Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για νομοσχέδιο Κεραμέως

Η διαδήλωση συνοδεύεται από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ

Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιούν άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικου χώρου, στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία της Καμάρας όπου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα και κινούνται στην οδό Εγνατία με κατεύθυνση προς δυτικά της πόλης.

Η Τροχαία ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων ανάλογα με τα σημεία στα οποία κινείται η πορεία.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση συνοδεύεται από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Νωρίτερα το μεσημέρι, 25 εργαζόμενες γυναίκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε μια καλλιτεχνική δράση με αφετηρία το Κέντρο Μουσικής και κατεύθυνση στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας κι από εκεί στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η σημερινή δράση είναι μέρος της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπό τον τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη», επιχειρώντας να συζητήσει ουσιαστικά για τις δολοφονίες γυναικών, ένα ζήτημα οικουμενικό, που μας αφορά όλες και όλους. Το κεντρικό σύνθημα είναι “Καμιά απουσία! Η ζωή μας χρειάζεται όλες!”.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το μήνυμα για την ισότητα πιο ισχυρό από ποτέ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται σήμερα, 8 Μαρτίου, μας θυμίζει πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως προς την ισότητα των φύλων, αλλά και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Πορεία για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η ισότητα της γυναίκας με τον άνδρα είναι ένα απραγματοποίητο όνειρο όχι μόνο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε, στις 6 Μαρτίου 2023, ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια».

«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW).

*Φωτογραφία αρχείου