Ερχεται σημαντική αλλαγή στο Instagram – Οι φωτογραφίες που θα θολώνουν

Ρωσία social media Facebook κοινωνικά δίκτυα

Το μέτρο θα εφαρμοστεί παγκοσμίως

Σε μία σημαντική αλλαγή αναμένεται να προχωρήσει το Instagram το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, το Instagram ανακοίνωσε πως αναπτύσσει νέα εργαλεία για την προστασία των νέων και θέλει να κάνει μια προσπάθεια να σταματήσει τους σεξουαλικούς εκβιασμούς, δοκιμάζοντας μια λειτουργία που θα θολώνει αυτόματα το γυμνό περιεχόμενο στις συνομιλίες.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε σε ένα blogpost την Πέμπτη ότι δοκιμάζει τα χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την καταπολέμηση των σεξουαλικών απατών και για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους εγκληματίες να έρθουν σε επαφή με τους εφήβους.

Τι αλλάζει στο Instagram

Ο σεξουαλικός εκβιασμός, ή sextortion, περιλαμβάνει τον πειθαναγκασμό ενός ατόμου να στείλει φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στη συνέχεια την απειλή ότι θα δημοσιοποιήσει ο δράστης τις εικόνες, εκτός αν το θύμα πληρώσει χρήματα ή κάνει σεξουαλικές χάρες.

Το Instagram δήλωσε ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά άμεσα μηνύματα για να ζητήσουν προσωπικές εικόνες. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, θα αρχίσει σύντομα να δοκιμάζει μια λειτουργία προστασίας από το γυμνό στα μηνύματα, η οποία θα «ενθαρρύνει τους ανθρώπους να το σκεφτούν δύο φορές πριν στείλουν γυμνές εικόνες», όπως αναφέρει η Guardian.

«Η λειτουργία έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προστατεύει τους ανθρώπους από το να βλέπουν ανεπιθύμητο γυμνό στα DM τους, αλλά και για να τους προστατεύει από απατεώνες που μπορεί να στείλουν γυμνές εικόνες για να ξεγελάσουν ανθρώπους ώστε να στείλουν τις δικές τους εικόνες σε αντάλλαγμα», δήλωσε η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Παγκοσμίως θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο

Η λειτουργία αυτή θα ενεργοποιείται από προεπιλογή, παγκοσμίως, για εφήβους κάτω των 18 ετών. Οι ενήλικες χρήστες θα λάβουν μια ειδοποίηση που θα τους ενθαρρύνει να την ενεργοποιήσουν.

Οι εικόνες με γυμνό θα θολώνουν με μια προειδοποίηση, δίνοντας στους χρήστες την επιλογή να την δουν. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τον αποστολέα και να αναφέρουν τη συνομιλία.

Όσοι στέλνουν μηνύματα με γυμνό περιεχόμενο, θα λάβουν ένα μήνυμα που θα τους υπενθυμίζει να είναι προσεκτικοί όταν στέλνουν «ευαίσθητες φωτογραφίες».

Θα ενημερωθούν επίσης ότι μπορούν να ακυρώσουν την αποστολή των φωτογραφιών αν αλλάξουν γνώμη, αλλά ότι υπάρχει πιθανότητα να τις έχουν ήδη δει άλλοι.

Μόνο στο Instagram το νέο χαρακτηριστικό

Η Meta κατέχει επίσης το Facebook και το WhatsApp, αλλά η λειτουργία θόλωσης του γυμνού δεν θα προστεθεί στα μηνύματα που αποστέλλονται σε αυτές τις πλατφόρμες.

Το Instagram και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή δεν κάνουν αρκετά για την προστασία των νέων.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Instagram, Meta Platforms, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των θυμάτων μια τέτοιας κακοποίησης κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία νωρίτερα φέτος.

Ο γενικός εισαγγελέας του Νέου Μεξικού έχει μηνύσει τη Meta, υποστηρίζοντας ότι τα κοινωνικά της δίκτυα αποτελούν τη «μεγαλύτερη αγορά παιδόφιλων στον κόσμο».

Για να σταματήσουν οι εγκληματίες να συνδέονται με τους νέους, λαμβάνει και άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων η μη εμφάνιση του κουμπιού «μήνυμα» στο προφίλ ενός εφήβου σε πιθανούς λογαριασμούς sextortion, ακόμη και αν ήδη ακολουθούν ο ένας τον άλλον, και η δοκιμή νέων τρόπων απόκρυψης των εφήβων από αυτούς τους λογαριασμούς αυτούς.

Πηγή: ethnos.gr