Τις πύλες της άνοιξε σήμερα η 87η ΔΕΘ με το κλίμα να είναι εντελώς διαφορετικό από ότι συνήθως λόγω των φονικών πλημμυρών στην Θεσσαλία.
Απόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομολόγου του, τα εγκαίνια του περιπτέρου της Βουλγαρίας, τιμώμενης χώρας στη φετινή Διεθνή Έκθεση, έκαναν ο υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Μπόγκταν Μπογκτάνοφ, ο Υπουργός Οικονομικών, Ασέν Βασίλεφ και η Υπουργός Τουρισμού Ζαρίτσα Ντίνκοβα.
Το κλίμα ήταν βαρύ λόγω των καταστροφών και των θανάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτηση του επισήμανε: «Τα φετινά εγκαίνια λαμβάνουν χώρα σε μια δύσκολη περίοδο και γι’ αυτό δε δίνουν το παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος ομόλογός του.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός ακραίου καιρικού φαινομένου που προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και πρωτοφανείς καταστροφές. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειες τους αλλά και σε όλους όσους επλήγησαν. Χρέος μας είναι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και να δοθούν αποζημιώσεις. Να ενεργοποιηθεί κάθε διαθέσιμος πόρος σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο».
Για τις σχέσεις με την Βουλγαρία, επισήμανε: «Μέσα στις δύσκολες αυτές στιγμές Ελλάδα και Βουλγαρία συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους προσέγγισης και συνεργασίας. Η Βουλγαρία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές μας. Είναι επίσης σημαντικός προορισμός για τις άμεσες διεθνείς επενδύσεις. Ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των Βουλγάρων που επισκέπτονται την Ελλάδα».
Για την είδηση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας είπε: «Η αναβάθμιση στη επενδυτική βαθμίδα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τα οφέλη της θα διανεμηθούν δίκαια».
Από την πλευρά του ο Μπόγκταν Μπογκτάνοφ δήλωσε: «Με μεγάλη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω στο βουλγαρικό περίπτερο. Για τη Βουλγαρία είναι μεγάλη τιμή να είναι τιμώμενη χώρα αλλά και αναγνώριση των πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
Τις τελευταίες ημέρες οι δυο χώρες μας δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές και γι ‘αυτό εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και από τέτοιες καταστάσεις μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί. Η ανταλλαγή αγαθών Ελλάδας και Βουλγαρίας ξεπέρασε τα 5,9 δις ευρώ, ποσό ρεκόρ με αύξηση 30% σε σχέση με το 2021.
Τους βασικούς τομείς που υπάρχουν οι επενδύσεις είναι οι τομείς τραπεζών, εμπορίου και κατασκευών. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων για την Βουλγαρία. Επίσης γίνονται επενδύσεις βουλγαρικών εταιρειών στην Ελλάδα σε τομείς όπως τουρισμού, κατασκευών, ενέργειες κ.α.
Η Βουλγαρία δε θα ξεχάσει ποτέ την αλληλεγγύη της Ελλάδας όταν διακόπηκε βίαια το φυσικό αέριο από την Ρωσία. Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας που εξασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή μας».
Ακολούθησε βόλτα των υπουργών στους χώρους της Έκθεσης με τον κ. Χατζηδάκη να ενημερώνεται για τις βουλγαρικές εταιρικές παρουσίες.
Ποικίλο θα είναι το περιεχόμενο, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΕΘ και τα θεματικά της αφιερώματα:
-Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα (Περίπτερα Δ.Ε.Θ. 2, 3, 8, και 16)
-Akademia (Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Ανώτατα Δημόσια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα),
-Αυτοκίνηση και Ηλεκτροκίνηση (το Μέλλον στις Μετακινήσεις, τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών – ΙΧ και επαγγελματικά – καθώς και τα τελευταία μοντέλα ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων, Περίπτερο 17),
-Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση (οικολογικός σχεδιασμός, επαναχρησιμοποίηση υλικών, πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές, Περίπτερα 9 και 10 – Υπαίθριοι χώροι Β07, Β08 και Β10),
-Γαστρονομική Διατροφή-Ελληνική Γαστρονομία, Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ (Περίπτερα 4 και 5),
-Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups-Ψηφιακές Τεχνολογίες (Περίπτερα 7 και 12),
-Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί (Περίπτερο 15),
-Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές (Περίπτερο 5 και 16)
-Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός (Περίπτερα 8 και 9).
Ξεχωριστή θέση θα κατέχει και το συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών, με τίτλο “Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα”, το οποίο θα γίνει την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”. Πρόκειται για διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ.
Θα πραγματοποιηθεί επιπλέον η έκθεση “Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές”, η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών, με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθόλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (Περίπτερο 6). Ακόμη, θα γίνει μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.
Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα “Όχι στη βία” το “Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5”, όπου θα πραγματοποιούνται αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά, σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης, με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.