Νέα “πνοή” στα προγράμματα παιδείας από το δήμο Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη παιδεία

Η αντιδημαρχία Παιδείας παρουσίασε τις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες

Μια θετική νότα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε επιχειρεί να δώσει η αντιδημαρχεία Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα της Παιδείας.

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, αρχικά με την πανδημία και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παρενέργειες που έχει στην καθημερινότητά μας, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί να ξανασυστηθεί στους δημότες, μέσα από ένα πρόγραμμα με νέα ταυτότητα ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης εποχής.

Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ιωάννα Κοσμοπούλου, στη σημερινή παρουσίαση αναφέρθηκαν στην ανάγκη που υπήρχε ώστε να υπάρξει αναδιάρθρωση των ήδη υπαρχόντων δράσεων αλλά και να προστεθούν νέες.

“Στα δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας η παιδεία είναι προτεραιότητα”, είπε αρχικά ο Κ. Ζέρβας και συνέχισε: “Εχουμε 212 σχολικές μονάδες με 33.000 μαθητές. Χαίρομαι για το θέμα της προσχολικής εκπαίδευσης, και έχει κλείσει αυτός η κύκλος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συγκεκριμένα, παραδίδονται και οι τελευταίες μονάδες με πολύ καλές συνθήκες. Συμμερίζομαι όμως, τις ανησυχίες των γονέων. Προχωράμε στη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, κάποιες και σε συνεργασία με την Περιφέρεια μέσω ΣΔΙΤ”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των λειτουργικών εξόδων: “Λόγω του ενεργειακού κόστους η κατάσταση είναι τραγική. Λόγω των μέτρων για την πανδημία, στις αίθουσες ανοίγουν τα παράθυρα, την στιγμή που το φυσικό αέριο να έχει πάει… στον Θεό. Πρέπει να βγάλουμε μια κραυγή όλοι οι δήμοι της Ελλάδας για το θέμα. Να είναι σίγουροι οι γονείς, πως στα παιδιά μας θα προσφέρουμε τη θέρμανση και οποία υποδομή χρειαστεί. Η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να έχει την ποιότητα που θέλουμε για τα παιδιά μας για την καλύτερη εκπαίδευση”.

Κοσμοπούλου: “Σύγχρονες και επίκαιρες δράσεις”

Η Ιωάννα Κοσμοπούλου παρουσιάζοντας τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες, επισήμανε το άνοιγμα που κάνει ο δήμος σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα σημεία της πόλης. Προσέθεσε πως σκοπός είναι να υλοποιηθούν σύγχρονες και επίκαιρες δράσεις με διπλή στόχευση και η νέα γενιά να έρθει κοντά σε σύγχρονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

“Σε όλες τις βαθμίδες θα γίνονται διαφορετικές δράσεις, όπως φιλοζωικό πρόγραμμα, δράσεις για το περιβάλλον, ζωγραφιές σε τοίχους σχολείων με ξεκίνημα από το 18ο ΓΕΛ, επισκέψεις σχολείων στο κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακών δεξιό τηρητών, παροχή πρωινού μικρογεύματος με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια όλων των σχολείων και διαγωνισμοί με θέματα όπως για την οπαδική βία, ή τη δημιουργία εφαρμογής για τα προβλήματα της”, είπε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος.

Διαβάστε επίσης  Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Καθαρίστηκε μέρος της τεράστιας χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό

Επίσης, παρουσίασε το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο που ξεκινά με δύο θεματικές το εαρινό εξάμηνο, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης με νέα ειδικότητες, το Κοινωνικό Φροντιστήριο και τη θερινή δημιουργική απασχόληση.

Τα δύο φλέγοντα θέματα

Η αντιδήμαρχος Παιδείας αναφέρθηκε και στα δύο μεγάλα “αγκάθια” που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή, η σχολική στέγη και η χρηματοδότηση.

“Αντιδράσαμε άμεσα στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Τοποθετήθηκαν και παραρτήματα σε οικιακούς που ξέρουμε πως δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά τοποθετήθηκαν μέχρι να μεταφερθούν σε μόνιμα κτίρια σε δημοτικά οικόπεδα”, τόνισε η Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, κάθε έτος δίδονται 3,2 εκατομμύρια ευρώ στις δύο σχολικές επιτροπές που είναι υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Μάλιστα όπως επισήμανε: “Σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχούν 15000 ετησίως για την κάλυψη των αναγκών και συντήρησης. Για να βγει η χρόνια πρέπει να γίνουν… μαγικά. Σχεδόν τόσα θέλει ένα νοικοκυριό”.

Για το ζήτημα με τις καθαρίστριες, η Ιωάννα Κοσμοπούλου σημείωσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης κινήθηκε γρήγορα ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και σημείωσε: “Εχουμε μόνο 45 καθαρίστριες αορίστου χρόνου και άλλες περίπου 200 ορισμένου χρόνου που τον Σεπτέμβριο προσλαμβάνονται ξανά. Είναι λίγες οι θέσεις και δεν επαρκούν για την καθαριότητα ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Ομως τα καταφέραμε και χάρη σε χρηματοδότηση 350.000 από το δήμο ώστε να μετατραπούν από ορισμένου σε αόριστο χρόνου οι συμβάσεις 55 ατόμων, αυξάνοντας τις εργατοώρες”.