Ποιο iPhone σταματά εκτάκτως να πωλείται λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

λογαριασμοι κινητών

Κατά πόσο περνάει το μέγιστο όριο

Σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ έχει η Apple, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας ζητούν να σταματήσει η πώληση του iPhone 12 στη χώρα.

Η πολύ σοβαρή απόφαση ήρθε αμέσως μετά την ανακάλυψη ότι η συσκευή εκπέμπει υπερβολικά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ξεπερνούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περνώντας σε λεπτομέρειες η Εθνική Υπηρεσία Συχνοτήτων της χώρας πραγματοποίησε πρόσφατα ένα νέο σετ δοκιμών σε 141 συσκευές. Κάπως έτσι, διαπιστώθηκε ότι το iPhone 12 απορροφά ηλεκτρομαγνητική ενέργεια με ρυθμό 5,74 Watt ανά χιλιόγραμμο όταν το κρατάτε ή το έχετε στην τσέπη σας, παραβιάζοντας το μέγιστο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή αυτό των 4 Watt ανά χιλιόγραμμο. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι η συσκευή είχε περάσει προηγουμένως τις δοκιμές όταν τοποθετούνταν σε μπουφάν ή τσάντες.

Διάφοροι ειδικοί, ωστόσο, προέτρεψαν τους καταναλωτές να μην πανικοβάλλονται. Ο Malcolm Sperrin, μια γνωστή προσωπικότητα της ιατρικής από το νοσοκομειακό όμιλο Royal Berkshire του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτίμησε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας, αν και πάνω από το όριο, είναι “πολύ κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα προκληθεί βλάβη”. Ο Jean-Noël Barrot, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις, σημειώνοντας ότι ενώ η ακτινοβολία του iPhone 12 μπορεί να είναι ελαφρώς πάνω από τα πρότυπα της ΕΕ, είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις αυτές, ο Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων της χώρας είναι ανένδοτος στη θέση του. Μάλιστα, έχει ήδη ζητήσει από την Apple να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα για τα smartphones που έχουν πουληθεί και βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Αν δε βρεθεί λύση, δεν αποκλείεται η Γαλλία να καταφύγει μέχρι και σε ανάκληση των συσκευών που έχουν πουληθεί.

Η Apple, προς υπεράσπισή της, δήλωσε ότι το iPhone 12 έχει πιστοποιηθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και τα πρότυπα για την ακτινοβολία σε όλο τον κόσμο. Η αμερικανική εταιρία δήλωσε ότι έχει παραχωρήσει στη γαλλική υπηρεσία πολλαπλά εργαστηριακά αποτελέσματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο από την ίδια όσο και από εργαστήρια τρίτων και αποδεικνύουν τη συμμόρφωση του τηλεφώνου.

Για την ιστορία, τα κινητά τηλέφωνα έχουν χαρακτηριστεί ως “πιθανοί” καρκινογενείς παράγοντες από τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, εκτεταμένες μελέτες δεν έχουν αποδείξει οριστικά κάποια σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Ωστόσο, για όσους προτιμούν να είναι προσεκτικοί, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ακουστικών ή την αποστολή μηνυμάτων κειμένου ως εναλλακτικές λύσεις.

Πηγή: unboxholics

Πηγή φωτό: pixabay