87η ΔΕΘ: Στο υψηλότερο επίπεδο η συμμετοχή με τιμώμενη χώρα την Βουλγαρία (ΦΩΤΟ)

87η ΔΕΘ συνέντευξη Τύπου

Στο επίκεντρο η ανάπλαση της ΔΕΘ – «Θα είναι αυτή η τελευταία Διεθνής Έκθεση με την υπάρχουσα μορφή;»

Με τους εκθέτες να προσεγγίζουν τους 1.500, με 18 κρατικές διεθνείς συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τιμώμενης Χώρας που είναι φέτος η Βουλγαρία, με πλούσια αφιερώματα και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, έρχεται η 87η ΔΕΘ από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα η έγινε η επίσημη παρουσίαση της Εκθεσης στην οποία οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη φετινή διοργάνωση που όλοι αισιοδοξούν πως θα πετύχει τον στόχο. Παράλληλα, τέθηκε από τους φορείς της πόλης το ζήτημα της ανάπλασης, καθώς σημείωσαν πως η 87η ΔΕΘ ίσως είναι η τελευταία με την συγκεκριμένη μορφή, δηλαδή στον υπάρχοντα εκθεσιακό χώρο. Το ζήτημα της ανάπλασης τέθηκε από τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας τόνισε πως “φέτος μας τιμά μια γειτονική χώρα, η Βουλγαρία, που εκτιμούμε ότι θα μας δώσει στον θεσμό της Τιμώμενης έναν άλλον αέρα”.

87η ΔΕΘ συνέντευξη Τύπου

Σημεία της τοποθέτησης του κ. Τζήκα:

«Επενδύουμε στη γειτονιά μας, διαπιστώνοντας τις σημαντικές προοπτικές σύσφιξης των εμπορικών και επενδυτικών μας σχέσεων με τη Βουλγαρία, που συμμετέχει στην 87η ΔΕΘ με 60 επιχειρήσεις από κλάδους όπως η ενέργεια, η κυκλική οικονομία, η βιομηχανία, ο τουρισμός.

Η εκπροσώπηση της Βουλγαρίας θα γίνει σε υψηλότατο επίπεδο, καθώς θα υποδεχθούμε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Nikolay Denkov, τόσο στα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου όσο και στην ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργό το Σάββατο, όπως επίσης και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Rumen Radev.

Θα τους συνοδεύσουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας.

87η ΔΕΘ συνέντευξη Τύπου

Να  σημειωθεί ότι η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωση της το 1926 και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία τόσο στη Γενική Εκθεση όσο και σε κλαδικές μας εκθέσεις

Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία μαζί με την ΕΣΣΔ, που πλέον δεν υφίσταται σήμερα, ήταν οι μοναδικές χώρες που συμμετείχαν στην πρώτη ΔΕΘ που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 1926 στο Πεδίον του Αρεως».

Ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, τόνισε πως οι εννέα θεματικές της 87ης ΔΕΘ, Ελλάδα και Επιχειρηματικόητητα, Akademia, Ελλάδα των Περιφερειών, Κυκλική Οικονομία, Γαστρονομία  – Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμoί, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές και Επιπλα – Οικιακός Εξοπλισμός, θα παρουσιάσουν ότι πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο έχει να επιδείξει η αγορά και η οικονομία.

Διαβάστε επίσης  Ζέρβας: "Προτάσσουμε το καλό της Θεσσαλονίκης και των συμπολιτών μας"

«Η έκθεση καλύπτει όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου και μαζί με τους χώρους εκδηλώσεων τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν αξιοποιηθεί φτάνουν σχεδόν τα 33.000», τόνισε.

Οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές είναι 18 μαζί με την Βουλγαρία. Η Νότια Κορέα, η Μολδαβία και η Ταϊλάνδη συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι οι Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Ουκρανία, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Ινδία και Νεπάλ.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην ιστορία και τη σημασία της ΔΕΘ αλλά στάθηκε στην ανάπλαση λέγοντας: «Η φετινή Διεθνής Εκθεση, ίσως η επόμενη, είναι η τελευταία που θα διεξαχθεί με την υπάρχουσα μορφή, καθώς προχωρά το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας Νικολάι Παβλόφ, εκπροσωπώντας τη τιμώμενη χώρα, είπε: «Είναι τιμή μας η φετινή παρουσία μας σχεδόν 100 χρόνια από πρώτη πρώτη μας παρουσία. Είναι αναγνώριση του ρόλου της χώρας μου στην περιοχή. Στόχος μας να δείξουμε το οικολογικό πρόσωπο της Βουλγαρίας, την ανάπτυξη στη τεχνολογία, την ενέργεια, τις μεταφορές και άλλους τομείς».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: «Η φετινή ΔΕΘ θα είναι μια πραγματική γιορτή για την πόλη μας. Τα τελευταία χρόνια ξαναβρήκε το βηματισμό της κι έδωσε δυναμική στις επιχειρήσεις μας. Μέσα από τη συνεργασία κάνουνε βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός».

87η ΔΕΘ συνέντευξη Τύπου

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως η ανάπλαση της ΔΕΘ καθυστέρησε και στο επερχόμενο ΔΣ της ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο θα είναι το πρώτο θέμα που θα θέσει. Σημείωσε πως το πλάνο με το οποίο συμφωνεί είναι αυτό του ΣΔΙΤ όπου περίπου το μισό θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΔΕΘ και περίπου το 40% από ιδιώτη. Προσέθεσε πως διαφωνεί το έργο να γίνει αποκλειστικά από ιδιώτη, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι σε επίπεδο φημών.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε από την πλευρά του: «Η φετινή παρουσία συμβολίζει τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν με τος γειτονικές χώρες. Η Διεθνής Εκθεση είναι ένας ακόμη λόγος για μα επισκεφθεί κάποιος την πόλη και για όσους θέλουν να επενδύσουν. Ελπίζω πως αυτές τις ημέρες η διεξαγωγή της ΔΕΘ θα αφήσει μόνο θετικό αποτύπωμα».

87η ΔΕΘ συνέντευξη Τύπου

Για πρώτη χρόνια θα λειτουργήσει το HELEXPO App, ένα χρήσιμο εργαλείο εξερεύνησης της Διεθνούς Εκθεσης με πολύ απλό τρόπο.

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ παρουσία της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου.