Aντιπροσωπεία των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές συναντήθηκε με τον Καλαφάτη (ΦΩΤΟ)

Aντιπροσωπεία των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές επισκέφθηκε σήμερα (20/2) τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής και πρόεδροι των σωματείων που δραστηριοποιούνται στους νομούς κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ο κ. Αλβανός από την Χαλκιδική, κ. Γρίβας από το Κιλκίς, κ. Βουλγαρόγλου από την Πιερία, κ. Μποζίνης από την Πέλλα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα με το οποίο ζητούν την αλλαγή του συστήματος λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην περιφέρεια. Όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά με το σημερινό καθεστώς καταγράφεται σειρά αστοχιών και αρρυθμιών.
Ζήτησαν τη δημιουργία 9μελων επιτροπών σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, κάτω από την ευθύνη των αντίστοιχων Περιφερειών, με ταυτόχρονη συμμετοχή και των Δήμων, αλλά και των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των πωλητών, επαγγελματιών και παραγωγών.

Ο κ. Καλαφάτης, αφού άκουσε το αίτημα, δεσμεύτηκε να το προωθήσει αναλόγως. Εξάλλου ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης ήταν αυτός που δημιούργησε τους νέους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε Αττική και μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης.

«Η γενική αίσθηση μας είναι, ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το συγκεκριμένο ζήτημα και ελπίζουμε να το ικανοποιήσει», τόνισαν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές.

Ακολουθεί αναλυτικά το υπόμνημα:

«Με το υπάρχων σύστημα λειτουργίας των λαϊκών αγορών, όσες από αυτές βρίσκονται εκτός Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η διοικητική ευθύνη λειτουργίας τους, ανήκει στους κατά τόπους Δήμους.
Το αποτέλεσμα από αυτή τη διοικητική διαίρεση, είναι να υπάρχουν ουσιαστικά δύο “ταχύτητες” πωλητών, ενώ καταγράφεται σειρά αστοχιών και αρρυθμιών, κυρίως σε ότι αφορά τη διαφορετική ερμηνεία των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων και την εφαρμογή αυτών.
Η ρύθμιση της όλης κατάστασης και η ενιαία, πανελλαδική αντιμετώπιση του θέματος, μπορεί να γίνει μόνο με τη θεσμοθέτηση και λειτουργία 9μελών επιτροπών σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, κάτω από την ευθύνη των αντίστοιχων Περιφερειών, με ταυτόχρονη συμμετοχή και των Δήμων, αλλά και των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των πωλητών, επαγγελματιών και παραγωγών.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο καθεστώς λειτουργίας δεν είναι κάτι καινοφανές, αλλά απέδειξε τη λειτουργικότητα του τα προηγούμενα έτη, μέχρι να καταργηθεί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο».

Καλαφάτης