Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Πιλοτική τοποθέτηση καφέ κάδων στις λαϊκές αγορές

Καφέ κάδοι στις λαϊκές αγορές πρόκειται να τοποθετήσει ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Με αφορμή τη λειτουργία τους, ο δήμαρχος, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση – μήνυμα προς τους δημότες και τους επαγγελματίες:

«Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών, ο δήμος μας τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει πιλοτικά την τοποθέτηση των καφέ κάδων στις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην επικράτειά του, με σκοπό τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών. Στους καφέ κάδους συλλέγονται υπολείμματα τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, γαλακτοκομικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, τσάι, μικρά κλαδιά, γκαζόν, κτλ.

Ο δήμος μας θα πραγματοποιεί την αποκομιδή με ειδικό απορριμματοφόρο με σύστημα πλύσης και το υλικό θα οδηγείται σε μονάδα κομποστοποίησης για την παραγωγής υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ).
Ειδικότερα σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον ν.4819/2021, τίθεται σαφής υποχρέωση χωριστής συλλογής για τους παραγωγούς βιοαποβλήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε τη συμβολή σας στην προσπάθεια αυτή και τη συνεργασία σας για την έναρξη της διαλογής και τη σωστή χρήση του κάδου, καθώς και τη διευκόλυνση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου.
Συγκεκριμένα οι αδειούχοι πωλητές των λαϊκών αγορών και το απασχολούμενο προσωπικό οφείλουν:

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Αρχισαν τα έργα στο δρόμο με τους... κυβόλιθους - Κλειστός μέχρι την Παρασκευή (ΦΩΤΟ)

• Να τηρούν την καθαριότητα και την ευταξία των χώρων που καταλαμβάνουν οι πάγκοι πώλησης των προϊόντων τους.

• Ειδικά οι πωλητές νωπών ψαριών και άλλων αλιευμάτων οφείλουν να φροντίζουν ώστε τα νερά, που προέρχονται από το λιώσιμο του πάγου, να διοχετεύονται με σωλήνα σε ειδική κλειστή δεξαμενή. Τα ιδιαιτέρως ευπαθή είδη που αλλοιώνονται εύκολα (λέπια ψαριών, εντόσθια) συλλέγονται και διαχειρίζονται με ευθύνη των αδειούχων πωλητών.

Η απόρριψη των παραπάνω στην επιφάνεια του εδάφους απαγορεύεται. Σε παράβαση των ανωτέρω θα επιβάλλονται κυρώσεις.

• Να συλλέγουν τα βιοαπόβλητα που παράγουν στη διάρκεια ή στο τέλος της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και να τα τοποθετούν στους καφέ κάδους που έχουν τοποθετηθεί για αυτό το σκοπό σε σημεία της λαϊκής αγοράς.
• Να απομακρύνουν τους πάγκους πώλησης των ειδών τους και τα προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί μέσα στο προκαθορισμένο νόμιμο ωράριο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Η παράβαση των παραπάνω θα μας φέρει όλους σε δύσκολη θέση.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θέλουμε να πετύχει το πρόγραμμα «καφέ κάδος».
Αλλάζουμε συνήθειες και πρακτικές για να αλλάξουμε την πόλη μας.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας.

Με εκτίμηση
Ο δήμαρχος
Λευτέρης Αλεξανδρίδης».