Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δράση εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης κατά των γυναικοκτονιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και 25 εργαζόμενες γυναίκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε μια καλλιτεχνική δράση με αφετηρία το Κέντρο Μουσικής και κατεύθυνση στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας κι από εκεί στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η σημερινή δράση είναι μέρος της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπό τον τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη», επιχειρώντας να συζητήσει ουσιαστικά για τις δολοφονίες γυναικών, ένα ζήτημα οικουμενικό, που μας αφορά όλες και όλους. Το κεντρικό σύνθημα είναι “Καμιά απουσία! Η ζωή μας χρειάζεται όλες!”.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το μήνυμα για την ισότητα πιο ισχυρό από ποτέ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται σήμερα, 8 Μαρτίου, μας θυμίζει πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως προς την ισότητα των φύλων, αλλά και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η ισότητα της γυναίκας με τον άνδρα είναι ένα απραγματοποίητο όνειρο όχι μόνο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε, στις 6 Μαρτίου 2023, ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια». «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW).

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία γονέων και μαθητών για κλείσιμο λυόμενου δημοτικού σχολείου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Θεσσαλονίκη γυναίκες

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Πηγή: sansimera.gr

Θεσσαλονίκη γυναίκες