για πρώτη φορά σε chip της σειράς A, το A17 υποστηρίζει hardware-accelerated ray tracing.

Το νέο τσιπ έχει «επιδόσεις επόμενου επιπέδου», δήλωσε η Apple, με βελτιώσεις που περιλαμβάνουν δραματικά ανώτερη απόδοση γραφικών. Η Apple υποστήριξε ότι η συσκευή αποτελεί ένα «νέο κεφάλαιο στις επιδόσεις του iPhone» και εστίασε ιδιαίτερα στις επιδόσεις σε βιντεοπαιχνίδια που θα επιτρέπει το νέο τσιπ.

Το iPhone 15 Pro θα ξεκινά από 999 δολάρια, ενώ το Pro Max θα ξεκινά από 1.199 δολάρια, με αποθηκευτικό χώρο 256 GB σε αυτό το βασικό επίπεδο.

Οι προπαραγγελίες ξεκινούν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ενώ οι πωλήσεις ξεκινούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Πηγή φωτό: Apple