Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη: Δεν υποχωρούν οι αγρότες – Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

αγρότες συλλαλητήριο ΔΕΘ Agrotica Θεσσαλονίκη

Στην κινητοποίηση έδωσαν το παρών και φοιτητές

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν αγρότες στον χώρο της ΔΕΘ όπου διεξάγεται η 30η Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Αγρότες από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο.

Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

αγρότες συλλαλητήριο ΔΕΘ Agrotica Θεσσαλονίκη

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

αγρότες συλλαλητήριο ΔΕΘ Agrotica Θεσσαλονίκη

Το παρών έδωσαν φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

αγρότες συλλαλητήριο ΔΕΘ Agrotica Θεσσαλονίκη

Τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται η Agrotica, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα μπλόκα.

αγρότες συλλαλητήριο ΔΕΘ Agrotica Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη καλούνται αντιπροσωπείες από όλα τα μπλόκα πανελλαδικά στη Νίκαια της Λάρισας για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Δείτε επίσης: Συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη – Πέταξαν φρούτα μπροστά στη ΔΕΘ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

αγρότες συλλαλητήριο ΔΕΘ Agrotica Θεσσαλονίκη

Μαρούδας: “Οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη είναι ψίχουλα…”

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας τόνισε μεταξύ άλλων: “Στέλνουμε ένα μήνυμα αγώνα, αποφασιστικότητας, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών μας και ενότητας, προσκαλώντας όλα τα μπλόκα της χώρας να συναντηθούμε την Τρίτη το μεσημέρι στη Λάρισα για να πάρουμε από κοινού αποφάσεις”.

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κ. Μαρουδάς είπε: ” Είναι κάτω από την πίεση των μπλόκων, κάτω από τη μαζική πίεση των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.

Ομως αυτές δεν απαντάνε στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει, δεν μας δίνουν τα εχέγγυα, τη δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να μένουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Είναι εξαγγελίες ψίχουλα όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν τα χρήματα για να δοθούν και δίνονται σε άλλους τομείς και επιχειρηματίες.

Εμείς αυτό που ζητάμε και απαιτούμε είναι η μείωση του κόστους παραγωγής που αφορά όλη την Ελλάδα, αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν 7 λεπτά στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των μέσων εφοδίων και ζωοτροφών και ταυτόχρονα να υπάρχουν τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα βιώσιμο κέρδος. Να σταματήσει πια αυτή η αισχροκέρδεια και σε βάρος των αγροτών και σε βάρος των καταναλωτών… “.

αγρότες συλλαλητήριο ΔΕΘ Agrotica Θεσσαλονίκη

Νέα πρόσκληση στους αγρότες από την Κυβέρνηση

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο ημερίδας, απηύθυνε νέα πρόσκληση στους αγρότες, ζητώντας τους να αξιολογήσουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και να συνεχίσουν τον διάλογο.  Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης τόνισε πως μέσα στον μήνα θα γίνουν ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες.