Διοίκηση Αγγελούδη σε Ζέρβα: “Αντί να ντρέπεται για τις καταστροφικές του πολιτικές, επιχειρεί με ψέματα να θολώσει την εικόνα”

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δηλώσεις που έκανε ο κ. Ζέρβας, σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για την συσσώρευση μεγάλου όγκου σκουπιδιών κατά την περίοδο των εορτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας

«Την ώρα που είναι πλέον ορατή ακόμη και στον πλέον δύσπιστο η βελτίωση της εικόνας της πόλης στο ευαίσθητο τομέα της Καθαριότητας, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του.

Αντί να ντρέπεται και να απολογείται για τις καταστροφικές του πολιτικές που υποβάθμισαν τη Θεσσαλονίκη σε μία από τις πλέον βρώμικες πόλεις, επιχειρεί με ψέματα να θολώσει την εικόνα.

Έχει το θράσος να εγκαλεί μια Διοίκηση μόλις δέκα ημερών για το γεγονός πως κάνει τη δουλειά για την οποία τη ψήφισαν οι πολίτες, δεν αφήνει δηλαδή την κατάσταση που κληροδότησε να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.

Ασφαλώς η εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα είναι λίαν ευπρόσδεκτη, ώστε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απαράδεκτη κατάσταση, η πόλη μας να γιορτάζει μέσα σε συνθήκες βρωμιάς και δυσωδίας.

Επί των αιτιάσεων του πρώην δημάρχου και των όσων ψελλίζει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα απαντούμε τα εξής:

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων από τις 22/11/23 που φέρει την υπογραφή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Δήμου Νίκου Λιακόπουλου αποφασίστηκε η «οριζόντια παράταση του χρονικού ορίου εξάντλησης των κανονικών αδειών των μονίμων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων όλων των υπηρεσιακών μονάδων και αυτοτελών τμημάτων μέχρι την 31/01/24 λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών». Ας σημειωθεί εδώ πως η ίδια υπηρεσιακή διαδικασία ακολουθήθηκε και την προηγούμενη χρονιά, το 2022, όταν σύμφωνα με έγγραφο που φέρει την υπογραφή της τότε Γενικής Διευθύντριας του Δήμου Δρ. Μαρίας Τατάγια «όλα τα υπόλοιπα των κανονικών αδειών των μονίμων και ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων λόγω των έκτακτων αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δύναται να χορηγηθούν μέχρι τις 31/1/23 ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ». Αποδεικνύεται λοιπόν πως στο θέμα της χορήγησης αδειών ακολουθήθηκε η συνήθης υπηρεσιακή διαδικασία και προφανώς δεν υπήρξε καμία δήθεν ¨παρέμβαση¨ ή ¨απαίτηση¨ συνεργατών του νέου Δημάρχου. Αν αναζητούν συνυπεύθυνους για την απόλυτη παράδοση και εγκατάλειψη της πόλης μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, ας τους αναζητήσουν αλλού. Υπενθυμίζουμε εδώ πως η απερχόμενη Διοίκηση ασκούσε, ή όφειλε να ασκήσει, κανονικά τα καθήκοντα της μέχρι τις 31/12/23.

Όσον αφορά στη δήθεν ¨παράτυπη¨ εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων στα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης: Η κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα σκουπίδια και τα ογκώδη ήταν απερίγραπτη. Η διοίκηση του Δήμου και οι αρμόδιες Υπηρεσίες στο πλαίσιο της προσπάθειας που υλοποιείται το τελευταίο διάστημα για την ανάταξη της λειτουργίας της με στόχο την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων και ογκωδών αξιοποίησε- βάσει σχεδίου- τα υφιστάμενα μέσα και προσωπικό για να απομακρύνει ογκώδη και από τον χώρο των Κοιμητηρίων. Κατά τη διαδικασία αυτή και με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, χρησιμοποιήθηκε ειδικά περιφραγμένος και διαμορφωμένος χώρος εναπόθεσης υλικών στο άκρο των Κοιμητηρίων, ώστε να λάβει χώρα συμπληρωματική μεταφόρτωση σε οχήματα μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας.

Με την μέθοδο αυτή απομακρύνονται ογκώδη αντικείμενα και υλικά που είχαν συσσωρευθεί επί σειρά μηνών στα Κοιμητήρια ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται στο μέγιστο η φέρουσα ικανότητα των οχημάτων εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα για την απομάκρυνση ογκωδών από τον αστικό ιστό. Η όλη προσπάθεια συνίσταται στο να καθαρίσει η πόλη και οι εγκαταστάσεις των Κοιμητηρίων από ογκώδη, καθώς το πρόβλημα είχε λάβει διαστάσεις εκρηκτικές και αποτελούσε υγειονομική βόμβα στο σώμα της πόλης. Η επίκληση ¨επιχειρημάτων¨ από τον πρώην Δήμαρχο που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις στα Κοιμητήρια, προκαλούν θλίψη αφού στην ένδεια για οποιαδήποτε απάντηση χρησιμοποιεί προσχηματικά τα Κοιμητήρια. Άλλωστε σε όλη την διακεκριμένη περιοχή των εγκαταστάσεων υπάρχουν τόσο λειτουργίες της Διεύθυνσης Πρασίνου, εγκαταστάσεις Ε/Τ προσωπικού για τα μάρμαρα, για το γραφείο κάδων, με ράμπες φορτοεκφόρτωσης, για απόθεση κάδων και άλλων λειτουργιών που βρίσκονται σε λειτουργία για πάρα πολλά χρόνια.

Την επόμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου θα υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση τόσο για την κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και για τα πεπραγμένα στην καθαριότητα.

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν όλη την αλήθεια».